Neredeyse her gün gazete ve haberlerde sürücülerin, yolcuların ya da yayaların ölümüyle sonuçlanan kazalara denk geliriz. Otomobil sayısının oldukça artması ve gelişen teknoloji ile daha hızlı arabaların üretilmesi bu durumun en önemli nedenlerindendir. Herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda araç kullanırken, güvenliğinizi üst düzey tutmak istiyorsanız yapmanız gereken şeyler vardır. Nitekim bunlara uyarak araç sürdüğünüzde, kaza riskinizi azaltırsınız. Güvenli sürüş için ipuçları nelerdir ? Daha güvenli bir yolculuk yapmak için yapmanız gerekenleri bilmiyorsanız yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz.

Kazaların Genel Sebepleri Nelerdir ? Onlardan Nasıl Kaçınılır ?

İnsanların trafik kazası geçirmesinin birçok nedeni vardır. Ancak günümüzde giderek yaygınlaşan nedenlerden bir tanesi sürücünün dikkatinin dağılmasıdır. Özellikle İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde sürücülerin ayrı bir dikkatle araç kullanması gerekir. Oysa akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle sürücülerin dikkatleri daha kolay dağılabilir hale gelmiştir. Hemen hemen herkes telefonuna gelen bir kısa mesaj, e-posta ya da sosyal medya bildirimini kontrol etmek için yoldan gözünü ayırabiliyor. Bununla birlikte çalan müziği değiştirmek için bile telefona bakmanız birçok probleme yol açabilir. O halde güvenli sürüş için araç kullanırken gerekirse telefonunuzu sessize almalı ya da telefonunuzla ilgilenmemelisiniz.

güvenli sürüş için ipuçları : kulaklıkla seyahat etmek

Kulaklıkla Araç Kullanmanın Cezası Var Mıdır ?

Karayolları Trafik Kanunu’na göre kablolu ya da kablosuz kulaklık ile araç kullanırsanız ceza yemezsiniz. Ayrıca bu kulaklıklar ile telefon görüşmesi yapıyor olsanız bile, cep telefonu ile görüşme cezası yazılmaz. Yani trafik kanununda kulaklık gibi iletişim cihazlarına izin verilmiştir. Ancak kulaklık ile araç kullanmanız durumunda korna sesi gibi dış etkenleri algılamanız daha da zorlaşır. Bu durum dolaylı yoldan da olsa kazaya yol açabilir. Sonuçta kulaklık ile seyahat etmenin bir cezası yoktur ancak güvenli sürüş için zorunda kalmadıkça kulaklık takmayın.

Alkollü Araç Kullanmak

Güvenli sürüş için ipuçları dediğimizde belki de ilk akla gelecek konulardan biri alkollü araç kullanmaktır. Ne yazık ki, çoğu insan uyuşturucu veya alkolün etkisi altındayken araba kullanmanın tehlikelerinin farkında değil. Trafikte gerçekleşen kazaların çoğu alkol ya da uyuşturucu etkisindeyken gerçekleşiyor. Bu yüzden promil sınırını aştığınız durumlarda kesinlikle direksiyon başına geçmeyin. Böyle durumlarda taksi ile yolculuk etmeniz sizin için daha güvenli olacaktır. Öyle ki etrafta taksi yoksa bile taksi bulana kadar yürümeyi tercih edebilirsiniz. Eğer siz alkol etkisi altında değilseniz ancak aracı sürecek kişi alkollü ise, araca binmemekte ısrar edin.

güvenli sürüş için ipuçları : hızlı gitmek ne kazandırır

Yüksek Hız Ve Dikkatsiz Sürüş

Hızla gelişen otomotiv sektörüyle birlikte daha hızlı otomobiller üretilmeye başlandı. Bununla birlikte ülkelerin yol ağının gelişmesi ve E-5, otoban gibi yolların yaygınlaşması ile hızlı araç kullanmak çok kolay bir hale geldi. Oysa yüksek hız ve dikkatsiz sürüş birçok insanın kaza yapmasına neden olan yaygın nedenlerdendir.  Güvenli sürüş için hız sınırlarına dikkat etmeli, izin verilen hız aralıklarında seyahat etmelisiniz. Bunun dışında bilmediğiniz ya da yabancı olduğunuz yollarda trafik levhalarına dikkat etmeniz gerekir. Bunların dışında güvenli sürüş için yapmamanız gereken davranışlar şunlardır :

  • Kırmızı ışıkta geçmek
  • Sinyal vermeden şerit değiştirmek
  • İzin verilmeyen yerlerde şerit değiştirmek
  • Herhangi bir nedenle başka bir sürücüye agresif hareketler sergilemek
  • Aynalara bakmadan şerit değiştirmek

Kusurlu Araç Kullanmaktan Sakının

Güvenli sürüş için dikkat etmeniz gereken başka bir husus da, aracınızın hatasız olmasıdır. Aracınızın bakımlarını düzenli yaptırmamak veya aracınızı muayeneden geçirmemek geri alınamaz hatalara yol açabilir. Nitekim kusurlu direksiyon veya lastikler gibi nedenlerden dolayı kaza yapabilirsiniz. Bunun için kusurlu araba sürmekten kaçınmalı, aracınızın bakımlarına gerekli önemi vermelisiniz.

Bunların dışında havadan şartlarından kaynaklı olumsuzluklarla da karşılaşabilirsiniz. Örneğin sisli hava gibi görmeyi zorlaştıran etkenlerle karşılaşabilirsiniz ya da kaygan bir zeminde seyahat ediyor olabilirsiniz. Bunun gibi kötü hava koşullarında daha temkinli olmanız gerekmektedir.

güvenli sürüş için ipuçları : yolda karşına hayvan çıkması

Son olarak yol üzerinde beklenmedik problemlerle karşılaşabilirsiniz. Mesela beklemediğiniz bir anda yola bir hayvan atlayabilir. Eğer seyahat ettiğiniz yol üzerinde bu hayvan spesifik olarak bulunuyorsa bu tabelalarda belirtilir. Bu yüzden yol güzergahı üzerindeki tabelaları dikkatlice kontrol etmelisiniz. Bununla birlikte yol üzerinde kurulan şantiyelerin giriş ve çıkışları sürücüler için tehlikeli olabilmektedir. Güvenli sürüş için şantiye giriş çıkışlarınızda hızınızı oldukça azaltmalısınız. Çünkü herhangi bir inşaat makinesinin ya da aracın bir anda yola çıkması, dikkatsiz davranmanız durumunda kazaya yol açabilir.

 

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here