Hava Akış Sensörü (MAF) Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir?

1
12804

Arabanız dolu dizgin bir at gibi giderken aniden yaşlı bir eşek gibi gitmeye başladığında sorun, hava akış sensörü (MAF sensörü) veya hava akışı ölçer olabilir. Bu küçük cihazda bir sorun olduğunda mutlaka sizi bundan haberdar edecektir.

Sorunlu MAF sensörünün belirtileri, motor ışığının yanmasını ve motorun o kadar sesli çalışmasını içerebilir ki, trafik ışıklarını çekmek büyük bir utançtır. Yakıt da uzun süre dayanmayabilir.

Belirti ne olursa olsun, MAF sensörünün ne zaman arızalandığını fark edeceksiniz. Ve hızlı bir şekilde yenilemek isteyeceksiniz.

Hava Akış Sensörü Nedir?

Sensör, araca takılan ve tipik olarak hava filtresi ile motor emme manifoldu arasına yerleştirilen elektrikli bir cihazdır. MAF sensörü, hava filtresinden gaz kelebeği gövdesine giden havayı ölçer. Bu bilgi, daha sonra optimum yanma ve etkili motor yönetimi sağlamak için motora doğru hava-yakıt karışımını sağlamaya çalışan aracın bilgisayarına (ECU) gönderilir.

Sensör, sıcak telli veya sıcak film tipi olacaktır. Sensör içindeki sürekli ısınan bir tel veya membran, üzerinden geçen havaya soğuyarak veya hava akışı azaldıkça ısınarak yanıt verir. Bu, ECU’ya ne kadar hava aktığını bildirir ve buna göre yanıt verir.

Motora giren hava arabanın dışından gelir. Bu, toz ve kalıntı gibi çeşitli kirletici maddelerin sensöre girebileceği anlamına gelir. Hava filtresi bu kirletici maddeleri durdurmak için tasarlanırken, bazıları MAF sensöründen geçip onu etkileyebilir ve zamanla kirlenebilir veya aşınma ve yıpranma nedeniyle bozulabilir.

Hava Akış Sensörü

Hava Akış Sensörünün Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

-Motor arıza ışığının yanması

-Araba hızlanmada ağırsa

-Motor sesli çalışıyorsa

-Artan yakıt tüketimi

-MAF sensörünün bağlantısı kesildiğinde araç daha iyi çalışırsa

-Motor gücünde azalma varsa

-Rölantide motor titriyorsa

Hava Akış Sensörü Nasıl Değiştirilir?

MAF sensörü bulunur. MAF sensörü elektrik konnektöründen çıkarılır. Eski ve yeni sensörlerin aynı olduğunu teyit etmek için sensörler yan yana getirilir. Yeni MAF sensörü takılır. Elektrik konnektörü takılır. Sensör test edilir.

Hatırlanması Gereken İpuçları

Arızalı bir MAF sensörünün belirtileri diğer çeşitli sorunlara benzer olabilir. Değiştirmeyi düşünmeden önce sensörün güç ve sinyal aldığını kontrol edin.

Belirtileri fark ederseniz, MAF sensörünü en kısa sürede kontrol edip değiştirtin. Zor çalışan bir motor, sonunda hasara ve diğer sorunlara neden olacaktır.

Hava Akış Sensörünü Değiştirmek Ne Kadar Önemlidir?

Çıktı ve performansı optimize etmek ve arıza durumlarını azaltmak için bir motorun doğru çalıştığından emin olmak önemlidir. MAF sensörü, yanma odasında en temiz ve en verimli ateşlemeyi sağlayacak koşulları oluşturmada önemlidir. Bir arıza tespit edilir edilmez MAF sensörünün değiştirilmesi tavsiye edilir.

2. El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here