Ustalara sorduk: Fren Diski ve Fren Balatası Ne İşe Yarar?/ Ne zaman değiştirilir?

Otomotiv sektöründe çalışanlar için fren ve balata konusu oldukça popüler konu başlıkları arasındadır.

Özellikle oto tamir atölyelerinde fren diski deformasyonu ya da balata aşınması şikayetleri neredeyse her gün görülür. Aracınızın sorunlarıyla yakından ilgileniyor, bu konuda bilgilenmekten keyif alıyorsanız bu yazımızda fren diski ve fren balatası konusunu masaya yatırdık.

Fren diski nedir sorusuna detaylı yanıt arıyorsanız ayrıca arabam.com Otomobil Terimleri Sözlüğünü de inceleyebilirsiniz.

Araç sahiplerinin ‘frenlerde sorun olduğu nasıl anlaşılır, balatalar mı yandı gibi sorularına yanıt bulmak üzere keyifli bir usta röportajı yaptık.

Elbette aklınızda ‘fren diski kaça değiştirilir‘ gibi sorular olduğunu da biliyoruz.

1Fren Diski ve Fren Balata Ne İşe Yarar?

Bu parçaların her ikisi de bir araç için güvenlik açısından hayati önem taşır. Fren tutmaya yarayan iki parça aynı zamanda konforlu bir sürüş deneyimi için de önemlidir.

Fren diski, adı üstünde disk şeklinde bir metal yapıdır. Aracın durmasını ve yavaşlamasını sağlayan kuvveti emen fren diski fren balatası ile uyumlu olarak çalışır. Yani fren diski olmadan fren balatasının ve balata olmadan da diskin işlevi yeterli olmaz.

2Ne Zaman Değiştirilir?

Fren diskini ne zaman değiştirmeliyim ya da balata değişim zamanı geldi mi sorusunun yanıtı değişkendir. Hem bir araçtan diğerine hem aracın kullanım biçimine hem de araçtaki fren diski ve balata kalitesine göre değişir.

Fren diski ve fren balatası değişim zamanları, araca, kullanım şekline göre değişir.

Yılda bir kez aracın fren diski ve fren balatasını kontrol ettirmek güvenli sürüş için çok önemlidir. Net bir değişim tarihi vermek gerekirse fren diski ve fren balatası, ortalama 20bin km’de değişmesi gereken parçalardır. Ancak bazı araçlarda bu rakamı 30bin km’ye kadar çekebiliriz.

3Değiştirmek Şart mı?

Bazı durumlarda torna yapmak yeterli olabilir. Ancak fren diskine torna yapmak bir süre sonra diskte kenar yapmaya başlar. Bu da istenmeyen bir durumdur ve balatanın işlevini olumsuz etkiler.

İkinci El Otomobil İlanları

Tekerinize taş değmesin.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here