Etiketçilik Nedir? Nostaljik Araçlara Yapılan Modifikasyonlar

0
2164

Otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobiller ülkemizde 70’li yıllarda yaygınlaşmaya başlamıştır. Petrol krizi oluşana kadar birçok kişi yüksek cc’li amerikan arabaları kullanırken; petrol krizi sonrasında daha küçük motor hacmine sahip yerli ve avrupa araçlar tercih edilmiştir. Araç sahipleri, yerli araçlarına amerikan araçlarının aksesuarlarını uygulamaya başlamıştır. Bu işlem de etiketçiliğin başlangıcıdır. Otomobillerin üretiliş amacı her ne kadar ulaşım olsa da bazı insanlar otomobilleriyle bağ kurup onlara çok özel bakmaktadır. Bu yazımızda sizlere “Etiketçilik Nedir?” Sorusunun cevabını vereceğiz.

etiketçilik

Etiketçilik Nedir?

Araçların orjinalliiğine sadık kalınarak herhangi bi roynama yapılmadan Amerikan otomobillerin orijinal parçalarının montaj işlemidir. Etiketçilerin yaptığı işlemler;  Amerikan araç armalarının uygun yerlere yapıştırılması , arka cama Jaluzi perde takılması , araca nikelajlı parçalar eklenmesi , Hella adı verilen özel sis farlarının takılması , lastik kenarlarına beyaz şerit ( yanak ) çekilmesi ve aracın uygun yerlerine fosfor uygulaması gibi eklentilerdir. . Yani kısacası etiket ; Günümüz araçlarıyla nostaljiyi yaşamaktır .

Günümüzde etiketçilik uygulaması genel olarak en fazla ; Magirus minibüsler , Murat 131 , Şahin , Doğan , Kartal, serçe, Murat 124 tipi araçlarda görülmektedir . Son zamanlarda ise birçok kişinin ilgi odağı olmuştur ve kamyon , tır , otobüs gibi ulaşım araçlarında da yapılmaya başlanmıştır.

etiketçilik

Etiket Araçlarda Teknolojik Parçalara Yer Yok

Ülkemizde bu tarz araçlara modifiye yapan kişilere ne yazık ki pek de iyi gözle bakılmıyor. Etiketçilerle modifiyeciler arasında ince bir fark vardır. Etiketçi arabasında yan sanayi ve yeni model aksesuarlara asla yer verilmez. Modifiye araçlarda genelde son nesil teyp, yeni tip çelik jantlar, body kit ve orjinalliğin dışnda tampon ekleri bulunur. Ancak etiketçilikte USB’li teybe bile yer yoktur. Zamanında bu araçlarda kasetçalar varsa kasetçalar kullanılmalıdır. Kasetçalar içerisine yapılan işlemler ile bluetooth ve aux eklenebilir. Bunlar etiket araçlar için problem teşkil etmez.

etiketçilik

Etiketçilik Popülerleşti Parça Fiyatları Tavan Yaptı

Otomobil fiyatlarının çok yüksek olması birçok kişiyi eski model araçlara yöneltti. Etiket ürünlerinde oluşan talep ise fiyatları bir hayli arttırdı. Araçlara takılan parçalardan en basiti olan arma bile ortalama 250-300₺ civarındadır.

2.El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here