Elektrikli Araçların Temel Sorunları Nedir?

0
1988

Bildiğimiz üzere elektrikli araçlar popülerliğini arttırmaya devam etmektedir. Fakat birçok kullanıcı, elektrikli araçların popülerliğinin artışa geçmesine şüpheyle yaklaşmaktadır. Bu yüzden hala elektrikli araçlara güvenemeyen ve “Elektrikli Araçların Temel Sorunları Nedir?” sorunun cevabını arayan kişilerin sayısı epey çoktur. Öncelikle elektrikli araç satışlarının artması, iklim değişikliği ile mücadelede öncelikli hedeflerden biridir. Örnek olarak Birleşik Krallık’ta ulaşım, CO2 emisyonlarının %23’ünden sorumludur. Ayrıca elektrikli araç satışlarının 2030’da tüm yeni otomobil satışlarının %29,5’ine ulaşması beklenmektedir. 2021’de elektrikli araç satışlarında beklenen büyüme %3,4’tür. Elektrikli araçlar giderek daha popüler hale gelmektedir. 2040 yılı tahmin edildiğine, tüm binek araç satışlarının %57’sinin elektrikli olacakları planlanmaktadır.

Elektrikli otomobil satışları her ay artmaktadır. Fakat elektrikli araçlar konusunda bazı sıkıntılarda gün yüzüne çıkmaya başlamaktadır. Ana sorunlara baktığımız zaman yangın riskleri ve elektrikli araçların güvenli olmaması başta gelmektedir. Çok fazla yüksek teknolojiye sahip olan elektrikli araçlar, güvenliği sağlamak yerine güvensizliği artırmaya başlamıştır. Şarj cihazı uyumluluğu, araç maliyetleri ve şarj istasyonlarının finansmanı, elektrikli araç alacakları caydırmaktadır. Sonuç olarak “Elektrikli Araçların Temel Sorunları Nedir?” sorusunu cevaplayacak olursak;

Yangın RiskiElektrikli Araçların Temel Sorunları Nedir?

Elektrikli aracın akü sıcaklığının çalışma aralığı (15℃ ila 45℃), içten yanmalı motora sahip aracının aküsünden (-30℃ ila 50℃) daha düşüktür. Ayrıca elektrikli araçların pil bileşenleri kolaylıkla yanıcı maddelerden üretilmektedir. Bu yüzden yangın her an başlayabilir ve yangınların gerçekleştiğini defalarca gördük. Üreticiler, termal kaçak oluşmasını önlemek için pili güvenlik duvarlarıyla daha küçük hücrelere ayırarak bu sorunun üstesinden gelmeye çalışmaktadırlar. Bazı üreticiler de mümkün olduğunca az zararlı kimyasal üreten, daha az yanıcı bileşenlere sahip piller üretmeye çalışmaktadırlar. Pillerin yangın çıkarmasını önleme konusunda büyük ilerlemeler sağlasalar da henüz %100 çözüm sağlanamamıştır.

Güvenlik Konusu

Elektrikli araçlar, içten yanmalı motora sahip olan araçlardan daha az güvenli olabilir. Ayrıca yandıkları zaman söndürme konusunda oldukça tehlikelidirler. Elektrikli araçların yangınını söndürmek daha zordur. Pil yandığı zaman su gibi yangın söndürücülere kesinlikle söndürülemez. Ayrıca yeterli soğutma olmadan yeniden tutuşma olasılığı da vardır. Bu da uzun süreli bir yangına neden olmaktadır. Bu nedenle büyük miktarda yangın söndürücü ve yangınla mücadele kitlerine duyulan ihtiyaç, elektrikli aracı riskli hale getirmektedir.

Çok Fazla Teknolojinin Zarara Dönüşmesi Elektrikli Araçların Temel Sorunları Nedir?

Elektrikli araçlar, hacklenebilecek tek tip araba modelleri değildir. Fakat bu tür saldırılara daha yatkınlar. Bu yüzden elektrikli araçların çok fazla teknolojiye sahip olması, kullanıcıları zarara sokabilmektedir. Fakat bu sorun, içten yanmalı motora sahip araçlarda da meydana gelebilmektedir. Özellikle gelişmiş teknolojilerin kullanıldığı bütün araçlar, her an kullanıcılarını büyük zararlara sokabilme potansiyeline sahiptir. Zor gibi gözüken fakat ihtimali her an olan Hacklenme konusu, markaların çaresiz kaldığı nadir sorunlardan biridir. EV’ler giderek daha yüksek teknolojiye sahip olduğu için bilgisayar korsanlarının daha fazla saldırma fırsatı bulunmaktadır.

Ayrıca birçok elektrikli araç akıllı evler ve telefonlarla eşleştirildiği için bilgisayar korsanları için velinimet olarak görülmektedir. Aracın ve kişinin bilgilerinin ele geçirilmesi sadece veri sızıntısı veya bir arabanın çalınmasıyla ilgili değildir. Yüksek teknolojiye sahip olan araçların uzaktan kontrol edilebilen ve ölümlere neden olan büyük tahribata yol açma potansiyeli de bulunmaktadır. Örnek olarak 2016’da Çinli bir şirketin Tesla Model S’i hacklediği harika bir olay karşımıza çıkmaktadır. Bu işlem sonrası, araçlara uzaktan zarar vermenin kesinlikle mümkün olduğu ortaya çıktı. Fakat Bu Tesla’nın sorunlarından biriydi ve yazılım güncellemeleri bunun üstesinden geldi. Bilgisayar korsanları ve üreticiler arasındaki kavgalar bize her zaman saldırıya uğrama riskinin olacağını göstermektedir.

Şarj UyumluluğuElektrikli Araçların Temel Sorunları Nedir?

İkinci seviye şarj cihazının geliştirilmesi nispeten koordineli bir süreçtir. Tesla dışındaki tüm otomobil üreticileri aynı şarj portu modelini kullanmaktadır. Farklı otomobil üreticileri üç tür DC hızlı şarj kullanır: çoğu otomobil üreticisi SAE Kombine Şarj Sistemini kullanmaktadır. Nissan ve Mitsubishi CHAdeMO kullanmaktadır. Tesla Tesla Supercharger kullanmaktadır. Araçların şarj uyumluluğunun olmaması, benzin istasyonlarına evrensel araç erişiminden farklı olmasını sağlamaktadır. Bu sorun, elektrikli otomobillerin yaygınlaştırılmasının önünde büyük bir engel olabilir. Ayrıca genellikle pil üretiminde kullanılan pahalı malzemeler ve işlemler araçların, temel olarak benzinle çalışan modellere göre daha pahalı olmasını sağlıyor. Bu masraflar son on yılda büyük derece de düşse de elektrikli araçların pil masrafları, korkutucu miktarlara ulaşmaktadır. Özellikle döviz kurunun oldukça yüksek olduğu ve stabil olmadığı ülkelerde pil masrafları, aracın fiyatından pahalı olabilmektedir.

İkinci El Elektrikli Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here