Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Açılır?

0
683

Elektrikli araçların kullanımı artırıyor. Kullanım arttıkça da elektrikli araç sahipleri elektrikli şarj istasyonlarının artmasını istiyor. Elektrikli araç şarj istasyonu açmak istiyorsanız gereken çok fazla şey var. Öncelikle elektrikli araç şarj istasyonları, yakıt istasyonlarına göre farklılık göstermekte. Bu farklılıklar, elektrikli araç şarj istasyonu açmak için de belirli değişiklikler ortaya çıkarmakta. İşte elektrikli şarj istasyonu sahibi olabilmeniz için almanız gereken lisanlar, ruhsatlar ve tüm detayları…

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Açılır?

Türkiyede Kaç Tane Elektrikli Şarj İstasyonu

Elektrikli araç şarj istasyonun kurulumu, elektrikli araçların popülaritesinin artmasıyla beraber arttı. Ülkemizde elektrikli araçlar için şarj istasyonu açıp hizmet vermek isteyen kişiler ve kurumlar, EPDK’ya “Şarj Ağı İşletmeci Lisansı” için başvuruda bulunmalıdır. Başvurunun ardından elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulacağı yerlerdeki yetkili idarelerden şarj istasyonları için iş yeri açma ruhsatı alınması gerekmektedir. Mevcut ruhsat varsa tali faaliyet olarak eklenmesi gerekmektedir.

Gerekli izinler ve onaylar aldıktan sonra yapılması gereken birçok farklı şart var. Yasal ve onay süreçlerinden sonra şirketin lisans şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Lisans şartlarındaki en önemli konu alt yapı ve şarj ünitelerinin uygun olmasıdır. Şarj hizmetinin EPDK tarafından oluşturulan şarj hizmeti yönetmeliğine uygun şekilde tasarlanması, dijital altyapının kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi gerekmektedir.

Elektrikli Araç Şarj Hizmeti Lisansı Kaç Para? 

Elektrikli araç şarj hizmeti lisansı için belirli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu yüzden başvuruda bulunurken maddi açıdan hazır olmasınız. Elektrikli araç şarj hizmeti sunmak isteyen kişiler, şarj ağı işletmeci lisansını almak zorunda. Bu lisans başvuruları EPDK’ya internet üzerinden yapılmakta. Şarj ağı işletmeci lisansının fiyatı yıllık olarak güncellenir. 2022 yılında şarj ağı işletmeci lisans bedeli 300.000 TL olarak belirlendi. Şarj lisansı en fazla 49 yıllık alınır ve işletmeci, EPDK’ya her yıl lisans bedeli öder. Ayrıca elektrikli şarj lisansı almak için sadece 300.000 TL yeterli değil. Lisans başvurusu yapacak şirketin sermayesi en az 4.500.000 ₺ olmak zorunda.

İş Yeri Açma Ruhsatı Nasıl Alınır? 

İstasyonun kurulacağı bölgedeki büyükşehir belediyesi, ilçe belediyesi, OSB veya teknopark yönetici şirketi gibi yetkili idarelerin vermekte olduğu iş yeri açma ruhsatı, aynı yetkili idare sınırları içerisinde olmak kaydıyla tüm istasyonlar için tek ruhsat olarak düzenlenir. Farklı bölgelerde elektrikli şarj istasyonu kurmak isteyen şirketler, kurmak istedikleri bölgelerin yetkili kurumlarına başvuruda bulunmalı.

Elektrikli Şarj İstasyonu Kuracakların Bilmesi Gerekenler 

Elektrikli şarj istasyonu açmak için yapmanız ve dikkat etmeniz gereken birçok farklı konu var. İşte şarj istasyonu kuracakların bilmesi gereken bütün detaylar…

  • Şirket, lisansını aldıktan sonra 6 ay içerisinde en az 50 şarj ünitesini en az beş farklı ilçede kurarak şarj ağını oluşturmak zorunda.
  • Şarj ağındaki ünitelerin en az %5’i, otoyollardaki ünitelerin ise en az %50’si 50 kW ve üstü DC hızlı şarj hizmeti sağlamalı.
  • Şebeke işletmecisi, belirtilen konumda elektrikli araç şarj istasyonu kurulabileceği yönünde olumlu görüş bildirmeli.
  • Lisansın tek başına alınması yeterli değildir. Şarj ağı işletmecisinin lisans şartlarını korumak için de lisans süresi boyunca faaliyetlerini kontrol etmesi gerekmekte.

AC Tipi Şarj İstasyonu Avantajları 

  • Şarj hızı yavaş olsa da uzmanlara göre bataryaya daha az zarar verir.
  • Düşük maliyet
  • Kolay kurulum
  • Küçük boyut, alan avantajı
  • 7/22 KW Kapasite

DC Tipi Şarj İstasyonu Avantajları

  • Hızlı şarj olanağı
  • Dahili dönüştürücü cihazı
  • Maliyetleri yüksek olmasına rağmen zaman kazandırır.
  • 22/450 KW kapasite

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları, Benzin İstasyonlarına Göre Daha Çevreci! 

Elektrikli araçlar, içten yanmalı motora sahip olan araçlara göre daha çevrecidir. Böylece elektrikli araç şarj istasyonlarındaki yönetmelikler, benzin istasyonlarına göre daha çevreci bir taslak ve projeyi ortaya çıkarmakta. Şarj istasyonları çevreye duyarlı olduğu için daha az zarar verir. Çevreci duruşları iklim krizine engel olmayı hedefler. Bu istasyonlar güneş enerjisi gibi sürdürülebilir sistemlere entegredir.

İkinci El Elektrikli Araç İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here