El Konulan Ehliyeti Geri Alma İşlemleri

201
279526
Ehliyete el koyma

El konulan ehliyeti geri alma işlemleri nasıl oluyor merak ediyorsanız, detaylıca anlattık. Ehliyete neden el konur ve ehliyeti geri alma işlemleri, ehliyeti geri alma ücreti gibi konu başlıklarını inceledik…

El Konulan Ehliyeti Geri Alma İşlemleri

Trafikte kurallara uymak, herkesin mal ve can güvenliği için önemlidir. Ancak bazen acelemiz olduğundan bazen de “bi’ şey olmaz” olayı baskın geldiğinden kurallara uymuyoruz. Oysa kurallar, hem sürücünün, hem onun yolcularının hem de diğer insanların can ve mal güvenliği için var. Yine de, bilsek de, uymayı önemsesek bile bazen olmuyor işte… Olmayınca ne oluyor? “şanslıysak” evet kelimenin tam anlamıyla “şanslıysak” bir cana bir mal kaybına neden olmadan yakalanıyor ve ceza yiyoruz. Bu ceza, ‘umuyoruz ki’ ders oluyor. Peki, ehliyete el koyma cezası hangi durumlarda veriliyor ve ehliyet nasıl geri alınıyor?

Son zamanlarda ehliyete el konulması kalkıyor mu soruları en çok merak edilen konulardan biri. Biz de aşağıdaki sorulara yanıt aradık:

  • Hangi durumlarda ehliyete el konur?
  • Alkolden ehliyet kaptırma ve geri alma
  • Ehliyete el konulması  para cezası
  • Alkollü araç kullanmanın cezası

Hangi durumlarda ehliyete el konulur?

Son günlerde ehliyete el konulması kalkıyor diye konuşuluyor. Ancak böyle bir resmi açıklama yok. Peki hangi durumlarda ehliyete el konulur? İşte madde madde ehliyete el konulma sebepleri:

1.     100 ceza puanına ulaşmak

Yapmış olduğunuz her trafik hatası size para cezası veya ceza puanı olarak geri döner. Örneğin ehliyetsiz çıkmak, kırmızı ışık ihlali vb. hatalar bir yıl içinde yüz ceza puanına ulaşırsa ehliyetinize el konur. Eğer bir yıl içinde ilk defa yüz puanı aşarsanız dört ay süreli el koyulma, aynı yıl içinde ikinci kez yaparsanız ise dört ay süreyle el koyulur. Bunun yanında psiko-teknik teste tabi tutulursunuz. Sürücülük yapmanıza engel olmadığına dair belgeyi alabilirseniz belgeyi alabilirsiniz. Aynı yıl içinde üçüncü kez yüz puana ulaştığınızda ise ehliyetinize süresiz el konulur.

2.     Ölüme sebebiyet veren kazaya karışmış olmak

Ölüme yol açan bir kazada sürücü kusurlu bulunursa 1 yıl süreyle ehliyetine el koyulur.

3.     Uyuşturucu kullanmış olmak

Uyuşturucu madde kullanmış sürücüler tespit edilirse ehliyetlerine 5 yıl süreyle el konulur, 4660 TL para cezası verilir.

4.     Stajyer sürücü olarak kural ihlali yapmak

Yeni mevzuata göre, yeni ehliyet alan sürücüler, 2 yıl aday sürücü olarak görülür. Trafik ihlali yaparlarsa ehliyetlerine el koyulur.

5.     Ehliyetin geçerlilik süresinin dolması

Her ehliyet sınıfının kendi geçerlilik süresi vardır.  Süre bitiminde yeniden ehliyet çıkarılmazsa para cezası ve ehliyete el konulma uygulanır.

6.     Sağlık durumunun bozulması

Sağlık durumu kötüye giden sürücünün ehliyetine el koyulur. Sorun yoksa ve onaylanırsa yeniden ehliyetini alabilir.

7.     Hız sınırının aşılması

Hız sınırının %30 aşılması ve bu ihlalin bir yıl içinde beş defa tekrarlanması halinde ehliyete bir yıl el konulabilir.

8.     Alkollü araç kullanmak

Bir sürücünün 0.50 promil alkol aldığı tespit edilirse 700 TL ve 6 ay süreli ehliyetine el konulma cezası verilir.  Eğer trafik kazasına karışmışsa 2000 TL ve 2 yıl olarak ceza değişir.

Ehliyet nasıl geri alınır? 

