İkinci El Araç Alırken Ekspertiz Yaptırmak Şart Mı?

İkinci el araç satın alırken ekspertiz yaptırmak şart mı? Bugün sizler için ikinci el araçlar hakkında genel bir derleme ve ekspertiz konusunun öneminden bahsetmek üzere bir içerik hazırladık.

İkinci el bir otomobil alırken dikkat etmeniz gereken pek çok nokta olduğunu biliyorsunuz.

Özellikle artan sıfır araç fiyatları sebebiyle ikinci el otomobil fiyatlarında ki artış geçtiğimiz seneden beri devam etmekte.

Peki ikinci el araç alırken, beğendiğiniz aracın geçmişi hakkında ne kadar bilgi sahibi olabiliyorsunuz?

İkinci El Araç

İlk elden satılan bir araç değil ise, pek çok kullanıcı tarafından kullanılmış olan bir aracın kondisyonundan nasıl emin olabilirsiniz?

1İkinci El Araç Almak?

İster kendimize ister bir yakınımıza veya arkadaşımıza mutlaka bir otomobil alınma sürecine şahit olmuşuzdur veya bire bir yaşamışızdır.

Çevremizde ve haberlerde pek çok zaman ise, hatalı ayıplı ve arızalı araçların satıldığını görmüşüzdür.

Kilometresi düşürülen araçlar, hava yastıkları açılmış fakat açılmamış olarak tanıtılan, boyasız, hatasız derken komple boyalı, ağır hasarlı ya da komple başka bir araç ile birleştirilmiş otomobiller kötü niyetli kişiler tarafından piyasa da satılmakta.

İşte bunların önüne geçebilmek için dikkat etmemiz gereken pek çok nokta var.

Eğer yakın bir arkadaşınızdan veya akrabanızdan araç almıyorsanız 🙂 mutlaka ve mutlaka detaylı olarak aracın kontrollerini yapmanız gerekiyor.

Bir otomobil dışarıdan çok güzel ve kusursuz görünüyorsa her şey yolunda demek değildir.

Öncelikle dikkat etmeniz gereken motor ve mekanik kontrolleridir.

İkinci el bir aracın özellikle, dizel ya da LPG dönüşümü yapılmış bir araç ise, mutlaka motorunu özenle kontrol ettirmelisiniz.

Dizel bir motor için, mazot pompası, enjektörler, turbo(var ise), ısıtma ve soğutma sistemi gibi pahalı kabul edilen parçaları tek tek kontrol ettirin.

Örneğin klima kompresörleri hemen hemen tüm araçlar için pahalı kabul edilen bir parçadır. İkinci el bir araç alırken mutlaka klima sistemini kontrol ettirmelisiniz.

2Peki Kaporta Konusunda Nelere Dikkat Edilmeli

Ve kaporta konusuna gelecek olursak, boya takıntısı olmayan bir kimse dahi olsanız, ikinci el bir aracı satarken boya konusu titizlikle dikkat edilen detayların başında geliyor.

Yani siz önemsemeseniz bile sizden aracı alacak kişi boya konusunda hassas olabilir ki bu da aracı satarken size zorluk çıkartacaktır.

Aracın kaportasında boyalar ve özellikle motor kaputunda boya, değişen var ise pazarlığınızı ona göre yapmanızı tavsiye ederiz.

Genel kondisyon, lastik durumu, değişen ve boyanan parça, iç mekan trim parçalarının durumu, koltukların ve araç içinin genel temizliği, periyodik bakımların yapılıp yapılmadığı, aracın yağı, suyu, antifriz eklentisi, kullanılan yakıtın kalitesi, içinde sigara içilip içilmediği, kilometresi, yaşı, torpido parçalarının kaç kere söküldüğü…vb belki onlarca kalem detay kontrolleri aracın genel durumu hakkında önemli bilgiler verir.

Bu bağlamda bütün bu detayları sizin tek tek araştırmanız oldukça zor.

İşte bu noktada ortaya ekspertiz merkezleri çıkıyor.

Sizin için bu saydığımız detayların pek çoğunu yapıyor ve size geri kalanları kontrol etmek, pazarlık etmek, ve arabaya gerçekten içinizin ısınması kalıyor. 🙂

Ekspertiz Yaptırmanın Önemi

Son yıllarda az önce bahsettiğimiz kötü niyetli araç satışlarından sonra ekspertiz noktaları oldukça yaygınlaştı.

Tabi ki bu noktaların özel işletmeler olduğunu ve güven konusunda ki kararın sizlere ait olduğunu bilmelisiniz.

Ekspertiz merkezlerinde;

  • Motor-Mekanik
  • Airbag
  • Boya-Kaporta
  • Kilometre Doğrulama
  • Arıza tespit
  • Süspansiyon
  • Fren
  • Ön düzen ve Alt Kontol
  • Yanal Kayma

Testleri yapılır ve araç hakkında detaylı denebilecek bilgilere ulaşmış olursunuz.

İkinci el araba alacağınız zaman ekspertiz yaptırmanız önemli. Ancak yeterli de değil. Mutlaka araçlardan iyi anlayan bir yakınızı beraberinizde götürün ve yine işinin ehli bir ustanın göz atmasını sağlayın.

Ve tabi ki araba da içinize sinsin…

İkinci El Araç İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here