Far Matlaşması

Güvenli bir gece sürüşü için büyük önem arz eden farlar aynı zamanda aracın tasarımını da güzelleştiren. parçalar. Ancak farlar da arabaların diğer parçaları gibi zamanla aşınıp yıpranabiliyor, zamanla matlaşıyor. Far matlaşması sonucu araçların hem dış görünümü bozulur hem de aydınlatma gücü düşer. Bu aşınmanın gerçekleşme süreci araçtan araca ve kullanım şekline göre değişir. Bu yazımızda far matlaşması neden olur, engellemek için neler yapabiliriz sorularına cevap vereceğiz.

Far Matlaşması Neden Olur?

Günümüz otomobillerinde farların yapımında polikarbon plastik malzemeler kullanılır. Mikroskobik boyutta bakıldığında polikarbonun süngerimsi gözenekli yapısı ona birçok avantaj sağlarken matlaşmanın temel sebebi de bu yapıdır. Bu materyal hem sağlam hem de hafiftir ancak mat görünümlü yapısı tasarımsal olarak dezavantaja sebep olur. Far üreticileri bu matlığı giderebilmek için üretimden çıkan farları özel parlatıcı ve dayanıklı bir cila ile kaplarlar. Bu uygulama otomobil boyaları üzerine koruma ve görsel amaçlı uygulanan son kat kaplamaya benzer. Bahsettiğim bu cilanın yıllar içinde aşınarak incelmesi ve özelliğini kaybetmesi far matlaşmasına sebep olur. Her otomobilin farı aynı sürede matlaşmaz, farın matlaşmasını etkileyen bazı faktörler şunlardır:

  • Güneşin zararlı UV ışınları
  • Farın yarattığı ısı
  • Kullanılan ortamdaki toz, tuz, çamur ve kimyasallar
  • Sert araba yıkama fırçaları ve makinalarının kullanımı

Farları Bu Deformasyondan Korumak Mümkün Mü?

Farlar kullanım şekline göre zaman içerisinde deforme olmaya ve matlaşmaya yapısı gereği meyillidir. Bazı araçların farları 50bin-60bin km arasında matlaşırken bazı araçların farları 150bin-200bin km bandında matlaşmaya başlayabilir. Bu zamanlamayı etkileyen en önemli faktör araç farında kullanılan malzeme yapısı ve kalitesidir. Bu kalitenin aynı olduğu koşullarda ise hangi farın daha erken matlaşacağını çevresel faktörler belirler. Eğer otomobilinizin farlarının daha geç matlaşmasını istiyorsanız bunları uygulamaya özen gösterin:

  • Otomobilinizi Güneşin zararlı UV ışınlarının girmediği kapalı garajda muhafaza edin.
  • Otomobilinizi Güneşin zararlı UV ışınlarına karşı park etmemeye özen gösterin
  • Farlarınızı tuz gibi kimyasal aşındırıcılara maruz kalacağı ortamlarda bırakmayın.
  • Otomatik yıkamalara girmemeye özen gösterin
  • Aracınızı yıkadığınız fırçanın kıllarının yumuşak yapıda olmasına özen gösterin.

2.El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here