Hararet Artış Sebepleri ve Yapılması Gerekenler

0
2596
Hararet Artış Sebepleri

Otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobiller ile sağlıklı ve güvenli bir şekilde yolculuk yapmak için bakımlarının özenli bir şekilde yapılması gerekir. Bazen bakımları yapılsa dahi otomobiller bazı arızalar oluşturabiliyor. Bu arızalardan biri de hararet artışıdır. Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekir. Aksi halde çok büyük masraflar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere; hararet artış sebepleri ve yapılması gerekenlerden bahsedeceğiz.

Hararet Nedir?

Otomobil motorları; yakıtın yanması ile ortaya çıkan enerjiyi kullanarak harekete dönüştürürler. Dakikada yaklaşık olarak 1.000 ile 8.000 devir çeviren motorlar normal olarak ısınırlar. Motorun sıcaklığını dengede tutmak amacıyla soğutma sistemi bulunur. Soğutma sistemi eski zamanlarda hava soğutması iken günümüz araçlarında su soğutmasıdır. Motora bağlı olan bir su pompası motor içerisinde suyu devrettirir. Radyatöre gelen sıcak su, önden gelen rüzgar ve motorun soğutma fanı ile soğutularak motora gönderilir. Bu sayede su soğutularak motor sıcaklığı dengelenmiş olur. Araçta oluşan bir sorun, sıcaklığın dengelenmesine engel olur. Bu durum da motorda büyük sorunlar ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Hararet Artış Sebepleri

Hararet Artış Sebepleri

Motor içerisinde birçok soğutma sistemi elemanı vardır. Bu elemanlardan birinin dahi arıza yapması, hararet artışına sebep olabilir.

Soğutma Suyunun Eksik Olması: Antifrizsiz araç kullanımı uzun vadede korozyon oluşumuna neden olur. Korozyonun devamında ise çürüme meydana gelir. Bu sebeplerden su kaçakları oluşur. Su eksilince motor soğutma sistemi çalışma stabilitesini kaybeder ve motor soğuyamaz. Isınan motor hararet yapar. Bu durumda yapılması gereken, motor soğukken soğutma suyunu tamamlayıp en yakın servise gitmektir.

Termostatın Açmaması: Termostatın görevi motorun sıcaklığını olabildiğince sabit tutmaktır. Su ilk olarak yalnızca motor içerisinde dolaşır. Su belirli bir sıcaklığa ulaşınca termostat açılır ve motor içerisindeki sıcak su tüm sisteme yayılır ve soğur. Su yeterince soğuduğunda termostat kapanır ve bu döngü devam eder. Ancak termostatın arıza yapması, açılmamasına neden olabilir ve su soğumadan devamlı motor içerisinde döner. Sonuç hararet ve farkedilmez ise conta akabinde de motor demektir. Bu durumda yapılması gereken sık mola vererek aracı servise götürmektir. Mesafe uzunsa çekici çağırmalısınız

Fan Açmaması: Soğutma suyunun soğuması için soğutma fanının çalışması gerekir. Fanın açılma emrini veren parça fan müşürüdür. Fan müşürünün arızalanması fanın hiç açılmamasına neden olur. Uzun ve boş bir yolda motor önden soğuduğu için problem olmazken bir trafiğe girdiğiniz anda araç hararet yapar. Sonucu büyük masraflardır. Bu durumda bir kablo parçası ile fan müşürünü direkt hale getirip en yakın servise gidebilirsiniz.

Su Pompası Arızası: Su pompası soğutma sistemi içerisinde suyun dolaşmasını sağlar. Su pompası arıza yaptığında su dolaşmaz ve motor içerisindeki su çok ısınır. Radyatördeki su soğuktur. Sonuç hararet ve farkedilmez ise büyük masraf demektir. Bu durumda aracı bir an önce servise götürmelisiniz.

2.El Otomobil İlanları

Araba Neden Hararet Yapar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here