Egzoz sistemi , araçların temel sistemleri arasında gelmektedir. Hatta bir çok araç tutkunu sürekli egzoz sisteminde değişiklikler yapmaktadırlar. Genel olarak egzoz sistemi borular yardımıyla motorda yakım sonrası oluşan gazı dışarı atmakta görevlidir.                      Bakalım neymiş bu sitem….

Egzoz Sistemi NEDİR?

Egzoz sistemi, motorda bulunan yanma gazlarının atmosfere atılmasını sağlar. Silindir içerisinde çalıştıktan sonra yanan gazın geçtiği devreye araçtan çıkana kadar egzoz sistemi denmez. Bu sistemin amacı, yanan gazın minimum dirençle atmosfere boşaltılmasıdır. Aşırı doldurulmuş bir motorda, silindirde yanma sonucu oluşan yanma gazı, egzoz manifoldu vasıtasıyla silindirin içini terk eder, turbo kompresörün türbinine çarpar, türbini döndürür ve oradan atmosfere boşaltılır.

egzoz sistemi

Hangi Parçalardan Oluşur ?

Bu sistem  manifold, borular, susturucu ve bağlantı parçalarından oluşmaktadır.

Egzoz Manifoldu

egzoz

Motorun her silindiri, silindir sayısı kadar boruya bağlanır. Bu boruları tek bir boruda birleştiren bir sistem. Alüminyum, paslanmaz çelik veya dökme demirden yapılmıştır.
Görevi, silindirdeki yanma gazının egzoz borusu ve susturucu aracılığıyla boşaltılmasını sağlamaktır. Egzoz manifoldu, tasarımı yanma sonucu oluşan artık gazın silindirden çok hızlı bir şekilde boşaltılmasına izin veren parçadır.

Egzoz Boruları

Manifold ve egzoz borusundaki hacim genişlemesi nedeniyle, yanan gaz önce genişler ve biraz soğur, ardından atmosfere boşaltılır. Egzoz borusu çelik borudur. Borunun kendisi üç bölüme ayrılmıştır: ön boru, orta boru ve kuyruk borusu. Egzoz borusunun hacmi motor silindirinin hacminin iki katıdır, bu nedenle yanma sonucu oluşan silindirden kaçan gaz daha iyi tahliye edilebilir.

Egzoz Susturucuları

susturucu

Susturucular, içten yanmalı motorlarda yanmanın neden olduğu egzoz gürültüsünü azaltmak için kullanılır. Susturucu, gazları soğuturken yavaşça tüketir. Bir araba motorunda egzoz gazı motordan egzoz manifolduna, egzoz borusuna, susturucuya iletilir ve egzoz borusu vasıtasıyla arabanın arkasındaki atmosfere boşaltılır.
Susturucular iki türe ayrılır: düz yerleşimli ve ters yerleşimli olarak. Düz olan susturucuda birbirine sarılmış birden fazla borudan oluşur. Dış tüpe ek olarak, tüpler arasındaki sesi azaltmak için tüpe çok sayıda delik açılmış ve cam yünü ile doldurulmuştur. Bu susturucularda susturucuya giren duman yönünü değiştirmeden ilerlemeye devam eder ve bir kuyruk borusu vasıtasıyla dış havaya atılır. Geri akış susturucuda, susturucu kutusunda süreksiz borular ve parçalar vardır. Bu bölmeler arasında sesi emecek cam yünü bulunmaktadır. Susturucuya giren duman, sesini ve hızını kaybettikten sonra genleşir, soğur ve egzoz borusundan dışarı atılır.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here