İsofix Nedir? isofix Ne Demek? ADAC Testi

0
6089
isofix nedir

İsofix Nedir?

İsofix aparatı veya isofix demiri, çocuk oto koltuklarında, otomobil koltuğuna en iyi şekilde tutması için dünyada kabul görmüş bir montaj sistemidir. Arabada eski tip çocuk koltukları kemer ile bağlanırdı. Ama kemerli çocuk koltuklarının o kadarda güvenli olmadığı için ve olabilecek bir kazada çocuk üzerine  baskıya neden olacağı anlaşılınca, isofixli çocuk oto koltukları yapıldı. Ve yapılan testlerde  kemerli çocuk koltuklarının çoğunun yanlış  takıldığı anlaşılmıştır. İsofixli çocuk koltuklarında ise bu oran %92’dir.

İsofix Uyumlu Araçlar

Yorumlarda “Polo da var mı?” “Astra’da isofix var mı?” “Honda civic’de var mı?” gibi sorularla karşılaşıyoruz. 2006’dan sonra üretilen araçların çoğu isofix özellikli çocuk oto koltukları için uyumludur. Arabanızın kullanma klavuzundan veya arka koltukları kontrol ederek isofix uyumlu olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

ADAC Testi Nedir?

ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil Club) Alman Otomobil Kurumunun kısaltılmış halidir. Bir çocuk ve bebek koltukları standardı değildir. Testler yapıp, koltuklara puan vermektedir.

Adac Oto Koltuğu Test Sonuçları 2020

ADAC’ın resmi sitesinden 2020 yılı test sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

Bebek Koltuğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler >>

Çocukların Kucakta Seyahat Etmesi Neden Çok Tehlikeli?

Öncelikle 4-5 yaşından küçük çocukların oto koltuğu ile araçta sabitlenmesi seyahat güvenliği açısından önem taşıyor. Çünkü çocuk aracın içinde hareket etmek isteyebilir, çocuk kilidi olmayan araç kapısını ya da camını açmaya çalışabilir, sürücünün dikkatini dağıtabilir. Bir diğer yandan çarpma ya da ani fren halinde, sadece 50 km hızla ilerleyen bir araçta bile kucakta taşınan bir çocuk kucaktan fırlayarak araç içindeki kısımlara çarparak çok ağır yaralanabilir. Yapılan çarpışma testlerinin hepsi gösteriyor ki, hafif çarpmalarda bile çocuklar ön ya da arka cama fırlıyor ve süratle çarpıyor. Bu da henüz çok hassas olan boyunun kırılmasına ya da ciddi kafa travmalarına neden olabiliyor. Bebek koltukları ise çocuğu bir yere sabitleyerek oradan fırlamasına engel oluyor. Böylece çocuk, emniyet kemeri takan bir yetişkinden de daha güvenli bir biçimde seyahat etmiş oluyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here