Ehliyetsiz Araç Kullanmanın Cezası Nedir?

1
33074

Araç kullanabilmek için öncelikle ehliyet sahibi olmak gerekiyor. Ehliyet sahibi olmayan sürücüye araç kullandığı taktirde trafik cezası kesilir. Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası nedir? Birçok kişi tarafından merak edilen ehliyetsiz araç kullanmanın cezasını araştırdık. Detaylı bilgi için okumaya devam edin…

Ehliyetsiz araç kullanıldığında sürücüye trafik cezası kesilir. Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası her yıl değişmektedir. Bu cezaları ödememek için ehliyetsiz araç kullanmamanız gerektiğini unutmayın. Ehliyetinizi her zaman yanınızda taşımanız gerekmektedir. 2020 yılında ehliyetsiz araç kullanmanın cezası geçen yıla oranla daha fazla. Bu yıl ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 2 bin 473 TL’dir. Ancak ceza alındıktan 15 gün içerisinde ödenirse yüzde 25 indirim uygulanır. Erken ödendiği durumlarda 1 bin 854 TL ceza ödenir.

12020 Trafik Cezaları Ne Kadar?

Ehliyetsiz araç kullanma cezası (araç sahibi) 2.473 TL
Ehliyetsiz araç kullanma cezası (araç sahibi) 15 günde ödenirse 1.854 TL
Ehliyetsiz araç kullanma cezası (araç sahibi değilse) 4.946 TL
Ehliyetsiz araç kullanma cezası (araç sahibi değilse) 15 günde ödenirse 3.709 TL

Trafik cezaları, ceza kesilen kişiye tebliğ edildikten itibaren 1 ay içerisinde ödemesi gerekiyor. Ehliyetsiz araç kullanan kişiler ceza alındıktan 15 gün içerisinde ceza ödenirse yüzde 25 indirim uygulanıyor. Trafik kurallarına uyularak araç kullanılması gerekiyor. Uyulmadığı durumlarda indirimden yararlanabilmek için 15 gün içerisinde cezayı ödemeniz gerekiyor. Bazı durumlarda ceza elden teslim edilirken bazı durumlarda ise tutanak adrese gönderilir. Yasal süreç, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından Vergi Dairesine işleme alındıktan sonra başlar.

2Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?

Trafik cezasını e- Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama bölümünden ceza sorgulama yapabilirsiniz. Ayrıca EGM, GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) ve PTT şubelerinden sorgulayabilirsiniz. Ödeme online ya da vergi dairesine gidilerek Gelir İdaresi Başkanlığına yapılır.

3Kiralık Araçlarda Cezaları Kim Öder?

Kiralık araçlarda sürücüden kaynaklı trafik cezaları sürücü tarafından ödenir.

2020 Yılı Ehliyet Alma Rehberi

Araç almayı düşünüyorsanız en yeni ikinci el otomotiv ilanlarına bakmadan geçmeyin. Eğer aracınızı satmayı düşünüyorsanız aracınızı arabam.com üzerinden ücretsiz ilan vererek hızlıca satabilirsiniz.

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here