Harareti Düşürmenin Yolları İçin Petronas’tan Öneriler

0
409
Harareti Düşürmenin Yolları

Petronas’tan, aracınızın hararetini düşürmenin yolları için öneriler geldi. Özellikle sıcak yaz aylarında sıcak havadan dolayı hepimiz performans düşüklüğü yaşamaktayız. Bu gibi sorunlar araçlarda da görülmekte. Özellikle sıcaktan dolayı araçlarımızın motorunun aşırı ısınması, performans düşüklüğüne veya hararetin yükselmesine yol açmakta. Fakat bu sorunları aşmanın yolları oldukça basit. Sıcak yaz aylarında aracınızın motorunu serinletmenin yollarını sizler için derledik.

Sürüş Esnasında Aşırı Isınma Meydana Gelebilir

Sıcak havalarda motor sıcaklıkları oldukça yüksek seviyelere gelebilirler. Normal bir motorun çalışma sıcaklığı 75°C ile 105°C aralığındadır. Fakat sıcak havalarda bu aralık 130°C’ye kadar yükselebilir. Bu ısınma artışı sonucunda ise sürücüler büyük ve onarılamaz sorunlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu tür problemlerden kaçınabilmek için öncelikle sürücüler araçtan gelen sinyalleri bilmelidir. Örneğin, vuruntu sesleri, yanık kokuları, aşırı sıcak motor kaputu veya hararet çubuğunun kırmızıyı göstermesi. Bu gibi sinyalleri fark etmek bu durum için hayati öneme sahiptir.

PETRONAS Türkiye ve Ortadoğu Pazarlama Müdürü İbrahim Bilgiç, aracın hararetini düşürmenin yolları için sürücülerin neler yapabileceği ve bu durumu nasıl önleyebileceği konusunda önemli tavsiyeler verdi.

aracınızın hararetini düşürmenin yolları

1. Soğutma Sıvısı Yenilenmelidir

Zaman içerisinde motorunuzda kir veya kalıntılar birikebilir. Bunlar ise motorun soğutma sistemini tıkayarak iç sıcaklığı dengelemesini engelleyebilir. Soğutma sıvınızın tamamen yenilenmesi bu tür tıkanıklıkları engellemektedir ve biriken kalıntıları tahliye edebilmektedir. Ayrıca soğutma sıvısının yenilenmesi motor korozyonunu, sızıntıları, termostat hasarını ve su pompası sorunlarını önlemek için çok önemli bir adım olacaktır. Bu konuda araçların kullanım ve bakım kılavuzlarında soğutma sıvısının ne zaman yenilenmesi gerektiği yazmaktadır. Sürücüler bu önerilere kesinlikle kulak asmalıdır.

2. Sıcak Havayı Aracın İçerisine Aktarın

Yolculuk esnasında motor ısınması ile karşılaştığımızda ne yapmalıyız ? Bunun için öncelikle klimayı kapatmak gerekmektedir. Ardından ise sıcak havayı aracın içine doğru yönlendirmemiz gerekmektedir. Bu, motorun aşırı ısınmasının bir nebze de olsa önüne geçecektir. Diğer yandan ise, radyatörün arabanın ön kısmında bulunan daha küçük bir versiyonu olan ısıtıcıyı açmak motora soğuk hava çekmekte ve motoru güvenli bir sıcaklıkta tutmakta yardımcı olacaktır.

3. Hızı Arttırın veya Kenara Çekin

Trafik olan bir yolda ilerliyorsanız ve sürekli dur kalk yapıyorsanız hareketsizken motorun devrini artırmak iyi bir fikirdir.  Artan devir sayesinde radyatörden su pompalanmaya ve fan hızlanmaya (fan motor tarafından kontrol ediliyorsa) başlar. Bu da motorda oluşan iç sıcaklığı düşürebilir. Fakat tekrar hareket haline geçildiğinde frene yüklenilmesi sıcaklığı tekrardan arttıracaktır. Bu yüzden yolun müsaitlik durumu kontrol edilmeli ve öyle harekete geçilmelidir. Yapılan bu uygulamalardan bir başarı sağlanamazsa ise aracınızı kenara çekmeniz gerekmektedir. Ardından kaput açılmalı ve sıcak havanın dışarı çıkması beklenmelidir. Fakat asla motora veya radyatör gibi hiç bir bileşene dokunulmamalıdır. Çünkü motor ısındığında motor sıvıları basınç altındadır ve bunların dışarı püskürmesi ciddi yaralanmalara sebep olabilir.

4. Servis veya Tamirciyi Arama Zamanı

Bundan önce anlattığımız diğer maddelerden bir fayda sağlanamadığında geriye kalan tek çare servisi veya tamirciyi aramaktır. Hararet göstergesinin uzun süre kırmızı bölgede bulunduğu fark edilirse, kenara çekilmeli ve bir tamirci ya da servis çağırılmalıdır.

5. Kaliteli Motor Yağı Kullanımı Önemlidir

Günümüzde üretilen modern motorlar çok yüksek sıcaklıklarda ve çok fazla hareketli parça ile çalışırlar. Bu hareketlerin parçaların korunması ve motor performansının yükseltilmesi açısından kaliteli motor yağı kullanımı gereklidir.  Araçlarda kullanılan yüksek kaliteli motor yağı, ısıyı düzenleyerek ve emerek, kritik motor bileşenlerini hasardan korur. Diğer yandan ise yakıt tüketimini azaltarak aşırı motor sıcaklığıyla mücadeleye yardımcı olur.

Motorunuzun Ömrünü Uzatmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler⇒

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here