Fren Tesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

0
8194
fren testi

Kontrolü ve sağlıklı bir sürüş için gerekli olan en önemli yapı,fren sistemidir hiç şüphesiz. Sistemdeki tolere edilemez en ufak hatanın ciddi sonuçlar doğuracağını ve araç ile sürücü açısından geri dönülmez sonuçlar oluşturacağı düşünülürse önemi bir kat daha artıyor. Temelde fren sisteminde yer alan tüm bileşenlerin, aksamın ve ayarların tamamının kontrol edildiği, düzeltildiği ve gerekli durumlarda değişikliklerin yapıldığı bu kontrol, periyodik bakımlarda yapılır. Peki, fren testi nasıl yapılıyor?

Fren Testi Nasıl Yapılır?

Fren testi, ancak uzman teknik servislerdeki fren test cihazı rampasında yapılabiliyor. Zemin üzerinde yer alan rulo disklerden oluşan bu sistemde araç diskler üzerine yerleştirilerek, deneyimli ve uzman kişiler tarafından olduğu yerde kullanılarak sonuçlar elde ediliyor. Balata ve disklerdeki arızalar, lastiklerin durumu, fren tutuşu, el freninin durumu, sağa sola sapma yüzdeleri gibi pek çok durumun kontrolü bu cihaz üzerinde yapılıyor. Ölçümler dijital olarak yapılıyor ve kontrol ediliyor. Fren testinde nelere bakılıyor?

Fren Testinde Neler Kontrol Edilir?

Fren testinde ciddi bir ayrıntılı rapor hazırlanması gerekir. Fren testi sırasında; fren kuvveti ve dengesinin saptanması, pedal kuvveti ölçümü, dört tekerleğin maksimum fren kuvveti ölçümü, frenleme boyunca denge kontrolü, fren yapma şiddetine göre dört tekerleğin performansa katkısının ölçümü, arka fren kısıtlayıcı kontrolü, farklı frenleme şiddetlerinde ön ve arka fren performans yüzdelerinin hesaplanması, ABS öncesi fren kontrolü, hidrolik sıvısı kontrolü, fren diski kontrolü, balataların kontrolü ve ABS kontrolü dikkatle ve uzman kişiler tarafından bilgisayar destekli olarak yapılıyor. Tüm bu detayları içeren rapor ile birlikte araçta fren sistemi ile ilgili belirlenen hata ya da problemler doğru şekilde saptanıp ortaya çıkarılmış oluyor. Olası olumsuz fren testi sonuçlarının ardından aracın fren sisteminde yapılması gereken düzeltme, değişiklik ve ayarlamalar doğru bir şekilde yapılabiliyor.

Fren Testi Neden Önemlidir?

Fren testiMotor frenini yani ayağı gazdan çekerek yavaşlamayı bir kenara bırakarak düşünürsek, acil durumlarda aracın durabilmesini sağlayan tek ve en önemli sistem olduğu için fren testinin belirli aralıklarla ve doğru şekilde yapılması çok önemlidir. Zira, sistemdeki en ufak hata hem araç – sürücü – yolcu bağlamında sorunlar yaratabileceği gibi, hem de karşı durumdaki araç veya yayalar için de ciddi ve büyük tehlikeler içeriyor. Ayrıca ikinci el araç alırken oto ekspertizde de fren testin sonucunu iyice incelemek gerekir. 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here