Egzoz Emisyonu Nedir? Egzoz Emisyon Ölçümü Nasıl Yaptırılır?

0
1004
egzoz gazı

Konu otomobiller olunca, çevreye verdikleri zararlar ve yol açtıkları kirlilikler sıklıkla gündem haline geliyor. Otomobiller, birçok kimyasal ve oluşan zehirli gazları egzoz yolu ile havaya salıyor. Dünya üzerindeki araç sayısını da göz önünde bulundurursak, çevreye saldıkları zehirli gazlar göz ardı edilemez. “Egzoz emisyonu Nedir?” diye merak ediyorsanız, yazıyı incelemeye devam edebilirsiniz.

Egzoz Emisyonu Nedir?

Egzoz

Egzoz emisyonu terimi, araçlardaki yakıtın yanmasıyla oluşan zehirli gazların yarattığı hava kirliliğini tanımlıyor. Ayrıca taşıtlarda kullanılan yakıtın silindir boruları içerisinde yanması ile oluşan zehirli gazların egzoz yolu ile atılma şekli ve miktarı araç tipine göre farklılık gösteriyor. Özellikle dizel araçlarda rahatlıkla görebildiğimiz bu karartıların sebebi ise hidrokarbon, karbon monoksit ve azot oksitler.

Biz, Dünya üzerinde yakıt olarak dizel ve benzin araç kullanmaya devam ettikçe, atmosfere yayılan zehirli atık gazların miktarı da gün geçtikçe artmaya devam edecek. Verilen bu zararı minimuma indirmek için belirli periyotlarla her araç, egzoz emisyon ölçümü muayenesine girer. Bu sayede yetkili servis istasyonlarda aracın egzoz emisyon ölçümünü yaptırarak belirlenen standartlara uyması sağlanır.

Egzoz Emisyonu Ölçümü Nasıl Yapılıyor?

Egzoz emisyon ölçümü ile birlikte çevreye verilecek zararın etkilerini ölçmek hedeflenir. Her otomobil sahibinin belirli aralıklarla egzoz emisyon ölçümüne girmesi gerekir. Bu sayede trafiğe çıkan her aracın neden olduğu hava kirliliğinin etkileri en aza inmesi hedeflenir. Egzoz emisyon salınım değerleri iki durumda ayrı ayrı ölçülüyor. Rölantide ve yüksek devirde ayrı ayrı ölçülen değerler sonucunda araç ölçüm pulu alıyor ya da almıyor.

Egzoz Emisyon Muayenesi

Egzoz emisyon testi ile birlikte araç sahiplerinin trafiğe çıkmaya uygun olup olmadıkları sonucu çıkıyor. Ek olarak egzoz emisyon değeri başarılı olan araçlar yakıt tasarrufu sağlıyor hem de bizlere daha yaşanılabilir bir dünya sunuyor. Egzoz emisyon muayenesi yapılmamış araçlar ise çevreye büyük zararlar veriyor. Bunun dışında egzoz emisyon muayenesinde kanunen belirlenen standartlara uymayan araçlar “ağır kusurlu” olarak sayılıyor ve trafikten geçici olarak men ediliyor.

Egzoz Emisyon Ölçümü Nerede Yapılıyor?

Egzoz emisyon ölçümü, yine araç muayenesinde özel olarak yetkili servislerde veya resmi olarak yetkili kuruluş olan TÜVTÜRK istasyonlarında önceden randevu alarak yaptırabilirsiniz. Ayrıca e-devlet üzerinden egzoz emisyon ölçümü tarihinizi sorgulayabilirsiniz.

Egzoz Emisyon Değerini Nasıl Düşürebilirsiniz?

  • Hava ve mazot filtresinin temiz olması gerekir.
  • Özellikle dizel araçlardaki partikül filtresi aktif olmalıdır.
  • LPG araçlarda gaz ayarını kontrol ettirmelisiniz.
  • Aracın periyodik muayene ve bakımlarını aksatılmamalı.
  • EGR ve DPF sistemi temiz olması gerekir.

Egzoz Emisyon Ölçümü Ücreti 2022

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here