Fiat 1.0 Litrelik FIREFLY Motor Teknolojisi

1
1843
fiat 1.0

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Pandemi sebebiyle sosyal mesafe öneminin bir hayli arttığı bu dönemde birçok kişi araç sahibi olmak istiyor. Ülkemizde en çok satılan araçlardan biri şüphesiz Fiat Egea’dır. Ülkemizde genelde 1.3 multijet motor seçeneği ile tercih edilen Egea çok sevilen bir otomobildir. Fiat’ın son teknoloji 1.0 litrelik FIREFLY motor seçeneği Egea’da yer alıyor. Bu yazımızda sizlere Fiat 1.0 litrelik FIREFLY motor teknolojisinden bahsedeceğiz.

fiat 1.0

Fiat 1.0 Litrelik FIREFLY Motor Teknolojisi

Ülkemizde vergiler sebebiyle düşük hacimli motorların yaygınlaştığını görüyoruz. Fiat markasının düşük hacimli bu motoru T3 olarak adlandırılan 3 silindirli Turbo beslemeli bir benzinli motor. Aynı sınıfta bulunan birçok motordan çok daha üstün teknolojilere sahip olan T3 100Hp güç ve 190 Nm tork üretebiliyor. Ayrıca su soğutmalı intercooler, Değişken subap zamanlaması gibi birçok teknoloji mevcut. Detaylar yazımızın devamında.

Fiat 1.0 Litrelik T3 Motordaki Yenilikler Neler?

Motorda ilk dikkat çeken nokta intercooler’ın su soğutmalı olmasıdır. Daha çok üst segment spor otomobillerde görmeye alışkın olduğumuz su soğutmalı intercooler sayesinde Egea sıcak havalarda da performansından ödün vermeyecek. Emme manifoltuna yerleştirilmiş intercooler, sıradan intercooler’lar gibi motorun ön bölümünde bulunmadığı için daha doğrusu uzun bir turbo hava iletim sistemi olmadığı için Lag’lar minimuma iniyor. Bu da performanstan ödün verilmediğini gösteriyor.

  • 1.0 litrelik FIREFLY motorda multiair sistemi de bulunuyor. Bu sistem, değişken subap zamanlama mekanizmasıdır. Bu sistem ile birlikte araç rolanti anı, yüksek devir, orta yüksek devir gibi zamanlarda subapların açılıp kapanma süreleri ayarlanıyor. Multi air sistemi olmasaydı; kam mili, krank milinden aldığı hareketle subapları açıp kapatacaktı. Ancak yüksek devirlerde çok hızlı açılıp kapanan subaplar, verimliliği azaltacaktı. Performans kaybı ortaya çıkacaktı. Değişken subap zamanlaması ile birlikte performans artıyor.
  • 1.0 Litrelik FIREFLY motor direct enjeksiyon sistemine sahiptir. Yani dizel bir motor gibi yüksek basınç elde etmek için bir pompa bulunuyor. Aynı şekilde direkt yanma odasına yakıtın verilmesi sağlanıyor. Bu sistem GDİ olarak adlandırılıyor. Eski sistemlerde yakıt, emme manifoltuna düşük bir basınç ile veriliyordu. Direkt enjeksiyon sistemi 200 bar basınç ile yakıt gönderiyor. Basıncın yüksek olması yakıtın ayrışmasını sağlıyor. Yanma odasına homojen bir şekilde yayılmasını sağlıyor.
  • 1.0 litrelik FIREFLY motorun GPF adında bir partikül filtresi var. Dizel araçlarda alışkın olduğumuz DPF artık benzinli otomobillerde de karşımıza çıkmaya başlıyor. GPF sayesinde emisyon değerleri düşerek çevreye daha az zarar veren bir otomobil oluşuyor.

Tüm bu teknolojiler ile Fiat 1.0 litrelik motordan 100 hp güç ve 190 Nm tork üretebiliyor. 190 Nm tork değeri azımsanmayacak düzeyde. Ayrıca bu tork değerini 1450 d/dk ile 2700 d/dk aralığında veriyor. Bu devir aralığında maksimum tork alınması da şehir içi ve uzun yol için oldukça iyi geliştirilmiştir. Ayrıca düşük güçteki motorlarda sıkça görülen yokuşlardaki bayılma bu araçta yok denecek kadar azdır. Bunun sebebi de maksimum torku verdiği devir aralığıdır.

Su Soğutmalı İntercooler Nedir?

Su soğutmalı intercooler, son zamanlarda otomobillerde kullanılmaya başlanan bir turbo soğutma sistemidir. Turbodan çıkan basınçlı sıcak hava, Su soğutmalı intercooler’dan geçer. Motor soğutma sistemine bağlı olan intercooler’daki sıcak hava bu sayede soğur. Hava soğutmalı intercooler’a göre daha verimli olan su soğutmalı intercooler zamanla daha da yaygınlaşacaktır.

Fiat Egea’da kullanılıyor

Ülkemizde en çok satılan otomobil ne diye sorulduğunda akıllara gelen ilk cevap şüphesiz Egea’dır. Egea fiyat ve performans anlamında rakiplerinin çok çok önündedir. Fiat Egea’nın yeni versiyonlarında 1.0 litrelik firefly motor kullanılıyor. Bilindiği üzere düşük hacimli motorlar yaygınlaşıyor. Yaygınlaşan düşük hacimli motorlar, turbo beslemesi ile yeterli gücü üretebiliyor. Fiat Markasının 1.0 litrelik motoru da bunlardan biri. Fiat Egea’nın bu motor seçeneğinde su soğutmalı intercooler bulunuyor. Üst segment spor otomobillerde kullanılan bu teknolojinin Egea’da kullanılması oldukça iyi. Emme manifoltu üzerine konumlandırılmış. Konumlandığı yer itibarı ile soğuyan hava direkt olarak yanma odasına verilebiliyor. Klasik intercooler’lar aracın ön bölümünde bulunur. Hortumlar ile taşınan hava sebebiyle lag oluşur. Ama bu teknoloji turbo lagını minimalize ediyor. Bu sayede performans her zaman maksimum oluyor.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. ben şu anda ford 1.0 ecoboost motorlu focus kullanıyorum konya da ş.içi 5.8 le biniyorum. 1300 kg lık aracımda 6 ileri varken egea da 5 ileri olması bana çok saçma geldi. arabam 10 yaşına gelmek üzere egea cross almayı düşünüyorum ama 5 ileri olması beni düşündürüyor. 120 km/s saatte kaç devir çeviriyor merak ediyorum. 1.0 motorlar yük altında ve yüksek hızda ş.içinden daha çok yaktığı için vites önemli. birde egea larda ki baskı balata sorunu var kronik.. 1.4 lerde daha çok deniyor ama, egea cross 1.0 da nasıl acaba.. blog yazılarına bunlarda eklenebilir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here