Ekspertizde Sök Tak Nedir? Önemli Midir?

0
10864
ekspertizde sök tak

İkinci el otomobil piyasasında hacmin artması, literatürün de genişlemesine neden oluyor. İlanlarda kullanılan kelimeler, deyimler ve kalıplar kimileri tarafından tepkiyle karşılansa da kimileri tarafından oldukça kullanışlı görülüyor. İkinci el araç alım satımında hizmetine başvurulan ekspertizler de kullanıcılar için en iyi hizmeti sağlamak adına otomobil hakkında detaylı bilgiler vermeye gayret ediyor. Bu kapsamda aracını kontrole götüren kullanıcılar expertizde ‘sök tak’ kavramı ile karşılaşıyor. Ekspertizde sök tak nedir, sök tak çıkan araç alınır mı, sök tak ne kadar önemlidir sorularına cevap vereceğiz.

Ekspertizde Sök Tak Nedir?

Aracını ekspertize götüren kullanıcılar boyalı, lokal boyalı, değişen, çıkma değişen, sök tak, sök tak boyalı gibi kavramlar ile karşılaşıyor. Ekspertizde sök tak, aracın söz konusu parçasının yerinden çıkarıldığına ve yeniden takıldığına işarettir.

Ekspertizde Sök Tak Önemli Midir?

ekspertizde sök tak

Bu soruya cevap verebilmek için kullanıcıların önem kriterlerini bilmemiz gerekir. Ancak biz bunu bilemeyeceğimiz için, sök tak neden yapılır kısmını anlatıp kararı size bırakalım.

Sök tak birkaç farklı neden dolayısıyla yapılabilir. Aracın sökülen parçası yerinde boyanamayacak ise sökülür, boyanır ve tekrar takılır. Bu da karşınıza ‘sök tak boyalı’ olarak çıkabilir. Otomobilde parçaları sökerek boyamak daha kolaydır, ama bagaj kapağı gibi bağlantı noktası çok olan parçalarda sökmek yerine yerinde boyama tercih edilir.

Otomobilin sökülen parçası orijinal de olabilir. Bu da otomobilin o parçasının bir nedenle söküldüğünü gösterir. Örneğin sökülen parça göçük düzeltme işlemine tabii tutulmuş olabilir. Ya da aracın zarar görmüş olan bir parçası sökülüp aynı renk çıkma bir parça takılarak orijinal bir görüntü sağlanabilir. Bu da ‘sök tak orijinal’ olarak karşınıza çıkar. Bu durumda söz konusu parçanın çevresini de incelemenizi tavsiye ederiz.

Otomobilin bir parçasının sökülüp takıldığını anlamak için o parçanın bağlantı noktalarına bakılır. Buradaki civataların ve menteşenin rengine bakılarak parçanın daha önce sökülüp takıldığına dair bir yorum yapılabilir.

Sök Tak Çıkan Araç Alınır Mı?

ekspertizde sök tak

Ekspertizde sök tak kavramı ile karşılaşırsanız söz konusu parçanın çevresine de mutlaka bakın. Örneğin konu kapı ise, kapı içlerinde boya-işlem söz konusu olup olmadığına baktırın. Sök tak yapılan parça ön bölümde ise hava yastıklarını veya aracın şasisini kontrol edebilirsiniz.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here