hararet müşürü

Araç arızası denildiğinde ilk akla gelen arızalar arasında yer alan hararet sorunları her araç sürücüsünün başına gelebilecek arıza tipleridir bu sebeple bu yazımızda sizlere Hararet müşürü nedir? Görevleri , arıza tespiti ve bozulması durumunda ne gibi sorunlar yaşanır bunları sizinle paylaşacağız.

Hararet Müşürü Nedir?

Aracınızın ekranında yer alan hararet göstergesinde motorun sıcaklığını görmenizi sağlayan parçadır. Aracın motor bloğunda yer alan bu hararet müşürünün üzerinde bir kablo bulunmaktadır bu kablo aracın göstergesine sinyal yollar ve bu sinyaller ile motor suyu sıcaklığını hararet göstergesinde görmenizi sağlar.

Hararet Müşürü Nerede Bulunur?

Genelde silindir kapağı üzerinde radyatörden en uzak noktaya yerleştirilmiştir. Su sıcaklık sensörü, silindir kapağında su çıkış hattı üzerinde bulunur, Termostatın yakınındadır.  Hararet müşürünün yerini bulabilmek için motor silindir kapağının yanlarına bakın, metal boru şeklinde bir çıkış borusu olacaktır, motorda dolaşıp motorun sıcaklığını üzerine alan ve ısınan su, bu su çıkışından çıkacaktır. Bu metal boru çıkış ucu, bir plastik-kauçuk hortuma kelepçelenmiştir. İşte motor soğutma suyu sıcaklık sensörü, silindir kapağındaki bu metal su çıkış borusu üzerinde ya da hemen yakınındadır. Soğutma suyunun geçtiği kanala bakacak şekilde silindir kapağına sonda biçiminde sıkıca vidalanmıştır.

Bozulması Durumunda Ne Olur?

Aslında hararet müşürü çok önemli bir parça olsa da hararet müşürünün aracın çalışmasına herhangi bir etkisi yoktur. Müşür bozuk olsa da yada hiç olmasa da araç normal seyrinde çalışacaktır lakin hararet müşürünün amacı herhangi bir sebepten dolayı araç hararet yaparsa bunu araca çok zarar vermeden fark edip önlemini almanız içindir.

Aracınızın hararet müşürü arızalandığında hararet göstergesinde motor sıcaklığını size yanlış gösterir yani motor sıcaklığınız 80 derece iken bu müşür arızalıysa gösterge de 60 olarak yada 110 olarak gösterir bu da sizin araçta bir sorun olduğunu düşünmenize sebep olmaktadır. Hararet müşürü arızalı ise gösterge de yer alan sıcaklık değerleri de yanlış olacaktır.

2. El Satılık Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here