Egzozdan Su Geliyor Ne Yapmalıyım?

0
12031

Kış aylarının başlamasıyla havalar soğuyor. Özellikle sabahın en soğuk zamanlarında otomobili çalıştırdığınızda egzozdan buhar çıkar. Bu normal bir durumdur. Motorun çalışmasıyla yanma gerçekleşir ve motordan çıkan egzoz gazı soğuk egzoz borusuyla temas eder. Oluşan yoğuşma sonucunda egzozdan buhar çıkar. Motor ısınınca ise bu buhar kaybolur. Egzozdan damla halinde su gelebilir. Bu durum genelde lpg’li otomobillerde daha çok fark edilir. Ancak aracın arkasındaki buhar, araç ısınsa dahi gitmiyorsa veya egzozdan çok miktarda su geliyorsa problem var demektir. Bu yazımızda sizlere “Egzozdan Su Geliyor Ne Yapmalıyım?” Sorusunun cevabını vereceğiz.

egzozdan su geliyor

Egzozdan Su Gelmesi Normal midir? 

Otomobiller çalışırken egzozdan bir miktar su gelmesi bir sorun değildir. Motorda gerçekleşen yanma sonucunda CO2 ve su oluşur. Ancak fazlaca su gelmesi motorunuzda sorun olduğunun göstergesidir. Bu sorun genelde silindir kapak contasının yanmasıdır. Conta egzoz manifoltuna su kaçırır. Bu şekilde su buhar halinde veya sıvı halde egzozdan atılır. Bu sorunun bir başka kaynağı ise silindirlerde veya silindir kapağında oluşabilen çürümedir. Çürümenin nedeni ise antifriz kullanılmamasıdır. Şimdi ise bu arızalardan bahsedelim.

Conta Neden Yanar?

Otomobillerin motorları genel olarak su soğutmalı olarak çalışmaktadır. Soğutma sisteminde önemli olan parçalar; Su radyatörü, Fan, Fan müşürü, hararet müşürü, Termostat, su hortumları ve Su pompası (devirdaim) dır. Soğutma suyunda antifreeze kullanmak suda pas oluşumunu engeller. Kullanılmadığı takdirde suda oluşan pas, hortumları su tapalarını radyatörü çürütebilir. Su sızıntısı oluşur. Eğer fark edilmez ise araç suyu olmadığı için soğuyamaz hararet yapar. Silindir kapağı ile motor bloğu arasındaki conta yanar. Contası yanık olan araç contanın yandığı yere göre değişiklik gösterebilir. su deposuna hava basabilir. Silindirlerin arasından yandıysa Tekleme yaptırabilir. Bir süre sonra da yağa su karıştırır. Yaptırılmaz ve araç kullanılmaya devam ederse yatak sarar ve motorun komple yapılması gerekir.

egzozdan su geliyor

 

Conta yanmasının bir başka sebebi ise su pompasının pervanelerinin aşınması, su radyatöründe soğuyan su eğer su pompası vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve Conta yakar.

egzozdan su geliyor

Conta yanmasına bir diğer sebep ise fan müşürü veya termostatın açmamasıdır. Bu ikisinden biri dahi meydana gelirse fan devreye girmez ve suyu soğutmaz. Araç hararet yapar sonuç yine conta yanması dır.

 

Egzozdan Su Geliyor Çözümü Nedir?

Egzozunuzdan motor sıcak olsa dahi fazlaca su geliyorsa ve bu su aracın su haznesinden eksiliyorsa yapılması gereken en yakın servise gitmektir. Bu şekilde kullanıma devam etmek motoru komple yaptırmanıza sebep olabilir. Maliyeti bir hayli yüksektir. Servisteki sorumlular aracı inceleyip arıza teşhisi yaparlar ve sorunu çözerler

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here