EGR Valfi Nedir? Nasıl Çalışır? Avantajları Nelerdir?

3
13509
EGR Valfi

Dizel ve benzin motorlarının en önemli parçası olan EGR valfi çoğunlukla tüm içten yanmalı motorlarda bulunur. Ayrıca üreticiler bu valf olmadan motor tasarımını gerçekleştiremezler. Aynı zamanda düşük emisyon değerlerine de fazlasıyla katkı sağlar. Egzoz gazları Devridaimi olarak bilinen EGR valfi silindirler içerisinden atılmakta olan egzoz gazlarının bir miktarını emme manifoldu üzerinden temiz hava ile karışarak silindir içerisindeki yerine geri dönmesini sağlamaktır. Günümüzde genellikle elektronik kontrol özelliğine sahip EGR valfleri kullanılmakta. EGR valfi nedir? Hangi durumlarda tıkanır? EGR valfi tıkanırsa ne olur? Temizlenebilir mi? Eğer bu sistem iptal edilirse ne olur? gibi sorularınıza bu yazımızda yanıt arayacağız.

EGR Valfi Nedir?

Aslında ismine baktığımızda az çok ne işe yaradığını anlıyoruz “Exhaust Gas Recirculation” yani egzoz gazının yeniden dolaşımı. Bu sistem, egzoz gazlarındaki azot oksit (NOx) miktarını azaltarak çok ciddi bir şekilde emisyon miktarını düzenliyor. Normal şartlarda bu azot oksitler motor silindirlerindeki yanma sonucu ortaya çıkar ve doğal olarak çok yüksek sıcaklıklarda olan bu gazlar eğer soğutulmazsa subapların erimesine ya da yağ ömrünün kısalmasına sebep olacaktır. Ancak EGR valfine bağlı parçalardan biri olan soğutma sistemiyle bu gazlar soğutulabiliyor. Soğutulan gaz ise içeriye yeniden gönderilir bu sayede içerdeki ortalama sıcaklık düşürülür. Fakat bu durumda içerdeki havanın tamamı temiz olmayacağı bir miktar performansı kaybı oluşuyor. Ancak azot emisyonunu %30 gibi ciddi bir oranda düşürme istatistiği sayesinde bu ufak performans kaybı kimsenin umurunda olmuyor. Bu işlemler bazı araçlarda vakum sistemiyle yapılırken bazılarındaysa elektrikli bir motor aracılığıyla yapılıyor.

"<yoastmark

EGR Valfi Hangi Durumlarda Tıkanır ve Tıkanırsa Ne Olur?

Valfi çoğunlukla kapalı durumdadır. Motordaki sıcaklığın düşürülmeye ihtiyacı olmadığı zamanlarda da kapalı kalmaya devam eden bu parça, uzun süreli seyir halinde olduğunuz ve motor sıcaklığının arttığı zamanlar devreye girer. Benzinli araçlarda bir tıkanma problemi çok nadir görülmektedir. Fakat dizel araçlar için durum pek de öyle değil. Çünkü valf üzerinde biriken karbonlar yapışarak kurum oluşturur bu da zamanla bu sistemi tıkayacak duruma gelir. EGR valfinin bozulduğunu da aracınız motor arıza ikaz ışığını yakarak sizlere bildirecektir. Bu parçanın çalışmadığı durumlarda sizi bekleyen olumsuz senaryoları listeledik.

  • Egzoz emisyon değeriniz yükselir.
  • Motorunuzun çalışma sıcaklığı artacağı için bir süre sonra motor arızası ile karşılaşırsınız.
  • Egzoz gazını yeniden kullandığı için bir miktar yakıt tasarrufu da sağlayan bu parça tıkandığında bu avantajınızı da doğal olarak kaybedersiniz.
  • Sıcaklıkların çok yüksek seviyede olması supaplarınızı eritir.
  • Motorunuzda teklemeler ve sarsıntılar oluşur.

EGR valfinizin arızalı olduğunu anladığınız anda bir tamirciye gitmenizi tavsiye ederiz. Çoğunlukla bu parça temizlenerek yeniden takılarak değişiminin yapılmasına gerek kalmaz.

EGR Valfi Temizlenebilir mi?

Egzoz gazının geçtiği kanallar içerisindeki kurumlar üzerinde temizleme işlemi yapılır. Bu sayede valf tekrar kullanılmaktadır. Fakat aşırı derece kirlenmelerde bu kurum tabakasında bazı noktalarda taşlaşma yaşanır. Bu sorunda valfin düzgün çalışmasını engeller. Yalnızca temizlenen EGR valfinin değil aynı zamanda elektrik sisteminin de kontrol edilmesi. önemlidir. Valfin yerinden sökülmesi durumunda ise mutlaka contasının değiştirilmesi gerekmektedir. Tüm kontroller sağlanmadığında EGR valfinde yaşanılan olası problemler ortaya çıkar. Diğer bir açıdan karbon temizliği yapılması da oldukça önemlidir.

EGR İptali Nedir? Zararı Var Mı?

3 YORUMLAR

  1. İkinci el aldığımız araçta egr nin elektronik olarak iptal edilip edilmediğini her usta anlar mı?
    EGR nin neye yaradığını bilmeyen çok insan var. Motor ustaları mı anlar sadece?

  2. Hava filtresi borusunun arkasında yer alır Egr bir ustaya baktırarak sorabilirsiniz iptal edilmesi yeni nesil motor sağlığı açısından iyi değildir

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here