Hangi disk fren türleri size ve arabanıza nasıl faydalar katacak. Bugün bunlar hakkında sizinle birkaç bilgi paylaşayım.

Çoğu arabasını seven sürücüler, arabalarının periyodik bakımlarını zamanında yapmaya özen gösterirler. Bir sıkıntı çıktığında direkt arızayı giderirler. Bunlar, düzenli olarak motor yağını değiştirmeyi, uygun lastik basıncını korumayı olası kötü durumlardan uzak tutar. Frenlerin bakımları da bunlardan bir tanesidir.

Sizlere biraz fren diskinden bahsedelim: Araçların fren sisteminin bir parçası olan fren diski balata ile karşılıklı olarak çalışır. Yavaşlama ve durma anında fren balataları diske baskı yaparak tekerleri durdurur.

Disk Fren Çeşitleri

3 Tip disk fren modeli vardır;

  1. Standart(düz) Disk Fren
  2. Delikli Disk Fren
  3. Oluklu Disk Frenler kullanılmaktadır.

Standart(Düz) Disk :

disk fren

Çoğu seri üretim araçta bulunan disk tipidir. Bu tür diskler standart araçların durma kabiliyeti açısından ideal bir frendir. Frenlere aşırı yüklenme yapılmaz. Bu yönünden dolayı da piyasada çok rahat bir şekilde bulabilirsiniz. Fiyat bakımından da bütçe dostudur.

Delikli Disk :

disk fren

Delikli  bir disk, düz mantıkla düşünürsek nasıl olacakta aracı durduracak diyebiliriz. Fakat altında yatan çok farklı sebepler var delikli olmasına dair. Bunlardan en önemlisi ısınma. Düz bir fren diskine sahip olduğunuzu düşünelim ve fren yapıyorsunuz. Balataların uyguladığı sürtünmeden ötürü fren diski ısınacak ve bir sonraki fren yapmanızda fren soğuk haldeki performansını sağlamayacak. İşte burada bu tür fren diski işin içine giriyor . Delikleri sayesinde oluşan ısıyı hareket halinde azaltmaya çalışır. Diğer bir kullanılma sebebi ise ıslandıktan sonra kuruması daha kolaydır. Nasıl ıslak zeminde bizler kayıp düşüyorsak , Düz tip disklerde aynı şekilde olur ama delikliler burada da iş başında . Delikleri sayesinde ıslanma ve yıkama durumunda frenlemede asla kayıp olmaz. Kötü yanları da var tabi delikli bir yüzeye sahip olduğu için çatlama riski yüksektir.Fiyatlarına gelirsek standarta göre birazcık pahalılar.

Oluklu Disk :

disk fren

Bu tip disk frenler standart kalıbın üzerinde kanalların olduğunu söyleyebiliriz. Aynı delikli tipte olduğu gibi bu oluklar ısı,su ve oluşan gazları diskin üzerinden uzaklaştırmak için tasarlanmıştır. Ama üzerinde açılmış delikler olmadığı için diğer diske göre kırılması veya çatlaması daha güçtür. Bu yüzden bunlar daha çok performans odaklı araçlarda kullanılmaktadır. Arka arkaya yapılan frenlemelerde olukları sayesinde hem  daha soğuk ve güvenli hem de kırılma çatlama riski daha azdır. Bu kadar sağlam olunca aynı standartlarda olan 3 tip disk arasından en pahalı olanı oluklu olan diyebiliriz.

 

Fren Sistemleri Yazımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here