Ehliyet alma şartları, Türkiye İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen trafik kurallarına ve yönetmeliklere göre şekilleniyor. Sürücü adaylarının yaşlarına, eğitim düzeylerine, sağlık durumlarına ve sürücü kurslarına katılımına göre şartlar değişebiliyor. Ehliyet alma süreciyle ilgi tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Yaş Şartı:
Türkiye’de ehliyet almak için en az 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor. Ancak, bazı ehliyet sınıfları için yaş sınırı farklılık gösterebilir. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfları için 18 yaş sınırı belirlenirken C, CE, D1 ve D1E sınıfı ehliyetler için 21, A sınıfı ehliyet için 20, D ve DE sınıfı ehliyetler içinse 24 yaş sınırı bulunuyor.
Sağlık Şartı:
Ehliyet almak isteyen kişilerin sürücü olması için sağlık açısından belirli birkaç kriteri sağlaması gerekiyor. Bu nedenle, önce bir sağlık kuruluşundan mutlaka rapor almalısınız. Engelli statüsünde yer alan vatandaşların ise bulundukları ilin İl Sağlık Kurullarına giderek heyet raporu alması gerekiyor. Eğer çıkan raporda sınırlı kullanım kodları bulunuyorsa, engelli bireyler bu sonuca göre engelli statüsünde sınavına girebilir.
Eğitim Şartı:
Türkiye’de ehliyet alabilmek için ilkokul mezunu olmak yeterli. Sınava girmek için öncellikle bir ehliyet kursuna kaydolmanız gerekiyor. Daha sonra kurs tarafından yönlendirilerek önce yazılı bir sınava giriyorsunuz. Yazılı sınavda 12 tanesi ilk yardım, 23 tanesi trafik, 9 tanesi motor ve 6 tanesi trafik adabı olmak üzere toplam 50 soruluyor. Bu sınavdan en az 70 puan almalısınız. Yazılı sınavı başarıyla tamamladıktan sonra direksiyon sınavına giriş hakkı kazanıyorsunuz. Bu sınava ehliyet kursunuzun belirleyeceği bir yer ve zamana göre girebilirsiniz.
Citroen Ami One Konsept, Ehliyetsiz, Ucuz ve Türkiye’de!
Nasıl Ehliyet Alınır?
Öncelikle hangi sınıf için ehliyet almak istediğinizi belirlemeniz gerekiyor. Sürücü ehliyetlerinde A, B, C, D, ve E sınıfları gibi farklı kategoriler bulunuyor. Her sınıfın farklı bir sürücülük yetkisi ve gereklilikleri mevcut. Bu yüzden ehliyet almak için birçok prosedürü yerine getirmeniz gerekiyor. Bu prosedürleri sizin için adım adım yazdık.
- Sağlık Raporu
- Sürücü Kursuna Kayıt
- Teorik Eğitim
- Ehliyet Harç Bedeli Ödemesi
- Ehliyet Sınavları
- Nüfus Müdürlüğüne Başvuru
Ehliyet Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Ehliyet için gerekli belgeler sınıfınıza, yaşınıza ve diğer özel koşullara bağlı olarak değişebilir. Ehliyet başvurusu yapmadan önce güncel bilgileri resmi kurumlardan daha detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Ehliyet için gereken temel belgeleri aşağıda bulabilirsiniz.
- TC Kimlik Kartı
- Sağlık Raporu
- Biyometrik Fotoğraf
- Harç Ücretleri
- Öğrenim Belgesi
Not: Başkası adına ehliyet başvurusu yapıyorsanız, vekaletname gerekebilir. Kullanacağınız vekaletnamenin noter onaylı olması gerekiyor.
Ehliyet İçin Sürücü Kursları Zorunlu mu?
Türkiye’de ehliyet alabilmek için bir sürücü kursuna kaydol olma zorunluluğu bulunuyor. Ehliyet kurslarının zorunlu olması sürücü adaylarının trafikte daha bilinçli ve sakin olmasını sağlıyor diyebiliriz. Ayrıca ehliyet almak isteyen sürücü adayları kurstaki profesyonellerin yardımıyla yerel trafik yasalarını kolayca öğrenebilir ve sürüş becerilerini hızlı bir şekilde geliştirebilir.
2024 Sürücü Belgesi Harçları Ne Kadar?
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan bu değişiklikler, sürücü belgesi almak isteyen veya mevcut belgesini yeniletmek isteyen sürücüler için oldukça önemli. 2024 sürücü belgesi harçlarına ilişkin belirlenen ücretleri aşağıda bulabilirsiniz:
A, A1, A2 ve F Sınıfı:
Harç Ücreti: 1.308,40 TL
Değerli Kağıt Bedeli: 990 TL
Vakıf Payı: 230 TL
Toplam: 2.528,40 TL
B Sınıfı:
Harç Ücreti: 3.945,40 TL
Değerli Kağıt Bedeli: 990 TL
Vakıf Payı: 230 TL
Toplam: 5.165,40 TL
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M Sınıfı:
Harç Ücreti: 6.583,50 TL
Değerli Kağıt Bedeli: 990 TL
Vakıf Payı: 230 TL
Toplam: 7.803,50 TL
Ehliyet Kaç Ayda Alınır?
Ehliyet alma süresi kişiden kişiye ve değişebilir. Ehliyet almak istediğiniz sınıfa, sürücü kursunun programına ve başarı durumunuza bağlı olarak bu süreler farklılık gösterebilir. Ehliyet başvurusu, kurs süresi, direksiyon eğitimi ve sınavların sonuçlanma zamanı gibi birkaç aşamadan dolayı bir süre beklemeniz gerekiyor. Tüm bu aşamalar sorunsuz bir şekilde ilerlerse ortalama 45 günde ehliyetinizi alabilirsiniz.
İlk Arabanız arabam.com’da!
Tüm bu süreçleri başarıyla tamamladıktan sonra yolla çıkmak için artık hazırsınız! Şimdi sıra, sizin için mükemmel bir araba seçemeye geldi. Her bütçeye ve tarza uygun 2. el otomobilleri arabam.com’da kolayca keşfedebilirsiniz. İlk arabasını alacaklar için sunduğumuz önerileri de buradan bulabilirsiniz.
Tüm 2. El Otomobiller Burada!