İkinci el araba almak günümüzde insanların daha çok tercih ettikleri noktalardan birisidir. Doğru tercih ile ayağınızı yerden gezecek bir araba sahibi olabileceğiniz gibi aynı zamanda gelecek için yatırım yapmışta olursunuz. Çünkü şuan ki ikinci el araç piyasası sürekli olarak artış göstermesi nedeniyle adeta bir yatırım aracına dönüşmüş durumda diyebiliriz. İkinci el bir araç satın alırken temel olarak bakılan birçok nokta bulunmaktadır. Bu noktalar aracın kaç model olduğu, değişin parçası veya boyalı parçası olup olmadığıdır. Ayrıca aracın o ana kadar nerede kullanıldığına, kilometrenin önemi ve bakımlarının serviste yapılıp yapılmadığına mutlaka bakılması gereken noktalardır.

Otomobillerde Kilometre Neden Önemlidir?

araç km

Kilometrenin önemi ? sorusuna verilebilecek en basit cevap belirli bir limitin üzerine çıkan araçların hem satışının zor olması hem de sorun açma ihtimalinin çok yüksek olması diyebiliriz. Ülkemizde 200 bin kilometrenin üzerinde olan binek araçların satışı çok zor yapılabilmektedir. En üst limit olarak 500 bin kilometre görünse de 300 bin kilometrenin üzerinde bir kullanıcıya kimse rahatça aracını satmayı başaramaz.

Araçların Ortalama Kaç Kilometre Yapması Gerekiyor?

kilometrenin

Araç kilometresine bakarak araç satın alacaklar öncelikle alacakları aracın hangi yakıt türüne sahip olduğuna dikkat etmelidir. Çünkü her yakıt türüne göre kullanım tarzı farklılık göstermektedir. Benzinli araçlar ile dizel araçlar arasında iki kat fark olabilmektedir. Çünkü dizel araçlar ile daha yüksek kilometreler yapılabilirken, benzinli araçlarla benzin fiyatlarının yüksekliği nedeniyle daha az kilometre yapılmaktadır.

  • Benzinli Yıllık Ortalama Kilometre 10 bin ile 15 bin km
  • Dizel Yıllık Ortalama Kilometre 15 bin ile 25 bin km
  • LPG’li Araç Yıllık Ortalama Kilometre 15 bin ile 20 bin km

Bu veriler üzerinde sizde alacağınızın aracın kilometresine bakabilirsiniz. Örneğin 2010 model yani 10 yaşında 200 bin kilometrede bir dizel araç yüksek bir limit olarak görülmemelidir. Ancak ülkemizde ki psikolojik sınır 200 bin ile başladığı için buna dikkat etmek gerekmektedir.

Kilometreyi Doğrulama Yolları

km sorgulama

Araç kilometresini doğrulamadan ikinci el araç almak doğru bir karar değildir. Oto ekspertiz hizmeti verenler maalesef bu konuda size gerekli bilgiyi veremeyebiliyor. Bazıları bu konuda yardımcı olduklarını söyleseler de en doğru bilgi son muayene tarihinde ki kilometre ile güncel kilometrenin karşılaştırılması ile yapılmaktadır.

2. El Satılık Otomobil İlanları

2 YORUMLAR

  1. kilometre kadar önemli olan kilometreyi kimin yaptığıdır. 500 bindeki pek çok arabanın 100 bindekinden temiz olduğunu görmüşümdür.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here