Egzoz Emisyon Ölçümü Sorgulama-2022

0
1815
egzoz emisyon ölçümü

Araçlar, belirli periyotlarda çevreye verilen zararı minimuma indirmek için egzoz muayenesine girer. Egzoz emisyon gazı ölçümü her aracın yaptırması gereken zorunlu bir işlemdir. Aksi taktirde araç ağır kusurlu sayılır ve trafiğe çıkması yasal değildir. 2022 egzoz emisyon ölçümü sorgulama nasıl yapılır?

Egzoz Emisyonu Nedir?

egzoz emisyon ölçümü

Egzoz emisyonu, fosil yakıtın yanması durumunda oluşan kimyasalların oluşturduğu hava kirliliğini tanımlamak için kullanılır. Araçlar, kullandığı yakıtı hem gaz hem de katı halinde egzoz borusu aracılığıyla dışarı atar. Ayrıca araç sayısının her geçen gün arttığı düşünülürse egzoz emisyonunun kontrol altında tutulması şarttır.

Egzoz Emisyonu Nasıl Ölçülür?

egzoz emisyon ölçümü

Çevreye verilen zararı minimuma indirmek için her araç belirli aralıklarla egzoz emisyonu testine girmelidir. Ülkemizde egzoz emisyonu TÜVTÜRK istasyonlarında veya resmi olarak yetkilendirilmiş özel servislerde ölçülür. Araç muayenesinin tam tersine egzoz emisyon ücreti her araç için aynı fiyattır. Bu test sırasında araçların egzoz gazı salınım değerleri, rölantide ve yüksek devirde ölçülüyor. Ölçüm sonucunda araç egzoz emisyon ölçüm pulu almaya hak kazanır. Fakat değerler uygun değilse araç sınıfta kalır ve “ağır kusurlu” sayılır. Bir sonraki muayeneye kadar sorunların giderilmesi gerekir. Ayrıca hibrit ve elektrikli araçlar egzoz emisyon ölçümünden muaftır.

Hangi Sıklıkla Egzoz Emisyon Muayenesi Yapılır?

Periyotlar aracın türüne göre değişmektedir. Eğer araç, 3 yaşını doldurmuş ise 3 yılda bir araç muayenesine girmesi zorunludur. Ayrıca ticari ve diğer motorlu taşıtlar için ölçüm her yıl tekrarlanır.

Egzoz Emisyonu İçin Gerekli Belgeler 2022 

  • Motorlu taşıt egzoz emisyon ruhsatı ve trafik tescil belgesi,
  • Araç sahibinin kimliği, pasaportu veya ehliyeti,
  • Egzoz muayenesinden geçecek aracın trafik tescil belgesi.

Emisyon Ölçümü Randevusu Nasıl Alınır?

tüvtürk araç muayene

Egzoz emisyon ölçümü randevusu almak için 3 farklı yol;

2022 Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Sorgulama Nasıl Yapılır?

egzoz gazı sorgulama

eDevlet üzerinden “Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Sorgulama” ekranından sorgulamanızı online olarak yapabilirsiniz. Sorgulama işlemini hem adınıza kayıtlı araç için, hem de tescil belgesi ile diğer araçlar için yapabilirsiniz. Eğer tescil belgesi ile yapacaksanız tescil belgesi seri numarası ve plaka numarası kısımlarınızı doldurmanız gerekir. Egzoz emisyonu geçerlilik süresini öğrendikten sonra eğer tarih yaklaşmışsa TÜVTÜRK internet sitesi üzerinden randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Egzoz Emisyon Ölçümü Ücreti 2022

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here