Fren tozu araçlarını temiz isteyen ve bu konuda titiz olan sürücüler için sinir bozucu bir etkendir. Her sürüş sonrası lekelenmiş veya tozlanmış olarak görülen tekerlekler maalesef kaçınılmaz bir gerçektir.

Fren tozları tekerleklerinizin normal sürüş sırasında aldığı yol tozundan farklıdır ve diğer yol kirlerinden daha koyu ve daha ince tanelidir ve genellikle kırmızımsı-kahverengi renkte görünür. Bu tek başına en güzel alaşım jantları lekelemek için yeterlidir ve en kısa sürede ondan kurtulmak önemlidir. Çünkü zamanla dış etkenler ile tozun yoğunluğu artabilir ve zamanla jantlarınızda daha inatçı bir şekilde yer edinebilir. Bunun olmaması için her yolculuk sonrası jantlarınızı kontrol etmeli ve tazyikli su ile temizlemelisiniz.

Fren Tozuna Ne Sebep Olur?

Kırmızımsı kahverengi fren tozu çoğunlukla demirden oluşur. Bu demir fren diskinizden geliyor ya da fren rotorundan geliyor. Ancak daha çok fren diskinden gelen bir tozdur.

Fren balataları fren pervanesine temas ettiğinde toz belirir ve erozyona neden olur. Çoğu otomotlil fren balatası, diğer katkı maddeleri ile karıştırılmış çelik elyaftan oluşan yarı metalik bir bileşiği içerir.

Endişelenmeli Miyim?

Üzülmeyin, fren tozunu gördüğünüzde frenleriniz mutlak anlamda “ölüyor” ya da “yıpranmıyor” değil.

Tabii, frenleme rotorlar ve kaliperler üzerinde aşınma ve yıpranmaya neden olur. Bu nedenle fren performansı kötüleşir. Tabi bu durum kısa sürede gereksiz endişe edilecek bir şey değil.

Fren tozunu gördüğünüzde, frenlerinizin sizi durdurmak için çok çalışmasının bir yan ürünüdür. Çok endişelenecek bir şey yok.

Tozun Alaşımlarımı Kirletmesini Nasıl Önleyebilirim?

Satış sonrası fren kitlerine geçerek oluşan fren tozu sorununu hafifletebilir. Twaron (sentetik elyaf) ve Kevlar alternatifleri son derece pahalı olduğu için yüksek paralara ihtiyacınız vardır. “Normal” binek otomobiller için, bu muhtemelen çoğu sürücünün harcamak isteyeceği bir şey değildir.

Fren tozlarının alaşımlarınızı bozmasını önlemek için tek şey normal araba yıkamaya giderek onları temiz tutmaktır.

Bazı araba bakım ürünleri özellikle frenleri temizlemek içindir. Bu yüzden kaliteli bir tane satın aldıktan sonra tekerleklerinizi temizleyebilirsiniz.

 İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here