Güvenlik Sistemlerinin Temeli: Fren!

Otomobil güvenlik sistemlerinin temelini fren mekanizması oluşturur. Otomobiller yavaşlama ve durma işlemlerini fren sayesinde gerçekleştirirler. Bu mekanizmanın çalışma prensibi, basit biçimde anlatmak gerekirse ”baskı hareketine”  dayanır. Pedal aracılığıyla yapılan baskı disklere veya kampana adı verilen sisteme balatalar ile iletilir. Frenleme esnasında sistemin rahat ve sorunsuz bir biçimde çalışması için bir sıvı ya da yağ kullanımı gerekmektedir. Bu noktada fren hidroliği terimi karşımıza çıkar. Fren hidroliği nedir? Ne işe yarar? İnceleyelim.

Fren Hidroliği Nedir?

Fren hidroliği adı verilen sistem, sürücü tarafından yapılan frenleme hareketinin, araçtaki fren mekanizmasına doğru oranda iletilmesini sağlar. ”Fren hidroliği yağı” adı verilen sıvı ile çalışan sistem ile beraber fren pedalına uygulanan güç, basınca dönüşür ve tekerlere iletilir. Bu ileti ile beraber balatalar disklere baskı işlemi gerçekleştirir. Sonucunda otomobil frenlemiş olur.

fren hidrolik

Fren Hidroliği Yağı Nedir?

Fren mekanizmasının çalışması esnasında oluşan sürtünme, parçaların ısınmasına yol açar. Bu sürtünmeye bağlı ısınmanın dezavantajlarını en aza indirmek amacıyla hidrolik yağı kullanılır. Yağ sayesinde sistem, yüksek sıcaklıklarda da rahatlıkla çalışabilir. Hidrolik yağının performansı güvenli sürüş için son derece önemlidir. Frenleme performansını doğrudan etkileyen yağ performansı, frenleme esnasında balataların disklere zamanında baskı yapmasını sağlar. Aksi takdirde geç veya az baskılı frenleme oluşabilir. Bu durum, sürüş güvenliğini hem sürücü ve yolcular için hem de trafikteki diğer kişiler için tehlike atar.

fren hidrolik yağı

Hidrolik Yağı Maksimum 2 Yıl!

Halk arasında bilinenin aksine fren hidrolik yağı belli periyodlar ile değiştirilmesi gereken bir sıvıdır. Fren hidrolik yağının maksimum kullanım süresi 2 (iki) yıldır. İki yılın üzerinde kullanılan yağlar değiştirilmelidir. Normal şartlarda ise fren hidrolik yılının her yıl değiştirilmesi gerekir.

fren hidrolik yağı deposu

Fren Hidrolik Yağı Biterse Ne Olur?

Fren mekanizması için önemli olan hidrolik yağ sıvısı azalmaya başladığında, otomobilin gösterge panelinde uyarı lambası yanar. Yağ en kısa sürede yenilenmezse fren sistemine hava girer. Bu da aracın frenlerinin tutmamasını beraberinde getirir.

İkinci el satılık otomobil ilanları

Fren Hidroliğinin Değişimi Nasıl Yapılır?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here