İkinci El Otomobil Nedir ? Alırken Nelere Dikkat Edilmeli ?

0
832
ikinci el otomobil satışı

İkinci El Otomobil Nedir ? İkinci El Otomobil Piyasası Nedir ?

ikinci el otomobil satışı

Otomobil piyasasında aracın bir başkası tarafından daha önceden kullanıldığını ifade eden terim, ikinci el otomobildir. İkinci el otomobiller daha önceden bir başkası tarafından satın alınan ve daha sonra satılan otomobildir. Özellikle ülkemizde ikinci el otomobil piyasası oldukça büyüktür.

İkinci El Otomobil Alırken veya Satarken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?

ikinci el otomobil

İkinci el otomobil piyasasında, araba fiyatları değişkenlik göstermektedir. Aynı markanın aynı model aracı farklı kişilerde farklı fiyatlara sahip olabiliyor. Bunun nedenleri ise; kilometresi, daha önceden kaza yapmış olması gibi etkenlerdir. Bu gibi durumlar araç fiyatını etkimektedir. İkinci el otomobil almadan önce kilometrelerin ne anlama geldiğini bilmeniz, araç markası ve modeli hakkında bilgi edinmeniz sizin için faydalı olacaktır.

Otomobil almayı düşünürken ilk önce sıfır ve ikinci el otomobiller arasında kalabiliyoruz. Bu konuda tercihlerimiz araçtan beklentilerimize ve kullanım amacımıza göre değişebiliyor.

ekspertiz

Bu aşamada doğru karar verebilmek için birtakım detaylara dikkat edilmesi gerekiyor. Otomobilin kullanılmışlık süresi, bütçeye uygunluğu, yakıt açısından tasarruflu olup olmaması, aracın çıkarabileceği masraflar gibi birçok konu göz önüne alınarak bir seçim yapılmalıdır.

  • İkinci el mi daha avantajlı sıfır mı ?

Sıfır otomobil adından anlaşıldığı gibi hiç kullanılmamış olduğundan hatalı olma ihtimali oldukça düşüktür. Herhangi bir hasarı olmadığı için de kolay kolay sorun çıkarmaz.

  • Bütçenizi göz önünde bulundurun

Eğer yeni bir araç almayı düşünüyorsanız, öncelikle bu araç için ne kadar bütçe ayırabileceğinizi belirleyin. İstediğiniz özelliklerdeki sıfır araç sizi maddi açıdan zorlayabilir. Bu durumda o modelin ikinci elini tercih edebilirsiniz.

Daha önce hasar görmüş veya birkaç yeri arızalanmış araçların, ilerleyen zamanlarda daha büyük masraflar çıkarma ihtimali yüksektir.

  • Kullanım sürenize göre otomobil seçin

Eğer bir araba alayım yıllarca onu kullanayım diyorsanız sıfır model arabalar sizler için doğru tercih olabilir. Fakat sık sık arabanızı değiştiriyorsanız sıfır araç yerine ikinci el sizin için daha doğru bir tercih olacaktır.

Sıfır km otomobil ilanları

  • Yakıt maliyetine dikkat edin

İkinci el ya da sıfır fark etmez satın alacağınız araçta dikkat etmeniz gereken bir konu da yakıt konusu. Benzin fiyatlarının pahalılığı sebebiyle fazla yakıt harcayan araçlardan kaçındığımız bir gerçek. Genelde beygir gücü yüksek fakat motor hacmi düşük seçenekleri tercih ediyoruz. Ancak yeni nesil motor teknolojileri, hem çevre dostu özellikleri hem de yakıt bakımından tasarruflu oluşlarıyla bizleri bu dertten kurtarıyor.

yakıt tasarrufu

Eğer sizde yakıt bakımından avantajlı bir araç arıyorsanız, tercihinizi son teknoloji motorlarla donatılmış dizel veya motor hacmi düşük benzinli ikinci el araçlardan yana kullanabilirsiniz.

  • Aracın kilometresini es geçmeyin

İkinci el otomobil alırken en çok dikkat etmeniz gererken konulardan bir diğeri de, aracın kaç kilometrede olduğudur. Otomobilin kilometresi ne kadar düşükse değeri de buna bağlı olarak artıyor. Çünkü motor ve yürür aksamların daha az kullanılmış olması, aracı daha değerli kılar.

Peki İkinci El Arabada İdeal Km Ne Kadar Olmalı?

aracın kmsi

Bu soruya net bir cevap veremeyiz. Ancak, kurumsal güvence altında yapılmış ekspertiz raporları doğrultusunda yüksek puan almış otomobiller, yüksek km’de olsalar bile tercih edilebilirler. Yani demek istediğimiz satın almak istediğiniz otomobilin bakımları düzenli yapılmış ise, değişen parçası yoksa ve araç muayeneden tam puan alıyorsa, yüksek kilometrede olması büyük bir olumsuzluk değildir.

Yine de bu soruya benzinli ve dizel araçları ayrı ayrı düşünerek ortalama bir cevap verebiliriz.

Benzinli araçlarda:

Normal bir benzinli araç, yılda ortalama 10 ila 15.000 km arasında yol yapar. Buradan hesapla otomobilin yaşı ile bağlantı kurarak yıpranma oranını hesaplayabilirsiniz. Şöyle de bir durum var ki otomobilin ne kadar mesafe yaptığından çok, o mesafeleri nasıl yaptığı önemlidir. Yani eğer araç hor kullanılmış ise 200.000 km’lik, iyi kullanılmış ise 50.000 km’lik bir otomobil gibi olabilir. Yani aracın kilometresi, satın alma açısından tek kriter değildir.

Dizel araçlarda:

Dizel otomobiller de yılda ortalama 30 ila 35.000 km arasında yol yapar. Aslında dizel otomobiller daha çok uzun yol yapacak sürücüler tarafından tercih ediliyor. Bu esnada yine aynı cevabı verebiliriz. Yani eğer araç hor kullanılmamış ise kilometresinin çok da bir önemi yoktur.

ikinci el otomobil

Demek istediğimiz bir otomobilin yüksek km’de olması, onun piyasa değerini düşürebilir. Ama bu durum, aracın performansını ve değerini doğrudan belirlemek için tek başına yeterli değildir.

İkinci el otomobil ilanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here