Katalitik Konvertör Nedir?

0
4721
Katalitik Konvertör

Katalitik konvertör, değerli metallerle kimyasal reaksiyonlar kullanarak aracınızın egzoz emisyonlarını temizlemeye yardımcı olur.

Katalitik konvertörün ne olduğunu bilmiyorsanız endişelenmeyin. Yeni bir teknoloji değil ve bugün yoldaki hemen hemen her arabada mevcut. Aracınızın egzoz emisyonlarından gelen zararlı gazları temizlemek için kimyasal reaksiyonlar kullanarak arka planda çalışırlar.

Bu yazımızda, katalitik konvertörler hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklıyoruz. Nasıl çalıştıklarından kullanılan malzemeler ve değerli metallere kadar.

Katalitik Konvertör Nasıl Çalışır?

Katalitik konvertörler, karbon monoksit, nitrik oksit, azot dioksit ve hidrokarbonlar gibi otomobilin egzoz gazlarındaki zararlı maddeleri, kimyasal reaksiyonlar yoluyla karbon dioksit ve su buharı gibi daha az zararlı maddelere dönüştürür.

Egzozun iç kısmı genellikle üzerine bir katalizör içeren kaplamanın uygulandığı petek bir yapıyla doldurulur. (Katalizör= egzoz gazlarıyla reaksiyon oluşturan ve kimyasal yapılarını değiştiren madde.)

Katalitik Konvertör

Palladyum, rodyum ve platin gibi değerli metaller katalizör olarak yaygın olarak kullanılır ve bunlar önemli derecede maddi değere sahiptir, bu da araç hurdaya çıkarıldığında kurtarmaya ve geri dönüştürmeye değer oldukları anlamına gelir. Ne yazık ki, bu değerli metaller ayrıca katalitik konvertörleri, hırsızlar için bir hedef haline getirmekte.

Katalitik konvertörlerin verimliliklerini en üst düzeye çıkarmak için 400 dereceye kadar yüksek sıcaklıklarda çalışması gerekir. Bu optimum çalışma sıcaklığına ulaşmak için ilk üniteler otomobilin motoruna yakın konumlandırılmıştır, ancak bu sorunlara neden olmuştur. İlerleyen süreçte motorun ısı kaynağından uzak bir konuma yavaş yavaş ilerlemiştir.Günümüz otomobillerinde katalitik konvertör, aracın altında egzoz çıkışına doğru bulunur.

Katalitik Konvertör Çeşitleri

Çeşitli katalitik konvertör türleri vardır. Amaçları hava kirliliğine sebep olan gazları zararsız hale getirmektir. Basit bir ‘iki yönlü’ oksidasyon konventörü, karbon monoksiti (CO) karbon dioksit (CO2) ve temel olarak yanmamış yakıt parçacıkları olan hidrokarbonlara karbon dioksit ve suya dönüştürmek için çalışır.  Daha gelişmiş ‘üç yollu’ katalitik konvertörler modern otomobillere kullanılır ve bunlar yukarıdaki işlemleri yaparken ve aynı zamanda daha yaygın olarak kirli havaların ana nedeni olan NOx olarak bilinen nitrik oksit (NO) ve azot dioksit (NO2) emisyonlarını azaltır.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here