Sürücü belgenize neden el konulduğuna göre farklı uygulamalar vardır. Örneğin kırmızı ışıkta geçme nedeniyle aynı yıl içinde iki veya daha fazla kez ehliyetine el konanlar psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanı denetiminden geçirilir. Sürücü belgesini geri almasında mani olmadığı anlaşılan sürücü idari para cezasını da ödediyse belgeleri geri verilir. Bu durum alıkonulma cezası süresi sonunda geçerlidir. 

Yukarıda ehliyete el konulma nedenleri ve cezaları belirtilmiştir. Burada belirtilen cezaların yaptırımları her neyse onlar uygulanacaktır. 

Ehliyetinize konulan alıkonma süresi mutlaka dolmak zorundadır.

Süre sonunda sürücü olmasında sakınca bulunmadığına dair belge isteniyorsa resmi sağlık kurumlarından alınmalıdır. (uyuşturucu kullanımı sebebiyle ehliyete el konulmasında olduğu gibi)

Psiko-teknik değerlendirme gerekiyorsa yapılacaktır.

Karayolları Trafik Kanununa istinaden idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması gerekmektedir. Trafik idari para cezalarının tamamının tahsil edildiğini gösteren “trafik cezası borcu yoktur” belgesi ile başvurmanız gerekir. 

– sürücü belgenizi sizin dışınızda birisi alacaksa o kişiye mutlaka noter tarafından “sürücü belgemi almaya yetkilidir” yazan vekalet verilmesi gerekmektedir.

– Sürücü belgenizi alırken beklemeniz gerekmez. Tutanak karşılığında ehliyetinizi hemen alabiliyorsunuz.

Sürücü belgesi nereden geri alınır?

Sürücü belgesine el konan sürücüler, el koyan trafik birimine veya en yakın trafik denetleme şube müdürlüğüne, alıkoyma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilirler. Ekstra herhangi bir ücret gerekmez. Cezayı ödediğinize dair belge ve borcu yoktur belgesi yeterlidir.

Sürücü belgesi geri alma tutanağında belirtilen “sürücü belgesini teslim almak istediği kuruluş” kısmında belgenizi nereden geri alabileceğiniz belirtilmiştir. 

Ehliyete el koymaya itiraz nasıl yapılır?

Cezanız ödendiğinde ya da süresi dolduğunda ehliyetinizi alırsınız. Ehliyete el konulması ve zaman aşımı çok sık karşılaşılan bir durum. Ehliyetinize el konulduğunda, haklı olduğunuzu düşünüyorsanız, hemen itiraz etme hakkınızı kullanın. Aksi halde sürücü belgesi davaları zaman aşımına uğrayabiliyor.

 

201 YORUMLAR

  1. hocam benimde 2 yıl gtmıstı gunu doldu sudge egtımı tamamladım haftaya trafik subenın sıstemıne dusecek alacagım ama 18 bn tl faızlı borc var gecen ay yapılandırdım 10 bıne dustu vergı daıresıne sıtesıne bakıyrm suan vadesı gecmıs borcum yok.. vadesı gelecek borc olarak gornuyor ılk taksıtımde 9 ayın sonunda smdı ben parayı odemeden borcu yoktur kagıdı alabılıyomuyum trafık verırmı ehlıyetımı

  2. Arkadaşlar merhaba ben ehliyetimi 2 sene kaptirdim 2 sene süresi dolmadan 5 sene tekrar kaptırdım geri almam için pisko tenektik ve uzman piskolak yeterli olur mu yoks surge eğitimine girmem gerekli mi

  3. 6 aylığına ehliyetim el konuldu alkollü arac kullanmaktan bu altı ay içerisinde iki kere ehliyetsiz araç kullanmaktan ceza yedim ehliyetimi almaya gittiğimde borcu yoktur kagıdı istiyorlar netice itibarı faizi ile birlikte 11 trafik cezam varmış ödersem ehliyetimi alabilirmişim bu parayı ödeyecek durumum yok takside bölgeler dahi ödeme imkanım yok verilen hakkın geri alınabilirligi diye bir kanun cıktı sanırım bakkal dükkanı gibi getir parayı al ehliyeti ne o parayı öderim nede o ehliyeti alırım bağışlıyorum ehliyetimi sonuc itibarı ile artık bisiklete binerim ona ehliyet sormuyorlar

