Engelli Ehliyeti Nedir? Nasıl Alınır?

0
1173

Engelli ehliyeti 2016 yılına kadar H sınıfı ehliyet olarak geçiyordu. Trafik kanununda yapılan değişikliklerden sonra engelliler için A ve B sınıfı ehliyetler mevcut duruma geldi. Peki engelli ehliyeti nedir ve nasıl alınır? Şimdi bunların cevaplarına bakalım.

Engelli Ehliyeti Nedir?

engelli ehliyeti nedir

Sağlıklı insanların olduğu kadar engelli bireylerin de ehliyet hizmetlerine ihtiyacı vardır. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren, değişen trafik yönetmeliği ile engelli ehliyeti olan H sınıfı ehliyet artık kullanılmayacaktır. Ayrıca H sınıfı ehliyet sahibi bir vatandaşın ehliyeti geçersizdir. Fakat yeni kurala göre engelli sürücüler H sınıfı ehliyetlerini ücretsiz olarak yenileyebilecekler. Değerli kağıt ücreti olarak sadece 15 TL ödemek zorundalar. Bunun yerine engelli vatandaşların raporlarına göre A veya B ehliyeti kullanılır. Engelli sürücü belgeleri, 2016 yılından itibaren B sınıfı ehliyete dahil edilmiştir.

Yönetmelikte yapılan bir diğer değişiklik ise, kişisel düzenleme gerektiren durumlar için ehliyette bir alan açılmıştır. Bir kişinin engeline dayalı olarak araçta yapılacak herhangi bir ayarlama, sürücü belgesinde açıkça belirtilecektir. Aksi takdirde trafik kontrolü sırasında kullanıcı trafik cezası ile cezalandırılır. Ayrıca bir kişinin engelli sürücü belgesi alabilmesi için en az 18 yaşında olması gerekmektedir. Engelli bireylerin zihinsel yetileri yerindeyse, engelli sürücü belgesi alabilirler. Sadece engelli bireyler engelli sürücü belgesine sahip olabilir.

Nasıl Alınır?

engelli ehliyeti nasıl alınır

Engelli sürücü belgesi, kanunda belirlenen engellilik oranlarına göre kişilere verilmektedir. Aynı zamanda engelli ehliyeti almak için normal ehliyetten temelde farklı bir süreç yoktur. Fakat engelli oranlarının çok yüksek olması durumunda engelli bireylere ehliyet verilmemektedir. Ayrıca ehliyet almak isteyenler için aranan bir takım nitelikler bulunmaktadır. Engelli sürücü belgesi alabilmek için öncelikle engel durumunu gösteren resmi bir belge alınması gerekmektedir.

Aynı zamanda engelli sürücü belgesi başvurusu için sağlık kuruluşundan rapor alınması gerekmektedir. Rapor alındıktan sonra kişiler başvuru sürecine başlayabilir. Ayrıca engelli bireylerin zihinsel sağlıkları da uygun olmalıdır. Zihinsel ve psikolojik sorunları olan engelli bireylerin sürücü belgesi alması mümkün değildir. Ayrıca, bir kişinin belirli bir miktarda fiziksel uygunluğa sahip olması gerekir. Zihinsel yeteneği iyi olan engelliler teorik sınav aşamasına girebilirler. Ancak teori sınavına girmeden önce ehliyet kursuna gitmeleri gerekir. Sürücü kursunda engelli bireylere daha detaylı eğitim verilmektedir. Sürücü kursları, engelliler için uygulamalı eğitim sağlamaktadır. Ayrıca engelli sürücü belgesi alabilmek için kişinin okuryazar olması gerekmektedir. Yani bu kişi en az ilkokul mezunu olmak zorundadır.

Engelli Sürücü Belgesi Almanın Şartları

Yeni yönetmeliğin getirdiği değişikliklere ek olarak sürücü adaylarının aşağıdaki şartları da sağlaması gerekiyor.

  • Sürücü sınavını başarılı bir şekilde tamamlamış olması gerekmektedir. Ayrıca sertifika almaya hak kazanmış olması gerekiyor.
  •  Sağlık raporunu almış olması
  •  Adli sicil kaydının temiz olması
  •  Geçmişte ehliyet belgesinin elinden alınmamış olması
  •  Adına ait başka bir ehliyet belgesinin olmaması gerekmektedir.

Sürücü adayları tüm bu şartları sağlayamazsa maalesef ehliyet alamazlar.

Trink Sat!

Arabam Kaç Para?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here