Kamçı Travması | Koltuk Başlıklarını Ayarlamadan Yola Çıkmayın

0
1549

Ülkemizde her gün ortalama 3.500 trafik kazası gerçekleşiyor. Oluşan kazaların büyük bir çoğunluğu yaralanmadan atlatılsa da bu durum o an hissedilmeyen bazı rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Özellikle ani frenleme veya arkadan çarpmalarda vücudun, kendi dengesini korumak için yapmış olduğu; kamçı hareketi olarak adlandırılan istemsiz hareketler, boyunda ve vücudun bazı yerlerinde doku zedelenmelerine yol açabiliyor. Emniyet kemeri takılı olan bir kişi arkadan çarpma esnasında kafasını ilk olarak arka tarafa şiddetli bir şekilde çarpıyor. Ardından ise öne sert bir şekilde atılıyor. Kamçı travması yaşayan kişilerin büyük bir çoğunluğunda vücutta gerçekleşen istemsiz hareket 0-20 km/h hızda oluşuyor. Böyle bir durumda kırığa çok nadir rastlanılırken; doku zedelenmeleri neredeyse kaçınılmaz oluyor.

kamçı travması

Trafik Kazaları Bel ve Boyunda Rahatsızlığa Yol Açabilir

Trafik kazaları sonucunda, en sık rastlanan şikayetler; boyun ağrısı, baş dönmesi, gerginlik, elde ayakta titreme, baş ağrısı, bel ve sırt ağrısı, konsantrasyon bozukluğu ışığa duyarlılık ve unutkanlık. Konumuzda bahsi geçen kamçı travması; belirtilerini direkt olarak gösteren bir rahatsızlık değildir. Kamçı travması belirtilerini birkaç gün ay veya yıl sonra gösterebilir.

Kamçı Travması Kalıcı Hasarlara Neden Olabilir

Yaralanmadan 6 ay sonra hala var olan şikayetlerde bulgu kronik kabul edilir. Çalışmalar, hastaların% 30-40’ının farklı şekillerde kronik hastalıklar yaşayacağını ve hastaların yaklaşık% 10’unun günlük yaşamlarını etkileyen ciddi kalıcı hastalıklar yaşayacağını göstermiştir. Normal insanlara göre boyunlarındaki yıpranma ve aşınmayı kamçı hareketi yaşayan bireyler 6 kat daha hızlıdır. Ayrıca bu hastalarda; boyun ağrısı ve sertliği, sırtı yansıtan omuz ve kol ağrısı, mandibular eklem ağrısı, baş ağrısı, kireçlenme, düz boyun, intervertebral boşluklarda daralma, kıkırdak aşınması, boyun fıtığı. Aşınmış omurun bir kısmı sinire dokunarak kolda uyuşmaya neden olur.

kamçı travması

Koltuk Başlığının Pozisyonu Çok Önemli

Koltuk başlığının ayarlanması; kamçı travması açısından çok önemlidir. Sürücü, koltuğu ayarlarken kafasının koltuk başlığına temas etmesi, olası bir kaza anında kamçı travması geçirme riskini oldukça azaltmaktadır. Aksi halde koltuk yatık ve kafalıktan uzak bir şekilde kullanılan araçlarda kaza anında risk oldukça artmaktadır. Bu sebeple aracınızı harekete geçirmeden önce koltuk ayarınızı yapmanız gerekmektedir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here