Katalitik Konvertör Arızasının 5 Belirtisi

0
6348

Otomobiller, birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobiller, günümüzde birçok kişinin ihtiyaç olarak kullandığı araçlardır. Otomobillerin çıkardığı egzoz dumanının çevreye vereceği zararı minimuma indiren bazı sistemleri mevcuttur. Bu sistemlerden birisi katalitik konvertördür. Katalitik konvertör, 90’lı yıllardan sonraki araçlarda bulunan; yanma sonucu oluşan zararlı egzoz gazlarını süzerek daha az zararlı hale dönüştürmektir. Katalitik konvertöre “oksidasyon katalizörü” de denmektedir. Katalitik konvertör, egzoz gazında bulunan ve zararlı olan: yanmamış hidrokarbon, Karbonmonoksit, Nitro oksit gibi maddeleri kimyasal reaksiyon ile zararsız hale getirir. Katalitik konvertör, zamanla eskir ve arıza oluşturabilir. Bu yazımızda sizlere “Katalitik Konvertör Arızasının 5 Belirtisi” hakkında derledik.

iptali

 

Katalitik konvertör, özellikle sık trafikte kullanılan araçlarda arızalanır ve tıkanır. Bu durumda ilk yapılması gereken aracı uzun bir düzlükte ve yükse devirde kullanmaktır. Arızalı bir katalitik konvertörün araç üzerindeki en belirgin 5 semptomu şunlardır.

Motor Performansında Düşüş

Katailitik konvertör, aracın egzoz sisteminde bulunur. Motorda oluşan yanma sonucu açığa çıkan egzoz gazları, katalitik konvertörden geçerek çıkışa ulaşır. Ancak kato tıkalı olduğunda geçiş zorlaşacaktır. Bu durum aracın performansını kötü yönde etkiler. Aracı uzun bir düzlükte ve yüksek motor devrinde kullanmak; katalitik konvertörün kendi kendini temizlemesine olanak sağlar.

Araç Altından Gelen Tıkırtı

Kat arızalarından biri de kırılmadır. Egzoz bölümünde bulunan katalitik konvertörün kırılması, özellikle araç ilk çalıştığında içerisindeki parçaların hareket etmesi sonuucunda tıkırtı sesi oluşur. Bu ses ilk zamanlar problem olarak gözükmese de zamanla katoyu komple tıkayıp araca hararet yaptırabilir. Aracın hararet yapması ise ciddi motor arızalarına sebep olabilir.

Egzozdan Gelen Koyu Duman

Egzozdan gelen koyu dumanın bazı farklı anlamları mevcuttur. Bu anlamlardan biri araç katonun tıkalı olduğunu anlar ve katonun temizlenmesi için farklı bir çalışma metodu ile çalışır. Kato temizlenirken koku çıkması normaldir. Ancak böyle durumlarda direk olarak bir servise gitmeniz gerekmektedir.

Kükürt Kokusu

Katalitik konvertörde bulunan arıza, çevreye zararlı kimyasalın daha az zararlı kimyasala dönüşmesine engel olur. Bu durumda ise rahatsız edici bir koku ortaya çıkabilir.

Aracın Alt Bölümünde Aşırı Isınma

Motorda oluşan yanma sonucunda çıkan gazlar oldukça sıcaktır. Katalitik konvertörün arızalı olması; bu gazların çıkışını engeller ve ısının dışarı değil de araca aktarılmasına neden olabilir. Katonun temizlenmesi veya değişimi gereklidir.

2.El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here