Egzoz Bilyası Efsanesi Nedir? Böyle Bir Parça Var mı?

0
2821

Otomobiller günlük hayatımızın bir parçası haline gelmiş ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin gelişmesiyle birlikte otomobillerin tamir ve bakımlarının yapıldığı sanayi de gelişmektedir. Sanayide dükkanlar aracın farklı farklı bölümlerine bakarlar örnek verecek olursak; motorcu aracın motor ve mekanik bölümüne, kaportacı aracın kaportasına, egzozcu ise aracın egzoz bölümüne bakar. Otomobil sanayilerinde çok eskiden beri bazı şakalaşmalar vardır. Egzoz bilyası bunlardan biridir. Yeni otomobil almış bir kişiye veya işe yeni başlamış bir çırağa yapılan bu şakadan bahsedeceğiz.

 Egzoz Bilyası Diye Bir Şey Var Mıdır?

 Yıllardan beri özellikle otomobillerle haşır neşir olan özellikle zamanının bir bölümünü sanayide geçiren kişilerin duymuş olabileceği şeylerden biri Egzoz Bilyasıdır. Peki, nedir bu egzoz bilyası? Aracın hangi aksamında bulunur? Aracın performansını ne derece etkiler? Tüm bunlara cevap vermeye çalışacağız. Egzoz bilyası sanayide kullanılan bir espridir. Özellikle ilk aracını yeni almış heyecanlı kullanıcılara ve işe yeni başlamış çıraklara yapılır. 2.El otomobil alan kişiler araçlarına bakım yaptırırlar. Aracı bakım için tamirciye götürürler. Tamirci işini bitirir ve aracınızın egzoz bilyası da eskimiş değiştirseniz iyi olur der ve egzozcu arkadaşına yönlendirir. Heyecanlı araç sürücüsü egzozcunun yolunu tutar. Egzozcuya egzoz bilyasının değiştirmeye geldim der. Egzozcu aracın altında oyalanır ve bir miktar para talep eder ve tamirciye geri yönlendirir. İşi biten araç sahibi tamirciye gittiğinde işin aslını öğrenir.  Bu ustanın size hayırlı olsun deme biçimidir 😊 Çıraklara yapılan şaka da tüm parçacıları gezdirmek olur.

egzoz neden tıkanır

Egzoz Sistemi Nedir?

İçten yanmalı otomobillerde yakıtın yanması sonucunda çeşitli gazlar oluşur. Bu gazlar egzoz valfi ile yanma odasından taşınır. Egzoz manifoltuna oradan da egzoza iletilir. Egzozda bazı aşamalardan geçen gaz son olarak havaya karışır. Egzoz sisteminde bulunan sensörler aracın çalışmasını düzenleyerek yakıt hava ayarının yapılmasına olanak sağlar. Bu sayede salınım azalır. Otomobiller daha çevreci hale gelir. Ayrıca otomobillerin egzoz sisteminde bulunan susturucular; aracın sesini azaltır. Aracınızın egzoz sisteminden şüpheleniyorsanız; aracınızı bir egzozcuya götürmelisiniz. Egzozcu gerekli kontrolleri yaptıktan sonra egzozunuzun tıkalı olup olmadığını sizlere söyleyecektir. Egzoz tıkalı ise hangi parçanın tıkalı olduğu anlaşılır ve sorununuz çözülür. Bu işlemin maliyeti araçtan araca değişebileceği gibi değişecek parçalar da önemlidir. Örnek verecek olursak 1992 model Mercedes w124 200E son susturucu fiyatı 550 ₺’dir.

2.El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here