Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Ne Kadar?

4
6083
Trafik Cezası

KIRMIZI IŞIKTA GEÇME NASIL TESPİT EDİLİR ?

Kırmızı ışıkta geçme cezası

Günümüzün en yaygın hatalarından biri kırmızı ışıkta geçmek. Maalesef ki sürücüler bazen bilerek bazen de duramayacak hızda oldukları için kırmızı ışıkta geçiyorlar. Ancak sonrasında onları bir ceza bekliyor. Peki kırmızı ışıkta geçme nasıl tespit edilir  ? Kırmızı ışıkta geçme cezası ne kadar ? 2021 kırmızı ışık cezası erken ödemene kadar ?

Kırmızı ışıkta geçtiğiniz zaman eğer trafikle sorumlu memurlar var ise onlar tespiti yaparlar. Ancak günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde artık polis memurlarına ihtiyaç kalmadan da kırmızı ışıkta geçmenin tespiti yapılabiliyor. Bu da elektronik denetleme sistemi olarak bilinen EDS ile yapılıyor. EDS, araç sürücüleri trafik kurallarına uymadıklarını kaydederek araç plakasını tespit edip gerekli idari ceza yapıyor. Trafik ışıklarına yerleştirilen plaka tanıma teknolojisi ile donatılmış kameralar 24 saat kayıt yapıyor. Hatta gündüz gece ayrımı yapmadan kayıt yapan bu kameralar, gece görüş ve flaş özelliği ile gece yapılan kırmızı ışık ihlallerini bile tespit edebiliyor. Bu şekilde araç sürücülerine itiraz yapma hakkı da verilmemiş oluyor.

kırmızı ışıkta geçme cezası

KIRMIZI IŞIKTA GEÇMENİN CEZASI NE KADAR?

Trafikte güvenli araç geçişini sağlamayan trafik lambalarına uymayan araç sahiplerine uygulanacak yaptırım Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yayınlamış olduğu trafik kanununda belirtilmiştir. Peki, kırmızı ışıkta geçmenin cezası ne kadar ? Meclis Genel Kurulu’nun kabul ettiği değişikliğe göre, kırmızı ışık ihlali cezasıyla beraber diğer trafik kurallarına uyulmadığında uygulanan yaptırımlardaki cezalar da artış gösterdi. Son güncelleme ile 2021 yılında kırmızı ışık kuralını ihlal etmenin cezası 314 Türk Lirası. Bu ceza dışında mevcut durumun trafik polisleri tarafından fark edilmesi halinde sürücünün sürücü puanına da ceza yazılıyor.
Yapılan son düzenlemeler ile birlikte, bir sürücü eğer 3 defa kırmızı ışıkta geçerse, ehliyetine 30 gün boyunca el koyulabilmektedir.

Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Tekrarlanırsa Ne Olur?

Yapılan son düzenlemeler ile birlikte aynı yıl içerisinde sürücü, eğer 2 defa daha, kırmızı ışık kuralını ihlal eder ve geçiş yaparsa 30 gün, 6. defa yakalanırsa 45 gün, 9. defa yakalanırsa ise 60 gün boyunca ehliyetine el konulacak. Bununla da kalmayıp 6. defa veya daha fazla kırmızı ışık kuralına uymayan sürücülere hem psiko teknik testi uygulanacak hem de psikiyatri değerlendirmesine tabii tutulacak.

KIRMIZI IŞIKTA GEÇMENİN CEZASI KAÇ GÜNDE GELİYOR?

Eğer ki kırmızı ışıkta geçtiyseniz ve ceza alıp almadığınızı merak ediyorsanız e-devlet sistemi üzerinden ceza alıp almadığınızı öğrenip bu merakınızı giderebilirsiniz. Ancak ben beklerim diyorsanız da kırmızı ışıkta geçen sürücülere araç plakası tespitinden sonra verilmiş olan ceza 1 hafta 10 gün içerisinde ikametgâh edilen adrese geliyor.

Kırmızı Işıkta Geçme Cezası

Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Nereye Ödenir?

E-devlet uygulaması üzerinden ödeme işlemi kolayca yapılmaktadır. Eğer ödeme tercihiniz nakit olursa, PTT’ye ya da vergi dairesi aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Fakat banka şubesine ya da PTT’ye gidecek zaman bulamıyor iseniz Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sayfasından da ödemeler gerçekleşebilecek. Kredi kartı ile yapılmak istenen ödemelerde ise anlaşmalı bankalar tercihe bırakılacak.

Anlaşmalı bankalar ise şu şekilde;

  • Yapı Kredi Bankası
  • Akbank
  • Garanti Bankası
  • TEB
  • Vakıf Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • HSBC
  • Ziraat Bankası.

2021 kırmızı ışık cezası erken ödeme

Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Erken Ödeme Ne Kadar İndirim Yapılıyor ? 

Eğer aldığınız cezayı 15 gün içerisinde öderseniz devletin sunduğu indirimden de faydalanma imkanınız oluyor. Bu indirim yaklaşık olarak yüzde 25 oranında. Ceza geldiğinde ise en geç 1 ay içerisinde ödeme yapılmış olması gerekmektedir. Eğer ödeme yapılmazsa borç tutarı üzerinden faiz uygulanacak. 2021 kırmızı ışık cezası erken ödeme 235,5 TL’dir.

Ceza Tutanağı Elime Ulaşmazsa Ne Olacak?

Şahsınıza yazılmış olan bir ceza mevcut ise cezadan muafiyet gibi bir durum söz konusu değildir. Size ulaşmayan ceza ilk olarak mahalle muhtarlığına teslim edilir. Eğer mahalle muhtarından da dönüt olmaz ise tekrar Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ulaşmaktadır. Bu aşamadan sonra da işlem başlamış ve cezanız yasal takibe girmiştir.

2021 kırmızı ışık cezası erken ödeme

Cezamın Olup Olmadığını Nasıl Öğreneceğim?

Kırmızı ışık ihlali ya da herhangi bir konuda cezanızın olup olmadığını öğrenmek için; e-devleti kullanabilir, erişiminiz yoksa Gelir Dairesini veya PTT şubesini ziyaret etme seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-arac-plakasina-yazilan-ceza-sorgulama bağlantısına giriş yaparak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi)” sorgula hizmetine girerek adınıza yazılan para cezasını görebilirsiniz.

HGS İhlali Sorgulaması Nereden Yapılır? HGS Ceza Ödeme Nasıl Yapılır?

4 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here