Gaz Kelebeği Konum Sensörü Nedir?

1
2627

İçten yanmalı bir motor, yanma için enerji sağlamak üzere hava ve yakıt karışımına ihtiyaç duyar. Motorun sorunsuz çalışması ve sürücünün gaz kelebeği taleplerine anında yanıt vermesi için bu hava-yakıt oranının doğru olması gerekir.

Hava, hava giriş sistemi üzerinden girer ve bir hava filtresi, kütle hava akış sensörü (MAF), gaz kelebeği gövdesi ve ardından emme manifolduna gider. Hava giriş sisteminden akan hava miktarı, doğru hava / yakıt karışımını elde etmek için ne kadar hava aktığını ve ne kadar yakıt gerekeceğini belirlemek için ECU’ya veri sağlayan sensörlerle izlenir.

Sürücü tarafından talep edilen gaz kelebeği miktarı, gaz kelebeği gövdesindeki hava akışını belirleyen bir gaz kelebeği konum sensörü (TPS) tarafından izlenir. Motor yönetim sisteminde çok önemli bir rol oynar ve başarısız olursa, motor arıza ışığı belirebilir ve motorun teklemesini ve / veya düşük performans olduğunu fark edebilirsiniz.

Gaz Kelebeği Konum Sensörü Nedir?

Gaz kelebeği konum sensörü, plastik kaplı elektrikli bir cihazdır. Motor kontrol ünitesine (ECU) takılmasına izin veren bir veya daha fazla elektrik bağlantı yuvasına / yuvalarına sahip olacaktır.

Sensör genellikle gaz kelebeği gövdesinin yanında bulunur. Bazı durumlarda, gaz kelebeği konumunu izlemek için kelebek iş miline bağlanır. Bununla birlikte, elektronik gaz kelebeği kontrol (ETC) sistemlerinde gaz kelebeği konumunu da kontrol edebilir. Motora giren hava akışının hızını ve hacmini kontrol eder.

Gaz kelebeği gövdesine bağlanan sensör tarafında, gaz kelebeği valfine bitişik bir diş veya çentik bulunabilir. Bu gaz kelebeği ile hareket edecek ve gaz kelebeğinin ne kadar açık veya kapalı olduğunu ölçecek veya gazı hareket ettirecektir. Bu, araçtaki gaz kelebeği sistemine bağlıdır.

Bazı modern araçlarda, gaz kelebeği konum sensörünün artık gaz kelebeği valfiyle doğrudan temas etmesine gerek yoktur. Yeni teknolojilerle sensör, direnç veya manyetik alanlardaki değişiklikleri algılayabilir ve bunları gaz kelebeği valfinin hangi konumda olduğunu belirlemek için kullanabilir.

gaz kelebeği konum sensörü

Gaz Kelebeği Konum Sensörünün Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler?

-Motor arıza ışığı yanması.

-Seyir kontrol sorunları

-Motor teklemesi

-Zayıf performans

Gaz Kelebeği Konum Sensörü Nasıl Değiştirilir?

Gaz kelebeği konum sensörü bulunur ve yerinden çıkarılır. Eski sensör, aynı olduklarından emin olmak için yenisiyle karşılaştırılır. Yeni gaz kelebeği konum sensörü takılır.

Elektrik konektörleri takılır. İşlevsellik test edilir.

Hatırlanması Gereken İpuçları

Motor bölmesindeki alan sınırlı olduğundan ve vidalar kolayca çıkarılamadığından doğru tornavida kullanılmalıdır.

Fabrikada tanımlanan minimum rölanti hızının doğru ayarlandığından emin olmak için yeni TPS’nin ayarlanması gerekebilir. Bu, bir multimetre ile veya rölanti hızını görüntüleyerek ve TPS’yi manuel olarak ayarlayarak yapılabilir.

TPS değiştirildikten sonra, boş konum belleğinin sıfırlanması veya silinmesi gerekir. Bunun bir tarama aletiyle veya boşta konum belleğini manuel olarak sıfırlayarak yapılması gerekecektir.

Gaz Kelebeği Konum Sensörünün Değiştirilmesi Ne Kadar Önemlidir?

Hava / yakıt karışımının yanlış olduğu her zaman endişe kaynağıdır ve sorun mümkün olan en kısa sürede düzeltilmelidir. Bu sorun çok uzun süre bırakılırsa araba sürmek asla rahatlatıcı bir sürüş olmaz, motorun hasar görme olasılığı vardır.

Gaz Kelebeği Arıza Belirtileri

2. El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here