Egzoz Susturucu Nedir? Egzoz Susturucu Nasıl Çalışır?

0
3669
egzoz susturucu nedir

Otomobillerimizin egzoz sistemi, çevreye olan zarar en aza indirmek için farklı sistemler ile donatılmıştır. Zaman zaman EGR, DPF, Susturucu gibi parçalar ile kendini hatırlatan bu sistem, bazen can sıkıcı olabiliyor. Bilhassa altı yere yakın olan araçlarda bozuk yollara girilmesi ile oluşan susturucu hasarları, değişen egzoz sesi ile kendini belli ediyor. Peki egzoz susturucu nedir, egzoz susturucu nasıl çalışır, egzoz susturucu arızaları nelerdir? Cevabı yazımızda.

Egzoz Susturucu Nedir?

egzoz susturucu nedir

Egzoz susturucu, motorda yanma işlemi sonrasında ortaya çıkan atık gazların dışarı atılmadan önce çeşitli engellere maruz bırakılarak sesinin azaltılmasını sağlayan sistemdir. Egzoz sistemi içinden gelen atık gaz, sistemin dışına çıkamadan önce son susturucuya girer. Son susturucu içinde çeşitli kanallara ve bölümlere ayrılan sistem, bu sayede gazın şiddetinin sönümlenmesini sağlar.

Susturucu Nasıl Çalışır?

egzoz susturucu nedir

Susturucu, içinden geçen egzoz gazını bir tünel vasıtası ile birkaç bölüme ayırır. Buraya gelen yavaş hava akımı ilk kanaldan başka bir kanala aktarılarak şiddeti sönümlenir. Bu ilk engeli geçen hava akımı ikinci bir kanal ile farklı bir odaya alınırken orayı da geçen hızlı hava en son susturucu içinde başka bir odaya bırakılır. İkinci ve üçüncü aşamadaki gazlar, ilk işlemi tekrarlayacak şekilde yeniden harekete geçer, ancak artık daha düşük şiddet ve hızla yoluna devam eder.

Egzoz Susturucu Zarar Görürse Ne Olur?

Egzoz susturucusunun zarar görmesi durumunda egzoz gazları doğrudan sistemden çıkış yapabilir. Örneğin otomobilin susturucu kısmının bir tümseğe çarpması sonucu delinmesi, otomobilinizin egzoz sesini değiştirecektir. Bu durum gürültü kirliliğine neden olur.

Egzoz Susturucu Kullanmamak

Otomobilini modifiye eden bazı kullanıcılar susturucuyu iptal ederek düz boru ile gaz çıkışı sağlar. Bu sayede havanın doğrudan çıkmasını sağlarken aynı zamanda otomobilden gelen sesi de artırırlar. Otomobillerin bu şekilde trafikte dolaşmaması gerekir, çünkü gürültülü egzoz nedeniyle trafik cezası ile karşılaşabilirler. Bazı kullanıcılar da bunu bilerek istedikleri zaman açıp kapatabildikleri susturucu sistemini (VAREX) kullanırlar. VAREX sisteminin de araçta bulunbuğunun tespiti halinde cezai işlem uygulanır.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here