Kalorifer Peteği Nasıl Temizlenir? Kaloriferiniz Isıtmıyor mu?

0
9812
kalorifer peteği

Kalorifer Peteği Temizleme İşlemi

Yaz sıcakları son demlerini gösterirken, soğuklar yavaştan kendini hissettirmeye başladı. Otomobillerin daha çok kışın kullanılan donanımı olan kaloriferler kullanılmaya başlandı. Ancak bazı otomobil sahipleri zamanında ihmal ettiği antifriz yüzünden kaloriferlerin ısıtmaması sorunuyla karşılaştı. Bu yazımızda kaloriferin ısıtmamasının en büyük nedeni olan peteğin tıkanması sorunun çözümü olan kalorifer peteği temizleme işlemini anlatacağız.

kalorifer peteği
analog-klima

Kalorifer Nasıl Çalışır?

Otomobil kaloriferlerinin çalışma prensibi markadan markaya değişmemekle birlikte genel olarak aynıdır. Basit bir şekilde anlatacak olursak ; motorun çalışmasıyla oluşan sıcaklık, motor içerisinde dolaşan su ile birlikte kalorifer peteğine ulaşır. Kalorifer peteğinde bulunan kalorifer motoru vasıtasıyla sıcaklık araç içerisine verilir. Kaloriferin elektronik bir vanası vardır. Kalorifer devreye girince vana açılır ve kalorifer sistemine su gider. Aksi halde su vanadan dışarı ulaşamaz.

Kalorifer Peteği Niçin Tıkanır?

Aracınızın kaloriferinin ısıtması için kalorifer peteği temiz olmalıdır. Aksi halde kaloriferiniz ısıtmayacaktır. Kalorifer peteğinin tıkanmasındaki en büyük neden birçoğumuzun aksatmış olduğu antifriz eksikliğidir. Motor soğutma suyuna koyulan antifrizin korozyon oluşumunu engelleme özelliği vardır. Aracın soğutma sıvısı bölümüne antifriz yerine su koyulduğunda korozyon oluşacaktır. Oluşan korozyon sonucunda kalorifer peteğiniz tıkanacaktır. Bazı durumlarda kalorifer peteği temizliği sonuç verse de bazen verim alınamıyor. Böyle durumlarda değişim gereklidir. Kalorifer peteğinin değişimi için aracın göğüsü sökülüyor. Bu durum biraz zahmetlidir. Bu sebeple yaz kış antifriz kullanmaya özen gösterilmelidir.

kalorifer peteği
kirli soğutma suyu

Kalorifer Peteği Nasıl Temizlenir?

Tıkanmış bir kalorifer peteğini açmanın farklı yolları mevcuttur. Aracınızın soğutma sistemine radyatör açıcı kimyasal dökmektir. Sonrasında kalorifer sıcak konuma alınır. Bir süre ara çalışır vaziyette bekletilir. Bu durum paslı veya çürümüş borularda sorun oluşturabilir. Yani uygulama yaptıktan sonra birkaç gün aracınızın su eksiltip eksiltmediğini kontrol etmeniz gerekmektedir. Aksi halde su kaçağı büyük sorunlar oluşturabilir. Bu yöntem fayda etmez ise yapılacak işlem araç petek temizleme cihazına bağlanır. Basınçlı ve ilaçlı su ile peteğiniz temizlenir. Ancak bu cihazın uygulamış olduğu basınç kalorifer peteğinizi delebilir. Bu durumda değişim şarttır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here