Hava Yastığı Nasıl Bulundu? Mucidi Kim?

0
309
hava yastığı

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobiller, geçmişten günümüze gelişerek ve yeni sistemler eklenerek gelmiştir. İlk otomobillerde diferansiyel bile kullanılmazken günümüz otomobillerine bakıldığında otonom sürüş özelliği bile bulunuyor. Otomobillerdeki en önemli sistemlerden biri de güvenlik sistemidir. 90’lı yıllarda kullanımı yaygınlaşan güvenlik sistemlerinden biri, belki de en önemlisi hava yastığıdır. Kaza anında hava yastığı patlar ve araç içerisindeki kişilerin darbeyi en hafif şekilde sönümlemesi sağlanır. Peki hava yastığı nasıl bulundu? Mucidi kim? Detaylar yazımızın devamında.

Hava Yastığı Nasıl Bulundu? Mucidi Kim?

Otomobillerde kullanılan hava yastıkları olası trafik kazalarındaki can kayıplarını ve yaralanmaları minimuma indirir. Hava yastığı John W. Hetrick tarafından 1952’de geliştirilmiştir. Eşi ve kızıyla yolculuk yapan Hetrick, ani fren ve manevra yapmak zorunda kaldı. Anne ve baba, bu sırada sarsılan kızlarının kafasına darbe almaması için içgüdüsel olarak kollarını uzattılar.

airbag
Hava Yastığı Nasıl Bulundu ?

Trafik kazalarında can kayıplarının bir nedeni de kafaya alına sert darbelerdi. Bu olaydan sonra çalışmalara başlayan Hetrick, 5 Ağustos 1952 tarihinde çalışmasında büyük bir yol kat etti. Ancak patenti, sistemi tam anlamıyla geliştirince 1953’te aldı. Hava yastığı “güvenlik minderi” adıyla kayıtlara geçti.

Hava Yastığı Nasıl Bulundu ?

Hetrick Birleşik Devletler Deniz Filosunda mühendislik yapıyordu. Çalıştığı yerde hava torpidosunun çalışma sistemi onu etkilemişti. Hava tüpünü güvenlik minderi olarak adlandırılan parçaya uyarlayarak çalışmasını sağladı. Otomotiv firmaları güvenlik sistemlerinden ziyade tasarıma önem veriyorlardı. Otomobiller geliştikçe daha hızlı gitmeye başladı. Bununla birlikte gerçekleşen kazaların sayısı da artıyordu. Markalar hava yastığı kullanımı için çalışmalara başladı. Otomobillerde hava yastığı kullanımı yaygınlaştı.

hava yastığı
Hava Yastığı Nasıl Bulundu ?

Airbag Nasıl Çalışır?

Hava yastığı sistemi, sürüş sırasında bir darbe söz konusu olduğunda devreye girer. Darbe sırasında oluşan ani hız değişimini elektronik devreleri etkinleştirerek kimyasal reaksiyonları oluşturuyor. Reaksiyon sırasında gaz ya da hava ile birlikte dolup, şişerek araç içindeki yolcuların özellikle hayati noktaları boyun ve baş bölgelerini koruyarak darbe şiddetini azaltır. Araç darbeye maruz kaldığı sırada ani bir şekilde hız kaybeder. Elektrik sensörleri ani hız değişimini fark eder. Hava yastığı, aracın şiddetli bir kuvvetle karşılaştığını ivme ölçerle darbe derecesini ölçerek, nitrojen ve argon gazi ile şişer. Darbeden yaklaşık 100 ila 220 milisaniye sonra tamamen şişer. Çarpışma sonrasında içerideki gaz delikler vasıtasıyla tamamen boşalır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here