  4. Merhaba ben ehliyeti mi 2018 Ağustos da aldım ve 2019 da 3 kere kasksizliktan ceza yemişim cezaların hepsi 2 seneyi geçmiş dün 2019 da el koymadiklari ehliyete el koydular iptal ettiler nasıl bir yol izlemem gerekiyor itiraz etsem ise yararmi sonuçta 2 sene geçmiş cezaların üstünden zaman aşımı falan var mi bu durumlarda

  5. Merhabalar ben ehliteyimi 2018 yılında altı aylığına verdim ama almadım şimdi Alicam ama uyuşturucudan denetim görüyorum ehliyetimi geri alabilirmiyim yardımcı olursaniz çok sevinirim

  6. Arkadaşlar ehliyetimi alkolden kaptırdım 6 ay lik hemen sonrasında kan testi verip ertesi gün dava açtım ve dava dun 6.10.21 de cezanın iptal edilmesine dair karar verdi benim ehliyetimi nerden nasıl alabilirim yok kaptirdigim şehirden mi gonderecekler bilen var mi

  7. Merhaba arkadaşlar bende alkol den 6 ay ehliyete iptal edildi fakat ben ehliyeti vermedim TC den işlem yapıldı ve cezalarını ödedim ehliyet bende olduğu için zamanım dolunca otomatik olarak açılır mı hiç bir borcum yok yinede bir yerlere gitmem gerekmi

  8. Merhaba alkolden ehliyetimi kaptırdım 6 ay ceza süresi dolduğu zaman nereden alınması gerekiyor yer istanbul Bakırköy’de yakalattim

  9. Alkol kullanmadığım halde kontrolde alkolmetrede 1.24 promil alkollu çıktım ifadeden sonra hemen hastaneye gidip yaklaşık 1.30 saat sonra kan verdim tahlilimde 3 saat sonra çıktı ve 0.1 promil göründü itiraz ettim cezaya kazanırmıyım acaba teşekkürler

  10. ehliyetinizi alkolden kaptırdıysanız ve 2 kere üst üsteyse yapıalan işlemler şunlar : 1 südyege gidiyorunuz size bi ton evrak veriyorlar .2 kan tahlili yaptırıyorsunuz 3-südge egitimi için 2100 tl. yatırıyorsunuz 4 foto yla birlikte kayıt yaptırıyorsunuz şuan şubat eğitimin başlayacağı tarıh temmuz 1 ay kurs 2 ay izleme 3 ayın sonunda ehliyetinizi alıyorsunuz . buna ilaveten psikotekniğe de başvuru yapıyorunuz . 100 puan dolduranlar için ayrıca sürücü kursu 18 saat ancak biz bilmedigimiz için ehliyet süresini bekledik meğer 12 ay önceden südgeye başvurmak gerekiyormuş. onuda bilmeyen arkadşalara bilgilendin diye yazayım allah kolaylık versin

  11. 3 kez ehliyetimi alkollü araç kullanmaktan alikoydular ceza borç larimi ödedim 2019 yılında ehliyeti geri alma hakkım doğdu şu an ne yapmalıyım ehliyetimi geri nasıl alırım.

  12. Arkadaslar ehliyetini iki Yıl kaptiranlar özellikle dikkate alsınlar ceza gününüzün bitmesini beklemeden sudge ye başvuru yapın 6 ay 4 ay öncesi mutlaka yoksa ceza gününüz dolduğunda size çok ileri tarih için kurs veriyorlar bana Ekim 2021 de bitti ehliyeti alacağım Tarıh yaklaşık Eylül yada Ekim 2022 yani son dakika ceza bitti gideyim ehliyeti alayım dediğinizde en az 6 yada 1 yil daha ehliyeti almak için işlemler uzuyor çok. Dikkat edin 1 yılı. Doldurdu doldurmaz kursla ilgili bilgi aliniz

    • Şimdi benim B sınıfı ehliyetim vardı sıfır araç alıyım diye başvuru yaptım engelliyim el konuldu şu şu sebeblerden dolayı araç kullanamaz .. sürücü olamaz yazıyor ben 2 yıl sonra rapor alsam olur die emniyetten eski belgemi alıp devam edemiyormuyum .. rapor alıp baştan sürücü kursuna mı kayıt olacam sıfırdan mı alacam bu ehliyeti anlayamadım şuan bir açıklarmısınız..

