Fren Balatası Nedir? Nasıl Değiştirilir?

0
1995

Fren sistemi, günümüz araçlarına takılan ilk ve en önemli güvenlik sistemidir ve fren balataları tüm işi yapan bileşenlerdir. Normal kullanım sırasında, fren balataları zamanla aşınır ve sürtünme malzemesi güvensiz seviyelere düştüğünde değiştirilmeleri gerekir. Fren balataları genellikle 45.000 – 60.000 km arasında dayanır, ancak bu, yaptığınız sürüşe bağlı olarak daha az veya daha fazla olabilir. Ön frenler, yavaşlarken toplam frenlemenin% 70’ini yapar, bu nedenle çoğu durumda arka frenlerden daha hızlı aşınır. Peki fren balatası nasıl değiştirilir?

Fren Balatası Nedir?

Bir fren balatası, bir motorlu taşıtta en yaygın frenleme donanımı biçimidir. Genellikle, fren pedalına bastığınızda pedi disk rotoruna (tekerleklerinizin arkasındaki parlak metal disk) zorlayan bir fren kaliperi içinde bulunurlar. Her kaliper için iki fren balatası vardır, bu nedenle önde dört ve arkada dört fren balatası – aracınızın her yerinde disk frenler varsa.

Bazı yüksek performanslı araçlar artık fren balatalarında ısıyı standart fren balatalarından daha etkili bir şekilde dağıtan karbon ve seramik kullanmasına rağmen, bunlar genellikle metal bir destek plakasına bağlanmış metalik bir sürtünme malzemesinden yapılmıştır. Bu sürtünme malzemesi belirli bir seviyeyi, genellikle 2 milimetreyi geçtiğinde, fren balatalarının değiştirilmesi gerekecektir.

fren balatası

Fren Balatalarınızın Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

-Yavaşlarken gıcırdama sesi

-Frenleme performansında azalma

-Gösterge panelinde fren uyarı ışığı yanması

Fren Balatası Nasıl Değiştirilir?

Araç kaldırılır ve tekerlekler çıkarılır. Fren balataları ve diskleri incelenir. Fren balataları aşınmışsa eski balatalar çıkarılacaktır. Fren kaliperleri incelenecek ve yeni fren balataları takılacaktır. Tekerlekler yeniden takılacak ve yeni fren balataları ‘yerleştirilecek’. Doğru çalıştığını kontrol etmek için araç yolda test edilecektir.

Fren Balataları Değiştirilirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hatırlanması Gereken İpuçları

Aynı zamanda değiştirilmesi gerekebileceğinden, fren balatalarını değiştirirken disk rotorlarını ve fren sıvısını incelemek de önemlidir.

Bazı üst düzey araçlarda, fren balataları yenilendiğinde değiştirilmesi gereken fren balatası aşınma sensörleri olacaktır.

Fren Balatalarınızın Değiştirilmesi Ne Kadar Önemlidir?

Fren balatalarınızın aşırı derecede aşındığında değiştirilmeleri, pedala her bastığınızda aracınızın güvenilir ve emniyetli bir şekilde duracağı konusunda size gönül rahatlığı sağlayacaktır. Aşınmış veya bozuk fren balataları olan bir aracı kullanmak sizi, ailenizi ve yoldaki diğer sürücüleri tehlikeye atabilir ve acil bir durumda zamanında durmanıza izin vermez.

2.El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here