Jant Düzeltme İşlemi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Araçların jantları çeşitli sebepler ile deforme olabilirler. Bu deformasyonlar; yamulma, kırılma, çatlama gibi farklı çeşitlerde olabilir. Jantlar, araçların en sağlam parçalarından biri olarak sayılabilir. Kolay kolay tahribatı mümkün olmasa da bazı darbeler jantlarda sorun çıkmasına sebebiyet verebilir. Araç kazaları bu tip problemlere yol açabileceği gibi, araç ile kaldırıma yapılan sert çıkışlar, yol üzerindeki çeşitli oyuk veya yükseltiler araç jantına zarar verebilirler. Peki araç jantındaki deformasyonda ne yapılmalı? Böyle bir durumda jant komple değiştirilebileceği gibi jant düzeltme işlemi de uygulanabilir.

jant düzeltme

Jant Düzeltme nedir?

Tahrip olan araç jantı, düzeltme işlemi ile eski kondisyonunu getirilebilir. Araç jantına yapılan işlemler ise jantın materyaline göre değişiklik göstermektedir. Alaşımlı diye adlandırılan jant modellerinde düzeltme işlemi hava basıncı ile gerçekleştirilebilir. Hava basınçlı presler vasıtasıyla jantın eski haline dönmesi sağlanır. Bu işlem, jantın hasarlı bölgesine hava basınçlı pres uygulanarak düzeltilmesi ile gerçekleştirilir. Alaşımlı olmayan çelik jantlarda ise ısıtma, bir diğer adıyla kaynak işlemi yapılmalıdır. Jantın hasarlı bölgesi kaynak makinesi vasıtasıyla ısıtılarak şekil alacak hale getirilir. Böylece yapılan işlemle jantın orijinal haline gelmesi sağlanır. Bu işlemlerin ardından yapılan rot balans işlemleri aracın eski kondisyonunda, dengeli bir biçimde yol almasını sağlar.

jant düzetme işlemi

Jant Onarımı Kim Tarafından Yapılmalıdır?

Herhangi bir jant hasarı meydana geldiğinde onarma işleminin uygulanması için jantın belirli bir seviyede hasar almış olması gerekir. Düzeltilemeyecek kadar ağır bir hasarı bulunan jantların yenileri ile değiştirilmesi gerekir. Jant düzeltme işlemleri lastikçiler tarafından yapılabilmektedir. Düzeltme işlemi yapacak kişi, profesyonel bir biçimde bu işlemi yapmalıdır. Hatalı yapılan jant düzeltmeleri aracın sürüş esnasında titremesine ve savrulmasına yol açabilir. Hatta yanlış onarılan jant, çeşitli darbelere maruz kaldığında tekrar kırılabilir ve ölümcül kazalara yol açabilir. Sürüş güvenliği açısından jant onarma işleminin hassasiyetle gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

İkinci el sahibinden satılık otomobil ilanları

Uzun Yola Çıkarken Arabanızda Kontrol Etmeniz Gerekenler

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here