Ehliyetimi Kaybettim Ne Yapmalıyım ? 2021

0
16778
Ehliyetimi Kaybettim Ne Yapmalıyım ?

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Sürücülerin otomobilleri kullanabilmesi için; sürüş eğitimi alıp ardından girecekleri sınav ile birlikte ehliyet almaları gerekir. Ehliyeti olmayan kişiler, otomobillerin direksiyonuna geçemez. Aksi halde cezası bir hayli fazladır. Sürücüler, araç kullanacağı zaman, ehliyetlerini de yanlarında bulundurmalıdır. Aksi halde bunun da cezası vardır. Ya ehliyet kaybolursa? Bu yazımızda sizlere; ” Ehliyetimi kaybettim Ne Yapmalıyım ? ” Sorusunu cevaplayacağız.

Ehliyetimi Kaybettim Ne Yapmalıyım ?

Otomobil kullanmak için zorunlu olan ehliyet kaybolduğunda nüfus müdürlüğünden yenisi çıkartılabilir. Kayıp nedeniyle yeni ehliyet çıkarmak istediğinizde ödemeniz gereken ücret, kaybetmiş olduğunuz ehliyetin yeni veya eski tip oluşuna göre değişiklik göstermektedir.

Yeni Tip Ehliyeti Kaybettiğinizde;

Değerli kağıt bedeli: 225₺

Vakıf Payı: 45₺

Toplamda 270₺ ödeme yapmanız gerekiyor. Bu ödeme işlemi tüm ehliyet sınıfları için geçerlidir.

Eski Tip Ehliyeti Kaybettiğinizde;

Kaybetmiş olduğunuz ehliyet eski tip ise; daha az bir miktar para ödemesi yaparak yeni tip ehliyete sahip olabilirsiniz. Bu 1 defaya mahsus olarak gerçekleşir.

Değerli kağıt bedeli: 13₺

Vakıf payı: 2₺

Eski tip ehliyeti kaybettiğinizde daha az ücret ödemenizin sebebi, bu durumun ehliyet yenileme kapsamına girmesidir.

Ehliyet Kaybetme Cezası Var mı?

Ehliyet kaybetmenin herhangi bir cezası bulunmuyor. Ancak yeni tip ehliyet kaybedildiğinde daha fazla harç ücreti ödenmektedir.

Biyometrik Fotoğraf Gerekiyor

Ülkemizde tüm kimlik belgeleri için biyometrik fotoğraf şartı vardır. Vesikalık fotoğraf kabul edilmiyor. Bu sebeple kimlik çıkarmaya gitmeden önce dikkat etmeniz gerekir. 2 adet biyometrik fotoğrafın birini sağlık belgesi için diğerini ise nüfus müdürlüğüne vermek için kullanacaksınız.

Sürücü Olur Sağlık Raporu Almanız Gerekir

Herhangi bir sağlık kuruluşundan “sürücü olur sağlık raporu” almanız gerekir. Sağlık ocaklarında bulunan aile hekimleri, bu raporu verme yetkisine sahiptir. ancak bazı durumlarda sizi hastaneye yönlendirebilir.

Kan Grubu Kartı Gerekli

Kayıp ehliyet başvurusu sırasında kan grubu kartı da isteniyor. Ancak kan grubunu biliyorsanız sözlü olarak da beyan edebilirsiniz. Kimliğinizde yazan kan grubu da gösterilebilir.

Başvuru Esnasında Kimliğiniz de Gereklidir

Kayıp ehliyet temini için Nüfus müdürlüğüne gittiğinizde kimliğinizin de yanınızda bulunması gerekir. Kimliğiniz de kayıp ise kimlik yerine geçen belgelerden birini kullanabilirsiniz. Bu konu ile ilgili detaylı bilgiyi alo 199’dan alabilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here