Egzoz Neden Tıkanır? Onarımı Nasıldır?

0
3074

Otomobiller günlük hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmiş ulaşım araçlarıdır. Otomobiller kullanıldıkça eskir. Eskidikçe de arıza çıkarma ihtimalleri artar. Özellikle yüksek kilometrelere sahip otomobillerde egzoz sisteminde arıza oluşabilir. Bu arızaların kaynağı genelde susturucuların kırılıp egzozu tıkamasıdır. Egzoz sisteminin tıkalı olması aracın hararet yapmasına sebep olabilir. Bu yazımızda sizlere “Egzoz Neden Tıkanır? ve Onarım Nasıldır?” Sorularının cevabını vereceğiz.

egzoz neden tıkanır

Egzoz Sistemi Nedir?

İçten yanmalı otomobillerde yakıtın yanması sonucunda çeşitli gazlar oluşur. Bu gazlar egzoz valfi ile yanma odasından taşınır. Egzoz manifoltuna oradan da egzoza iletilir. Egzozda bazı aşamalardan geçen gaz son olarak havaya karışır. Egzoz sisteminde bulunan sensörler aracın çalışmasını düzenleyerek yakıt hava ayarının yapılmasına olanak sağlar. Bu sayede salınım azalır. Otomobiller daha çevreci hale gelir. Ayrıca otomobillerin egzoz sisteminde bulunan susturucular; aracın sesini azaltır. Bu susturucular ve katalizör zamanla eskiyerek dağılır. Dağılan bu parçalar egzozdan atılmaya çalışır. Küçük parçalar atılabilirken büyük parçalar egzozu tıkar.

egzoz neden tıkanır

Egzoz Neden Tıkanır?

Susturucular ve katalizör zamanla eskiyerek dağılır. Dağılan bu parçalar egzozdan atılmaya çalışır. Küçük parçalar atılabilirken büyük parçalar egzozu tıkar. Egzoz tıkanınca araçta farkedilebilir değişimler görülür. Bu değişimler;

  • Aracın performans kaybetmesi ve çekiş gücünün azalması.
  • Aracın harareti yükselir.
  • Düşük devirlerdeki performansların istediğiniz seviyede olmadığını fark edersiniz.
  • Aracınız eskisinden daha fazla yakıt tüketmeye başlar. Özellikle yokuş çıkarken fark edilebilir bir cansızlığı hissedersiniz.
  • Egzozdan gelen ses aşırı bir şekilde artabilir ancak genelde olağandan daha düşük seviyeye düşer.
  • Aracın içinde amonyak benzeri bir koku oluşabilir. Bu koku çürük yumurta kokusuna da benzetilir.

Egzoz tıkanırsa ve araç bu şekilde kullanılmaya devam ederse; motor hararet yapacak ve daha büyük bir arıza oluşacaktır. Silindir kapak contası yanabilir. Daha da devam ederse motor komple çöp olabilir.

egzoz neden tıkanır

Egzoz sistemi Yenileme

Aracınızın egzoz sisteminden şüpheleniyorsanız; aracınızı bir egzozcuya götürmelisiniz. Egzozcu gerekli kontrolleri yaptıktan sonra egzozunuzun tıkalı olup olmadığını sizlere söyleyecektir. Egzoz tıkalı ise hangi parçanın tıkalı olduğu anlaşılır ve sorununuz çözülür. Bu işlemin maliyeti araçtan araca değişebileceği gibi değişecek parçalar da önemlidir. Örnek verecek olursak 1992 model Mercedes w124 200E son susturucu fiyatı 550 ₺’dir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here