En Çok Satılan Otomobil Segment ve Modelleri

6
40875
en çok satan otomobiller

En çok satılan otomobil modellerinden birine sahip olmak şüpheniz size büyük avantaj sağlar. Otomobil alırken hemen herkesin dikkat etmesi gereken bazı önemli kriterler vardır bunlardan birisi de “Bu otomobili istediğim zaman kolayca satabilir miyim?”.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından yapılan basın açıklamasından aldığımız verilerle Temmuz ayındaki otomobil pazarının büyümesinden daha önce bahsetmiştik. Bu yazımızda da verileri daha ayrıntılandırarak 2020 yılında segmentlere göre en çok satılan modellerden bahsedeceğiz.

Not: Yazıda kullanılan tablolar EBS Danışmanlık tarafından ODD verilerine dayanarak hazırlanmıştır.

A Segmenti Otomobiller

a segmenti en çok satılan otomobiller

A Segmenti otomobiller, bilindiği gibi boyu 3,7 metreden küçük ve hafif araç gruplarıdır.

Temmuz ayında toplam 328 A sınıfı otomobil satılırken Ocak-Temmuz arası satış rakamlarına bakıldığında en çok satılan araç Kia Picanto oldu. Picanto’yu, i10 ve Puma takip ederken sıralamanın kalanı da aşağıdaki gibi oldu.

en çok satan a segmenti otomobiller

B Segmenti Otomobiller

en çok satan b segmentleri-min

B Segmenti otomobillerse A segmenti otomobillere benzerlik gösteren fakat nispeten onlardan daha geniş olan otomobillere verilen isimdir. B segmenti otomobillerin boyutu 3,7 metre ile 4 metre arasındadır.

Temmuz ayında toplam 14.262 adet B sınıfı otomobil satılırken Ocak-Temmuz arası satış rakamlarına bakıldığında en çok satılan araç Renault Clio oldu. Clio’yu, Corsa ve Symbol takip ederken sıralamanın kalanı da aşağıdaki gibi oldu.

en çok satan b segmenti otomobiller

C Segmenti Otomobiller

en çok satan c segmentleri

A ve B segmentlerine göre daha geniş olan ve aile arabası olarak da bilinen C Segmenti otomobiller’de ise Temmuz ayında 46.080 adet otomobil satışı gerçekleştirildi. Ocak-Temmuz arası satış rakamlarına bakıldığındaysa en çok satılan araç 1.lik Egea‘ya gitti. Egea’yı, Megane ve Corolla takip ederken sıralamanın kalanı da aşağıdaki gibi oldu.

en çok satan c segmenti otomobiller

D Segmenti Otomobiller

en çok satan d segmentleri

D segmenti otomobillerin, C segmentinden farkları, yine diğerlerinde de olduğu gibi, boyutları. Ayrıca C segmentine göre nispeten biraz daha geniş olan bu araçlar, performans olarak da C segmentine göre çok daha üstünler.

Temmuz ayında toplam  6.551 adet D sınıfı otomobil satılırken Ocak-Temmuz arası satış rakamlarına bakıldığında en çok satılan araç Volkswagen Passat oldu. Passat’ı, Süper B ve C Serisi takip ederken sıralamanın kalanı da aşağıdaki gibi oldu.

d segmenti ençok satanlar

E Segmenti Otomobiller

en çoksatan e segmentleri

E Segmenti otomobiller ise üst sınıf otomobillerdir. Önceki segmentlere göre daha konforlu ve daha performanslı olan bu otomobillerden Temmuz ayı içerisinde 1.588 adet satıldı. Ocak-Temmuz ayı arasındaki satış rakamlarına bakıldığındıysa bizi lider olarak Mercedes E Serisi karışlıyor. E Serisi’ni takip eden otomobiller sırasıyla, 5 Serisi ve XC60 olurken listenin kalanıysa aşağıdaki gibi.

e segmenti ençok satanlar

F Segmenti Otomobiller

en çoksatan f segmentleri

Lüks otomobil kategorisine giren F segmenti otomobiller, önceki segmentler karşısında tasarım, donanım ve performans açısından net bir üstünlüğe sahiptir.

Temmuz ayında toplam 618 adet F sınıfı otomobil satılırken Ocak-Temmuz arası satış rakamlarına bakıldığında en çok satılan araç Volvo XC90 oldu. Volvo’yu, Range Rover Sport ve Range Rover takip ederken sıralamanın kalanı da aşağıdaki gibi oldu.

f segmenti en çok satan

Genel Durum

Segmentler arası durum böyleyken, otomobil ve hafif ticari araç pazarındaki açıklanan değerlere bakıldığında; pazarın, nisan ve mayıs aylarında son 10 yıl ortalamasına göre çok fazla geride kaldığını görüyoruz. Bunun yanında Haziran ayında küçük bir toparlanma eğilimine giren sektör Temmuz ayında yaptığı atakla göze çarpıyor.

otomobil ve hafif ticari araç pazarı

İkinci El Otomobil İlanlarımızı Görmek için Hemen Tıklayın!

6 YORUMLAR

  1. Sıfır araçlaŕ galerilere satılmasın. Sıfır arabanın alım satımcıda ne işi var. Adamlar sıfır arabayı bayiden alıp aldığı fiyatın üstündeki bir fiyat ile 2. El olarak satıyor ve hükümette bu konuda bir tedbir almıyor. Üstelik vatandaş ta bayide sıfır araba bulamıyor.
    Bu konuda mutlaka bir tedbir alınmalıdır.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here