En Sık Karşımıza Çıkan Araba Arızaları

0
1215
araba arızaları

En Sık Karşımıza Çıkan Araba Arızaları

Aracımızın rutin bakımlarını aksatmadan yaptırmış olsak bile bazen yine de aracımız yolda hata verebiliyor. Hatta en küçük hata bizi yolda bile bırakabiliyor. Peki en sık karşımıza çıkan araba arızaları neler ?

1Aracın çok sesli bir şekilde çalışması

Elektrikli arabalar hariç bütün arabalar çalışırken bir miktar ses çıkarır. Fakat eğer aracınız ilk kullandığınız zamanlardakinden farklı olarak çok sesli bir şekilde çalışıyorsa aracınızda bir arıza olduğundan emin olabilirsiniz. Araçtan çıkan sesler motordan gelir. Bu yüzden ilk olarak sesin nasıl çıktığını anlamalısınız. Eğer örnek verecek olursak, ses uğultu sesi gibi, birbirine vuran parça sesleri gibi, sürtünme sesi gibi ya da sürekli ıslık sesi gibi olabilir. Bu seslerin her biri farklı bir arızayı temsil eder. Eğer sizde bu sesleri ya da bu sesler gibi arıza sesleri duyuyorsanız

2Aracınızın normalden fazla yakıt harcamaya başlaması

Her aracın kendine özgü bir yakıt tüketimi vardır. Araç sahipleri ve sürücüleri kendi araçlarının normal yakıt tüketimlerini bilirler. Eğer sizde aracınızın her zamankinden daha fazla yakıt tüketmeye başladığını fark ettiyseniz arabanızda bir sorun olduğunu düşünmekte haklısınız.

Peki fazla yakıt tüketiminin sebepleri nelerdir ?

Fazla yakıt tüketiminin sebeplerine örnek verecek olursak; lastiklerin havasının az olması, motor yağı değişimi için belirlenmiş olan kilometrenin aşılması, rot ayarının yapılmamış olması, hava filtresinde kirlenme ve zamanında değişiminin yapılmamış olması ve fren ayarlarının normalden daha sıkı ayarda olması diyebiliriz.

Bütün bu arızaların yanında sürücü olarak sizler eğer takip mesafenizi korursanız ve daha az fren ve gaz kullanırsanız aracınızın yakıt durumu biraz daha düzelecektir. Aynı zamanda aracınızın periyodik bakımını düzenli olarak yaptırmanız da aracınızın yakıt durumunun düzelmesine katkı sağlayacaktır.

3Aracın hararet yapması

Motorun çalışırken bulunduğu bir ısı seviyesi vardır. Eğer motor normal ısı seviyesinin üzerine çıkarsa araç hararet yapar. Motorun hararet yaptığı direksiyonun önünde bulunan ekrandaki göstergeden anlaşılır. Araba arızaları arasında en sık karşılaştığımız hararettir. Hararetin meydana gelmesinde bir çok sebep vardır. Bunlar; soğutma fanının bozulması, soğutma sıvısının bozulması, radyatör fanının devreye girmemesi, yanlış vites değişimi ve aracın zorlanması. Eğer sizde hararet ile karşı karşıya kalırsanız ilk olarak aracınızın çalışmasını durdurun. Daha sonra kaputu açarak motordun soğumasını bekleyin. Eğer su kaybı yaşanmış ise de su ekleyebilirsiniz.

4Akünün şarjının bitmesi

Araçlarda akümülatör adlı bir parça bulunur. Bu parça; aracın çalışması için gereken elektriği sağlar. Eğer aracınız trafikte duruyorken birden çalışmama durumu sergilerse ilk aklınıza gelmesi gereken şey akünüzün bitmiş olma olasılığıdır. Akünüz biterse aracınıza elektrik gitmek. Dolayısıyla da aracınız çalışmaz. Aracınızın sıfır ya da ikinci el olmasının bu durumda bir önemi yoktur. Her aracın aküsünün bir ömrü vardır. Ancak şöyle bir avantaj var ki akünüz bitmeden önce size sinyaller verir. Örneğin, farların daha az ışık yakması gibi.

5Gaz Verildiği Halde Aracın Hızlanmaması

Araba arızaları konusunda sık karşımıza çıkabilecek sorunlardan biri de aracın hızlanmaması. Bazen gaza bastığınız halde aracınız hızlanmayabilir. Eğer sizde aracınıza yeterli miktarda gaz verdiğinizi düşünüyorsanız ve buna rağmen aracınız hızlanmıyorsa bir arıza var demektir. Bu arızanın sebebi aracınızın yakıt pompasında veya egzozundan kaynaklanabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için kaliteli yakıtlar kullanmalısınız.

6Lastik Arızaları

Düzenli bir motor aksamı ve güvenli bir sürüş için lastiklerinizin bakımı oldukça önemlidir. Eğer lastikleriniz içten veya dıştan aşınırsa üzerinde hava kabarcıkları ve balonlaşmalar oluşur. Bu da lastiklerinizde ciddi bir sorun olduğunun göstergesidir.

Lastiklerde ki hava basıncının fazla veya az olması, harcamasının fazla olmasına, direksiyon hareketlerinde anormallikler yaşanmasına, sağlıklı bir sürüşün azalmasına sebep olabilir. Bu arızaları yaşamamak için araç lastik bakımını mutlaka yapmanız ve aracınızda yedek lastik bulundurmanız gerekmektedir.

7Aydınlatma Sorunları

Gece sürüşünün olmazsa olmazı elbette ki farlardır. Aracınızın farlarının arızalanması trafikte yaşanabilecek bir soruna yol açabilir. Farların gücünün azalması, ikaz lambalarının doğru çalışmaması gibi durumları fark ettiğiniz anda en yakın bakım merkezine uğramanız son derece önemlidir.

Sıfır km araba fiyatları hakkında bilgi almak için tıklayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here