  13. Stajyer sürücüydum alkometreye uflemedim ehliyetim araba ehliyetiydi o esnada motorsiklet yanımdaydı ama park etmiştim park halindeki motorsikletim için ehliyetine 2 yıl iptal koydular 7500 ceza yazdılar bu cezayı ödesem ehliyeti geri alirmiyim yardımcı olursanız sevinirim

  14. Stajer sürücü iken 1.92 promille kaldirima carptik ehliyetime el koydular ay sonra alabilirmiyim tekrar yoksa yeniden surucu kursuna yazilmammı gerekiyor.

  15. Az alkol almama rağmen 0.73 promil çıktı. Hemen kan testi yaptırdım, 0.34 promil çıktı. İtiraz ettim ve 1 ay içinde karar iptal edildi ehliyetimi geri aldım. Burada önemli nokta, fazla vakit kaybetmeden 1 saat içinde ilgili hastaneye gidip kan vermeniz. Yetkisi olmayan yerde kan verirseniz sayılmıyor. Ben 45 dk sonra kan vermiştim. Hakim oranlayıp 0.46 promilden ehliyetimi geri verdi (1 saatten 0.15 promil ekleniyor). Ayrıca itirazı kendiniz değil, avukat yardımıyla yapmanızı tavsiye ederim. Dilekçenin açıklayıcı ve ikna edici olması da önemli.

  16. merhaba ben 2007 de b ehliyet aldım 2017 yılında ehliyetimi kaptırdım benim sıkıntım yürürken düşme gibi bir sıkıntım var fakat ıstrahat halindeyken sorun yok ehliyetimi aldığımdada aynı sorun vardı yani ben bir yere ulaşmak için yürüyemiyordum ve arabayıda gayet güzel kullanıyorum çevirmeye denk geldim bana in bağacı aç dediler yürürken düştüm ve ben durumumu defalarca kere daha önceleri anlatmıştım ve polis arkadaşlarda yürümme sorunun bizi bağlamaz sen bu arabayı kullanıyormusun ve resmi belgen varmı var bizim için yeterli deyip göndermişlerd fakat bu defa ben anlatıyarum bir türlü ikna ademiyorum siz beni bu direksiyona oturduktan sonra kullanıp kullanamadığımı deyerlendiire bilirsiniz ve ehliyetime zorla gasp ettiler hastahaneye gittim rapor almaya ( bu arada o dönem 677 sayılı khk ihraçtım ) heyet öncesinde yapılan muanelerde dr diyorduki araç kullanmanda hiç bir sakınca yok derlerken heyette sen ihraçsın deyıp vermediler ve seni başka bir ile gönderelim dediler yani vatandaş deyildik artık ve alamadım uzma hekime başvurdum bana seni otomoti araç kullanır raporu verilmesi için sağlık müdürlüğü komüsyonuna gönderecem dedi komisyon toplandı doktor bir başka dr göndermiş oda hastayı muane etmeden kullanamaz dedi ve bitirdi ben ne söylediysem para etmedi şimdi ne yapmalıyım

  17. Selamlar ,
    14 Aralık 2021 tarihinde alkolden ehliyetim 6 ay trafikden men edildi. Ancak ehliyetim yanımda olmadığından polisler ehliyetimi alma imkanları olmadı. 14 Haziran 2022 itibariyle süre dolduğundan ve de ehliyet bende olduğundan ehliyetim kendiliğinden sistemsel olarak aktif duruma geliyormu?
    Gelmiyorsa ne yapmam gerekli.

  18. Konuşma bozukluğu olduğu için E sınıfı ehliyetimi b sınıfına düşürdüler b sınıfı ehliyetimi teslim aldıktan sonra sağlık kuruluna itiraz ettim 2 ayrı hastaneye sefk ettiler ve gurup 2 sürücüsü olur onayı aldım evraklarım daha elime gelmedi ehliyetimi geri alabilirmiyim bilgisi olan varmı

  19. 2008 yılında ehliyetimi alkolden verdim geri aldım bidaha yakalandım 2 yıl daha el kondu 2016 yılında tekrar pisko teknik kursuna gidip geri aldım 07/07/2022 yılında tekrar yakalandım 2 yıl aldılar alkolmetreye üflemedim kantestinde yüksek promil çıktı araştırmalarımda 5 yıl i,çinde alkolden yakalanmayanlar için sıfırlandığı bilgisi var bu durumda benim 6 ay vermem lazımken edevlette 07/07/2002-07/07/2024 yazıyor bu duruma itiraz hakkım varmı 10 yıldan fazladır süre alkolden yakanalmadım bilgisi olan varsa lütfen yardımcı olurmu

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here