Otomobiller ve Hız Sınırlayıcı Sistemler

Günümüz otomobilleri birçok teknolojiyi bünyesinde barındırıyorlar. Bu teknolojiler konfor, güvenlik veya performans odaklı olabiliyor. Özellikle güvenlik ve konforun beraber öne çıktığı teknolojiler sürücülerin seyahat esnasında güvenli ve rahat bir yolculuk yapmasına olanak sağlıyorlar. Birçok marka tarafından geliştirilen hız sınırlayıcı sistemler de sürüş esnasında hem güvenliği hem de konforu arttıran teknolojik sistemler olarak karşımıza çıkıyorlar.

hız sınırlayıcı sistem

Hız Sınırlayıcı Nedir?

Otomobil hızının limitlenmesini sağlayan hız sınırlayıcı sistemler, genellikle hız sabitleme sistemi ile beraber görülürler. Hız sınırlayıcı, belirlenen hız değerinin aşılmasını engelleyen bir sisteme dayanır. Sürüş esnasında belirlenen hıza gelindiğinde sistem sürücüyü sesli ve görüntülü şekilde uyarır. Bazı hız sınırlama sistemlerinde ise yapılan ikazın yanı sıra gaz tepkisine de müdahale söz konusudur. Bu sistemler, otomobil belirlenen hız değerine ulaştığında gazın tepkisini yok eder ve belirlenen hız değerinin geçilmesini engeller. ”Kick-down” olarak tabir edilen ”gaz pedalına sonuna kadar basma” işlemi ile sistem devre dışı kalır.

hız sınırlayıcı tuşlar

Hız Sınırlayıcı Sistem Nasıl Çalışır?

Hız sınırlama sistemleri otomobilin direksiyonun üzerine veya etrafına yerleştirilen kontrol butonları ile devreye alınıp, devreden çıkartılabilirler. Marka ve modele göre bu kontrol butonlarının farklı bir yerde konumlandığını da görebiliriz. Genellikle 30 km/h ‘dan sonra devreye alınabilen bu sistemler kontrol tuşlarıyla yönlendirilebilirler. Hız sınırının belirlenmesi yukarı ve aşağı yönde ayarlanabilir.

speed limitor

Hız Sınırlama Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?

Hızın limitini manuel olarak belirleyebildiğiniz bu sistemler sayesinde özellikle uzun yol sürüşlerinde daha güvenli ve konforlu seyahat etmek mümkün hale gelir. Limitlenen hız sayesinde uzun yol sürüşlerinde yaşanan yorgunluk sebebiyle oluşabilecek dikkat dağınıklıkları ve bu durumun getireceği trafik kazalarının önüne geçilir. Güvenlik konusunda etkisi olduğu gibi hız sınırlama sistemlerinin konfor anlamında da etkisi büyüktür. Sınırlanan hıza duyarlı olarak hareket eden gaz pedalı sayesinde, gaz kontrolü daha pratik hale gelir.

Cruise Control (Hız Sabitleyici) Nedir?

İkinci el sahibinden satılık otomobil ilanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here