Her kaynağın bir sonu olduğu bilinen bir gerçek. Dünya kaynaklarının sürdürülebilir ve verimli bir şekilde kullanılması çağımızın en önemli konuları arasında öne çıkıyor. Sanayi Devrimi sonrası makineleşmenin getirdiği en büyük problemler arasında ise çevre kirliliği yer alıyor. Çevre kirliliğini azaltmak ve atmosfere karışan sera gazının miktarını düşürmek için çeşitli bireysel önlemler almak mümkün. Bu önlemlerden biri de karbon ayak izini mümkün olduğunca azaltmaya çalışmak. Bu içeriğimizde “Karbon ayak izi nedir?”, “Karbon ayak izi ne demek?” gibi sorularla başlayabiliriz …

Karbon Ayak İzi  Nedir?

Öncelikle karbon ayak izleri iki bölümden oluşur. Bunlar birincil ayak izi ve ikinci ayak izleridir. Ama genel olarak şöyle tanımlayabiliriz. Karbon ayak izi temelde bireylerin günlük faaliyetleri sonucu çevreye yayılan sera gazı miktarı olarak bilinir. Yani karbon ayak izi tanımı, insan faaliyetlerinin doğaya verdiği zararın karbondioksit cinsinden ölçüsü şeklinde yapılabilir. Bu nedenle karbon ayak izi hesaplama, bireyden bireye değişir ve ölçülebilir bir karşılığı daima bulunur. Çünkü insanlar; yediği yemekler, kullandığı araçların teknolojisi, tükettiği enerji kaynakları, finansal tercihleri, atık yönetimi, tatil uçuşları gibi daha birçok aktivite sonucu doğaya belirli bir miktarda karbon ayak izi bırakır.

Karbon Ayak İzini Artıran Faktörler

İnsanların beslenme, ulaşım, giysi, atık, enerji, barınma, finans, eğlence, kamusal hizmetler gibi birçok günlük ihtiyacı karbon ayak izi bırakır. Karbon ayak izini artıran faktörler de aslında bu tercihlerin doğurduğu sonuçların karşılığıdır. Son yıllarda kanun koyucular tarafından uygulanan karbon ayak izi azaltma politikaları oldukça yaygın. Bununla beraber, çevre örgütleri de bireylerin karbon ayak izi konusunda farkındalığını artırmaya yönelik çalışmalar yapıyor. Karbon ayak izi azaltma yöntemleri de doğaya karışan sera gazının yoğunluğuna göre iki ana bölümde sıralanabilir.

Basit Önlemlerle Karbon Ayak İzini Azaltmak Mümkün

karbon

Doğrudan ve dolaylı karbon ayak izinin ve olduğunu öğrendik. Peki, doğrudan ve dolaylı karbon ayak izini nasıl azaltabilirsiniz? Gelin, birlikte inceleyelim.

Doğrudan karbon ayak izini azaltmak için:

  • Elektrik enerjisini elde etmek için rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanabilirsiniz.
  • Isınma ihtiyaçlarını karşılamak için doğalgaz yerine güneş enerjisi kullanabilirsiniz.
  • Mümkün olduğunca tatil için uçağı değil farklı ulaşım yöntemlerini tercih edebilirsiniz.
  • Ulaşım için paylaşımlı seyahat araçlarını veya fosil yakıtlı olmayan yeni nesil araçları tercih edebilirsiniz.

Bunlar dışında:

  • Plastik şişelerde ve uzak losyonlardan gelen suları kullanmak yerine arıtma ve dönüştürülebilir malzeme içerisindeki suları tercih edebilirsiniz.
  • Bulunduğunuz coğrafyadan oldukça uzak noktalardan gelen yiyecek ve içecekleri almak yerine, daha yerel ve yakın ürünleri kullanabilirsiniz.
  • Gereksiz şekilde fazlaca ambalajlanmış ürünler yerine tamamen geri dönüştürülebilir ürünleri satın alabilirsiniz.
  • Ev içerisindeki aydınlatmaları enerji tasarruflu ürünlerle değiştirebilirsiniz.
  • Beyaz eşya alırken enerji sınıflarına dikkat edebilirsiniz.
  • Kurutma makinesi yerine doğal yöntemlerle çamaşırlarınızı kurutabilirsiniz.
  • Atıklarını geri dönüştürebilir ve atık öğütücülerden faydalanabilirsiniz.
  • Kâğıt fatura yerine e-fatura tercih edebilirsiniz.

 

2. El Elektrikli & Hibrit Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here