İyi bir manuel şanzıman sıvısı nasıl olmalıdır? Nesli tükenmekte olan türler listesindeki manuel şanzımanlarda, otomatik ve manuel şanzıman sıvısı hakkında sorular hala ortaya çıkıyor. Birbirlerinin yerine kullanılıp kullanılmayacağı hala tartışılıyor. Otomobilinizde ister bir çubuk ister bir kutu şanzıman olsun, performansını ve ömrünü en üst düzeye çıkarmak için doğru şanzıman yağını kullanmak önemlidir.

İyi Bir Manuel Şanzıman Sıvısı Sorumlulukları

Daha az karmaşık olmaları, manuel şanzıman yağlama gereksinimlerinin basit olduğu anlamına gelmez. İyi bir manuel şanzıman yağı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli görevlere hizmet etmelidir:

Sorunsuz vardiyaları etkinleştirin

Düzgün vites değiştiren bir manuel şanzıman kadar hiçbir şey aracı ve sürücüyü birbirine bağlayamaz. Otomobil meraklıları, bu bağlantıya müdahale eden bir şanzıman sıvısına tolerans göstermezler. Burada, otomatik ve manuel şanzıman sıvısı arasında bazı geçişler var. Ancak, farklı bileşen mimarisine dayalı olarak farklı şekillerde yumuşak vites geçişleri sağlamaya devam ederler.

Çoğu manuel şanzıman senkronizörlerle donatılmıştır. Adından da anlaşılacağı gibi, senkro, takılan vitesin hızını eşitleyerek yumuşak bir vites geçişi sağlar. Onsuz, farklı hızlarda dönen dişliler eşleşmeye çalışırken çatışırdı.

İyi Bir Manuel Şanzıman Sıvısı Sorumlulukları

Eş zamanlayıcı birimi iki ana bileşenden oluşur: manşon ve engelleyici veya eş zamanlayıcı halka. Sürücü örneğin birinci vitesi seçtiğinde, manşon birinci vitese geçer ve bir takım dişli geçme dişlerine kilitlenir. Debriyaj pedalına basılması ve ikinci vitesin seçilmesi, manşonun diğer yönde hareket etmesine ve aynı şekilde ikinci vitesi seçmesine neden olur. Kovan dişliye kilitlenmeden önce her birinin dönüş hızının senkronize edilmesi gerekir. Engelleyici halka ile dişli yüzündeki bir koni arasındaki sürtünme, hızlarını eşitleyerek dişlilerin çarpışmadan eşleşmesini sağlar. Tüm süreç hızlı bir şekilde gerçekleşir ve doğru çalışan şanzımanlarda fark edilmez.

Yağlayıcı viskozitesi, vardiya hissinde hayati bir rol oynar. Çok yüksek viskozite, şanzıman ısınana kadar vites değiştirmeyi engelleyebilir veya çalışma sırasında anormal derecede yüksek sıcaklıklara neden olabilir. Çok düşük viskozite, senkronizörün ve köpek dişlisinin çok hızlı devreye girmesine neden olarak taşlama veya sert vites değişimleri ve anormal şanzıman aşınmasına neden olabilir.

Aşınmayla mücadele edin

Yine, manuel şanzıman sıvısı, tıpkı otomatik şanzıman sıvısı gibi aşınmaya karşı korumalıdır. Daha önce belirtildiği gibi manuel şanzıman sıvısı, otomatik şanzıman sıvısından daha yüksek viskozite olma eğilimindedir. Bu, sıvının kalın, dayanıklı bir koruyucu film oluşturmasına yardımcı olur.

İyi Bir Manuel Şanzıman Sıvısı Sorumlulukları

Pirinçten yapılmış eş zamanlayıcıları koruyun

Senkrolar genellikle diğer metallerden daha yumuşak olan pirinçten yapılır. Bazı yağlayıcı katkı maddeleri pirinçle uyumlu değildir ve senkrolara zarar verebilir. Aracınız için uygun şekilde formüle edilmiş manuel şanzıman sıvısı, senkroları koruyarak tasarlandıkları şekilde sürmelerini ve sorunsuz vites geçişlerini teşvik etmelerini sağlar.

Sizin de fark etmiş olabileceğiniz gibi, otomatik şanzıman yağı bazı durumlarda manuel şanzımanlarda iyi çalışabilir. Bu da başka bir soruyu gündeme getiriyor.

Otomatik Şanzıman Yağı Manuel Şanzımanda Çalışır Mı?

Evet – orijinal ekipman üreticisinin tavsiye etmesi koşuluyla. Manuel şanzımanınıza ATF atmadan önce emin olmak için kullanıcı el kitabınızı kontrol etmeniz önemlidir. Aslında, bazı kılavuzlar eski ünitelerde dişli yağı veya hatta motor yağı isteyebilir.

Ayrıca, artan verimlilikleri nedeniyle günümüzde daha fazla araçta ortaya çıkan sürekli değişken şanzımanlar (CVT) kendi sıvısını alır. Pek çok spor arabada bulacağınız çift debriyajlı şanzımanlar (DCT) da öyle.

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. Bu konuda zaman zaman kontroller yaptırırım. Özellikle eşimin otomatik vites aracında her bakımda mutlaka tüm sıvıları kontrol ettiririm. siz arabanıza bakın oda size.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here