elektrikli otomobiller

Özellikle son bir kaç yılda kullanımı hızla artan elektrikli otomobiller, üretebildikleri yüksek tork ve beygir gücü ile dikkatleri üzerine topluyor. Elektrikli otomobilleri incelemeye başlayan otomobil severlerin en çok şaşırdıkları konu ise bu araçlarda vites olmaması. Sizler için arabam.com ekibi olarak bunun nedenlerini açıklayacağız…

Elektrikli Otomobiller Vites ve Şanzımanı Nasıl ?

Elektrikli otomobillerin vites ve şanzıman yapısından bahsetmeden önce elektrikli otomobil türlerinden bahsetmemiz gerekiyor. Türkiye’de elektrikli otomobil denildiği zaman elektrik motoruna sahip tüm otomobiller bu kavrama dahil ediliyor. Yani bataryalı elektrikli otomobiller, yakıt pilli elektrikli otomobiller ve hibrit otomobillerin tamamına elektrikli otomobil adı veriliyor. Ancak hibrit otomobiller, içerisinde benzinli motorlara da ev sahipliği yaptığı için elektrikli otomobil klasmanında yer almaz. Bu açıklamayı yaptıktan sonra sadece elektrik gücü ile çalışan otomobillerden bahsedelim.

Sadece elektrik motorlarından güç alan yakıt pili ve batarya teknolojisine sahip araçlarda rotor ve stator adı verilen iki farklı kısım bulunur. Stator, hareket etmeyen, yani sabit; rotor ise statorun etrafında yer alan ve hareket edebilen bir yapıya sahiptir. Bataryada bulunan elektrik akımı, statora ulaştığında elektromanyetik bir alan oluşur ve rotor hareket eder. Hareket enerjisi elde edildikten sonra da güç doğrudan tekerleklere iletilir.

Avantajları Var Mıdır?

Elektrikli otomobillerde şanzıman olmamasının en önemli avantajı, ekstra bir geçiş olmadığı için kayıp yaşanmamasıdır. Böylece araç çok daha verimli şekilde çalışabilir. Elektrikli otomobillerde şanzıman olmamasının bir diğer avantajı ise manuel vites gibi öğrenmek için ekstra zaman harcanması gereken sürüş özelliklerinin ortadan kalkmasıdır. Elektrikli otomobillerde gaza bastığınız anda araç hareket eder. Debriyaj, vites kolu ve başka herhangi bir şeyi düşünmenize gerek kalmaz. Otomatik vitesten farkı ise her devirde yüksek verimlilik yakalayabilmesidir. Böylece devre göre düşük performans veya zorlanmalar görünmez. Araç her zaman en yüksek gücü sunar ve kolayca hareket edebilir.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here