Egzoz Manifold Contası Nedir? Ömrü Ne Kadardır?

0
3126

Yanma odasında hava / yakıt karışımı yandıktan sonra egzoz dumanı, egzoz sistemi vasıtasıyla motordan uzağa taşınır. Egzoz manifoldu ile motor arasında, dayanıklı bir conta, egzoz dumanının motor bölmesine sızmasını önler. Normal çalışma koşullarında, egzoz manifold contası sonsuza kadar dayanabilir.

Yine de, üretim kusurları veya çalışma sorunları egzoz manifold contasının zamanından önce yanmasına neden olabilir. Olağandışı koşullar dışında, egzoz manifold contasının 100.000 km’den önce değiştirilmesi son derece nadirdir.

Egzoz Manifold Contası Nedir?

Contalar, iki ayrı yüzey arasındaki boşlukları kapatmak için kullanılır. Egzoz manifoldu contası, egzoz manifoldunun motorun egzoz delikleriyle buluştuğu yüzeyi kapatır. Egzoz manifoldu egzoz borunuza bağlanır ve egzoz gazlarını, gaz egzoz borusundan çıkmadan önce katalitik konvertöre ve egzoza taşır.

Contanın kendisi birkaç kat kabartmalı çelik, güçlendirilmiş elyaf, grafit veya bir malzeme kombinasyonundan yapılabilir. Manifoldda egzoz gazları tipik olarak 400 santigrat derece civarında olduğu için conta malzemesi ısınmaya son derece dayanıklı olmalıdır. Yüksek ısıya maruz kalma ve egzoz geri basıncı conta malzemesini yakabilir, sıcak egzoz gazlarını ve gürültüyü motor bölmesine sızdırabilir. Böyle bir durumda egzoz manifoldu contası değiştirilmelidir.

egzoz manifold contası

Egzoz Manifold Contasının Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

-Kaputun altında artan gürültü

-Aracın içinde ve dışında zengin egzoz kokusu fark edilirse

-Soğuk çalışırken motorda vurma sesi

Egzoz Manifoldu Nedir?

Egzoz Manifold Contası Değişimi Nasıl Yapılır?

Egzoz manifolduna erişim sağlamak için motor bölmesi sökülür. Bu, hava girişi, emme manifoldu, klima kompresörü, alternatör, kablolar veya diğer sistemleri içerebilir. Egzoz borusu egzoz manifoldundan ayrılır. Manifold motordan ayrılır ve eski conta incelenir, ardından çıkarılır. Motor ve manifold yüzeyleri iyice temizlenir, ardından yeni conta takılır. Diğer tüm bileşenler yeniden takılır. Araba, onarımın tamamlandığından emin olmak için teknisyen tarafından yol testine tabi tutulur.

Hatırlanması Gereken İpuçları

-Yanmış bir egzoz manifold contası başka yerlerde ciddi çalışma sorunlarına işaret edebilir, bu nedenle sökme sırasında sızıntının yerini not etmek önemlidir.

-Erken arızayı önlemek için yeni conta uygun şekilde yönlendirilmelidir.

Egzoz Manifold Contasının Değiştirilmesi Ne Kadar Önemlidir?

Sızdıran bir egzoz manifold contasıyla arabanızı çalıştırmak, aracınızın kabinine zararlı dumanlar sızdırabilir ve sizi hasta edebilir. Aynı zamanda çevre kirliliğine ve gürültü kirliliğine de neden olur. Aracınızı sızdıran bir egzoz manifold contasıyla sürmek çoğu durumda tehlikeli değildir, ancak tamir edilmeden bırakılırsa motor bloğu ve egzoz manifolduna daha fazla zarar verebilir.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here