Fren Hidroliği Değişimi Nasıl Yapılır?

0
1411
genel-bakım-oto.jpg
genel-bakım-oto.jpg

Modern bir araçtaki fren sistemi, fren pedalına uygulanan basıncı aktarmak ve bunu fren balatalarını veya pabuçlarını rotorlara veya kampanalara zorlamak ve aracın yavaşlamasına ve durmasına izin vermek için kullanmak için fren sıvısına güvenir.

Fren sıvısı higroskopiktir, bu da sıvının zamanla havadaki nemi ve diğer kirleticileri emeceği ve fren sisteminin etkinliğini azaltacağı anlamına gelir. Hava da sisteme girebilir ve bu da fren pedalının süngerimsi hissettirmesine neden olur.

Kontrol edilmezse, bu, hatlara ve diğer fren bileşenlerine zarar verebilir ve sizi ve diğer sürücüleri tehlikeye atabilir. Fren hidroliği değişimi yapmak, uygun sistem performansı sağlar ve frenleme bileşenlerinizin ömrünü uzatır.

Fren Hidroliği Değişimi Nasıl Gerçekleştirilir?

Tamirci sıvının durumunu inceleyecek ve değiştirilmesi gerekirse, fren sistemi deposunu boşaltacak ve yeni sıvıyla dolduracaktır. Araç, fren kaliperlerine ve kampanalarına (takılıysa) erişime izin vermek için yukarı kaldırılacak ve fren hidroliği, rezervuardan en uzaktaki kaliper veya tamburdan başlayarak elde tutulan bir vakum pompası veya atmosferik basınç yoluyla pompalanacaktır. Sıvı iyice yıkandıktan sonra, rezervuar doldurulacak ve fren sisteminin doğru çalışması için test edilecektir.

 

  1. Fren sıvısı durum ve kirlilik açısından incelenecektir.
  2. Rezervuar boşaltılır ve yeni sıvıyla doldurulur.
  3. Araç kaldırılacak ve fren bileşenleri incelenecektir.
  4. Eski sıvı temizlenir ve yeni sıvıyla değiştirilir.
  5. Sistemde hava sıkışmamasını sağlamak için fren sisteminin havası alınacaktır.
  6. Sıvı doldurulacak ve herhangi bir sızıntı varsa temizlenecektir.
  7. Doğru çalıştığı kontrol edilecek.

fren hidroliği değişimi

Hatırlanması Gereken Önemli İpuçları

-Çoğu üretici, sistemi iyi çalışır durumda tutmak için fren sisteminin her 2 yılda bir veya 30.000 km’de bir yıkanmasını önerir. Aracınız aşırı koşullar altında kullanılıyorsa veya büyük yükleri çekmek için kullanılıyorsa, sıvının daha sık, genellikle yılda bir kez değiştirilmesi gerekecektir.

-Çoğu modern araç, eski DOT 3 sıvısından daha yüksek bir kaynama noktasına sahip olan ve bu nedenle daha iyi koruma sağlayan DOT 4 fren sıvısına ihtiyaç duyar.

-Bazı modern zaman araçlarında, fren hidroliği düşük olduğunda sürücüyü uyaran ‘Düşük Fren Hidroliği’ sensörleri bulunur. Bu uyarı ışığı yanarsa, nedenini belirlemek için fren sisteminizi derhal kontrol ettirin.

fren hidroliği değişimi
fren hidroliği ikaz ışığı

Fren Hidroliği Değişimi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

Azalmış fren verimliliği – aracın durması normalden daha uzun sürüyor.

Fren pedalı süngerimsi hissettiriyor.

Kirlenme nedeniyle fren hidroliği siyah veya rengi değişmiş.

Fren Hidroliği Değişimi Ne Kadar Önemli?

Sıvı değiştirilmezse, frenlerinizin etkinliği azalabilir ve acil bir durumda sizi ve diğer sürücüleri riske atabilir. Ayrıca diğer frenleme bileşenlerinde erken hasara neden olabilir ve bu da pahalı onarım maliyetlerine yol açabilir.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here